1

Temat: kosztorys inwestorski

Czy Zamawiający ma obowiazek udostępnić kosztorys inwestorski? Nie stanowi on chyba załacznika do protokołu.

Czy macie jakieś doświadczenie w tej sprawie? Bo ja sie pierwszy raz spotkałam z taką prośbą.

2

Odp: kosztorys inwestorski

Takiego obowiązku ja nie pamiętam i bym negatywnie się zapatrywał, mając jednak świadomość że poglądy przeciwne są wielce prawdopodobne.
Ciekawe co komu z tego kosztorysu roll

3

ciekawe pytanie! a w którym momencie postępowania miałby być udostępniony przez zam.

4

A niech tam sobie przegląda smile

5

Marcel - a na jakiej podstawie prawnej wykonawca może ządać przeglądania kosztorysu inwestorski ego?.Jeśli chodzi o wartość zamówienia to zamawiający podaje ją w portokole i na tym koniec uprawnień wykonawcy co do wartosci szacunkowej zamówienia.  Kosztorys inwestorski służy do oszacowania wartości zamówienia i jest dla zamawiającego a nie dla wykonawców.

6

Zgadzam się Karol, jak nie będę chciał to nie dam i tyle a Wykonawca będzie mógł mi skoczyć smile

7

hubal napisał/a:

Ciekawe co komu z tego kosztorysu roll

Może W. próbować namieszać Z. w przypadku gdy Z. zamierza przeznaczyć niższą kwotę niz wynika z KI. Coś czytałem o takim przypadku. Ten post tylko informacyjny, nie mam zamiaru popierać takich żadań smile

8

Z. ma do tego prawo

9

Myszko wiem, podaje tylko powód (błędny) kórym może się kierować W. O ile pamięć mnie nie myli takie odwołanie złożył W. gdy Z. unieważnił postepowanie w przypadku j.w. I przegrał. Pozdro.

10

Wykonawca jeśli chce mieszać w takim przypadku, może ale na podstawie protokołu postępowania. Bo tam przecież będzie wpisana wartośc szacunkowa zamówienia na rb według kosztorysu inwestorskiego, a kwotę jaką zamawiający zamierza zamawiający na realizację zamówienia, zamawiający podał na otwarciu ofert.

11

Poza tym, pamiętać należy że kosztorys służy do oszacowania wartości zmówienia o czym wyżej pisał Karol.

12

responder napisał/a:

Myszko wiem, podaje tylko powód (błędny) kórym może się kierować W. O ile pamięć mnie nie myli takie odwołanie złożył W. gdy Z. unieważnił postepowanie w przypadku j.w. I przegrał. Pozdro.

A i tak może unieważnić Z  postępowanie, kosztorys inwestorski 100 000 odczytuję 80 000 a mogę przeznaczyć 90 000 tys.  Wykonawca składa ofertę na 85 000 jak chcę mogę podnieść na 85 000 ale nie muszę. I unieważniam mam do tego prawo.