1

Temat: Realizacja 50 % projektu

Witam. Taki problem mam po raz pierwszy. Trwa przygotowanie dokumentacji projektowej. Będzie PN na RB wynagrodzenie kosztorysowe. Projektowane jest na całość tzn parking wraz z drogą dojazdową przykładowo łączna powierzchnia 1000m2. W piątek okazało się że kasy będzie tylko na połowe. Reszta chyba na wiosne 2012. I teraz -
-projekt/przedmiar będzie na wszystko a w PN będę chciał zlecic tylko połowę. Mogę zamiescic do PN dokumentacje projektową na całość a w SIWZ wpisać że chcemy zrobić połowę??? Wtedy oferty mają złozyć na całość/polowę??? Pytań jest wiecej ale robił ktoś taki wariant podpowie jak to robić???

2

Odp: Realizacja 50 % projektu

Dokumentację możesz zamieścić dla całości, ale musisz precyzyjnie określić jaki zakres z tej dokumentacji będzie do wykonania. Stosowne zapisy w SIWZ, jakaś wyrysowana mapka sytuacyjna oraz oczywiście  przedmiar dla właściwego zakresu (a nie dla całości)

3

Woow dobrze radzi, można dać całość ale szczegółowo określić jaki jest zakres do wykonania w tym danym postępowaniu.

4

Projekt można zrobić na całość a Kosztorys inw. i przedmiar na połowę parkingu?

5

to jakiś  nieszcześliwy podzial ja bym dzieliła droga - parking lub na odwrót o ile jest mozliwość dojazdu do parkingu

6

Czyli za dobre pół roku na  PN na drugą połowę będę musiał przygotować nowy  KI i przedmiar.

7

myszy1953 napisał/a:

to jakiś  nieszcześliwy podzial ja bym dzieliła droga - parking lub na odwrót o ile jest mozliwość dojazdu do parkingu

Nie ma takiej mozliwości, dzisiaj jest to pole i trzba zrobić to i to .

8

aaa szczere pole to może jakiś krzyż

9

żarcik

10

A dlaczego tak ? Przecież można udzielić zamówienia na caly przedmiot określony w dokumentacji projektowej oraz określić dla wykonwcy wartość maksymalną wykonanych  rb na rok 2011. Warunek dla zamawiajacego - zadanie musi być w WPI  i  w WPF  na lata 2011 - 2012 z wyszczególniem kwot finansowania w poszczególnych latach.

11

Warunek dla zamawiajacego - zadanie musi być w WPI  i  w WPF  na lata 2011 - 2012 z wyszczególniem kwot finansowania w poszczególnych latach.
nic takiego magi nie napisała ale zgadzam się z Tobą stąd też żarcik
środki muszą być wydatkowane z uwzględnieniem planu, a nie jak napisano " trzeba zrobić to i to"

12

Myszy nie rób sobie jaj z potrzebujących hmm . Co do wielolet.  planów czy prognoz to nie podchodzi pod te sprawy. Po prostu ujawniła się potrzeba zrobienia parkingu ale nie ma kasy na całość. Może więc  lepiej zlecić projektantowi zrobienie tylko zakresu na który mamy kasę (na to jescze nie jest za późno).  Jednak to średnio nas urządza.

13

ale jakich jaj sama sobie odpowiedziałaś - ujawniła sie potrzeba zrobienia parkingu to zakres to postępowania - parking
jak możemy się wypowiadać na ten temat jak nie znamy uwarunkowań zagospodarowania terenu?

14

A jaki jest problem wprowadzenia tego zadania do WPI i do WPF na lata 2011 - 2012 ? Zadanie to czy w tej czy innej formie finansowania musi być uwzględniona w budzecie jst lub w planie finansowym na 2011 danej  jednostki organizacyjnej . Przeciez podpisanie umowy nawet na 2011 rok  jest zaciagnięciem zobowiązania  do wysokości kwoty zapisanej w budżecie lub w planie finansowym. Przypominam,  wydatkowanie środków publicznych powinno być dokonywanie:
- w sposób celowy i oszczędnny , z zachowaniem zasad:
a)uzyskiwania najlepszych efektów z danych nakladów;
b)optymalnego doboru metod i środków służących osiągnięcia założonych celów.
( art. 44 ust.3 ustawy o finansach publicznych).

15

problem widocznie jest

16

Pewno jakieś kolejne koterie polityczne - a przecież parking nie ma barw politycznych. Jaki ja jestem szczęśliwy, że już nie muszą przekonywać tych którzy uważają, że mają jedynie słuszny wyłączny patent na interpretację przepisów prawa.

17

nawet nie wiesz jak się mylisz karolk wystarczy wizja jakiegoś radnego

18

Myszy1953 - no właśnie jednego ale partyjnego (nieważne jakiego koloru ale z koalicji rządzącej) radnego. Przez 5 lat byłem sekretarzem miasta a 10 lat sekretarzem powiatu i pełnomocnikiem zarządu ds zamówień publicznych. Ja naprawdę znam te wszystkie klocki i ich ustawianie na politycznej szachownicy rady miasta czy rady powiatu.;

19

brawo a co powiesz na to ,że radny domaga sie w roku finansowym zbudowania parkingu mimo ,że za pół roku zostanie rozwalony! bo będzie w tym miejscu przebiegać cała infrastruktura  służąca budynkom TBS? a to tylko kiełbaska WYBORCZA przepras ale żadne tytuły i stanowiska nie rzucają mnie na kolana gdy w gre wchodzi zdrowy rozsądek i racjolalne wydatkowanie środków publicznych

20

myszy1953 napisał/a:

aaa szczere pole to może jakiś krzyż

i kapliczka a potem parking ławeczki i stoiska z ubraniami i takie tam.

21

No właśnie musi być zdrowy rozsądek i racjonale wydatkowanie środków publicznych a nie polityczne koterie. Z roku na rok jest coraz  gorzej. Ja dlatego zrezygnowałem  i przeszedłem na emeryturę.

22

Karol powiem Ci jak obserwuję co się dzieje z ludźmi jak są wydatkowane pieniądze na zachcianki wyborcze i tych w spódniczkach. To zastanawiam się nad sensem pracy z taką władzą.

23

a ja emeryt z zawieszoną emeryturą , a szkoda ,że uciekłeś w emeryturę trzeba WALCZYĆ

24

papa bo ja moher oglądam m - jak miłość

25

Ja nie żałuję. Mam wiele więcej satysfakcji (również finansowej) z tego co teraz robię.