1

Temat: Co z usługami telekomunikacyjnymi?

Czy ktoś z tu obecnych wie co dalej z usługami świadczonymi przez TP SA i operatorów komórkowych? Poprzednio regulował te usługi art 4 ust 3 pkt cd, teraz jednak jest on uchylony. Nowe Pzp wprowadziło natomiast art 4 ust 10, do którego słyszałam przeróżne opinie i nadal nie wiem czy po ustaniu dotychczasowej umowy będę musiała zrobić przetarg zarówno na usługi telefonii stacjonarnej jak i komórkowej? Proszę o podpowiedzi.

2

Odp: Co z usługami telekomunikacyjnymi?

Art. 4 pkt 10 dotyczy sytuacji, gdy TP S.A. jest zamawiającym, a nie wykonawcą.
Przezorni zamawiający zadbali o to, zeby przed 25 maja przedłuzyc umowy telekomunikacyjne na czas nieokreslony. Kto tego nie zrobił, bedzie musiał przeprowadzac przetargi... sad

3

Wydaję mi się że użyty w ustawie termin "usługi telefoniczne" obejmuje zarówno usługi telefonii stacjonarnej jak i te świadczone przez operatorów sieci komórkowej. Dokonując zakupu usługi moim zdaniem należy rozważyć go na dwóch płaszczyznach tzn. zakup sprzętu do wykonywania usługi (telefony) jak i zakup samej usługi telefonicznej( tutaj należy dokonać analizy kto z kim i gdzie rozmawia).

4

Podobno (nie jestem do końca przekonany czy tak powinno być) w przypadku usług np. TP, jeżeli umowy były zawarte na czas nieokreślony, to z mocy prawa (pzp - po wyrzuceniu c i d) stają się nieważne i trzeba rozpisywać mówiąc krótko przetargi. Chociaż nie jestem do końca przekonany co do słuszności takiego poglądu (reprezentował go jeden z trenerów na jakimś szkoleniu).

5

To jakiś absurd...

6

No dokładnie sobie tak pomyślałem po usłyszeniu tej informacji

7

Umowy na czas nieokreślony według mnie utrzymują moc obowiązującą. Jednak wszelkie zmiany w nich wprowadzzane np. koszty połączeń, inne warunki i postanowienia powodują że należy zastosować przepisy PZP. Dlatego jak macie umowy na czas nieokreślony tonic a nic w nich nie zmieniajcie i nie zgadzajcie się na zmiany. Trudne ale...

8

O, i z tym się zgadam.