1

Temat: Różnica w zapisach formularza ofertowego

Przetarg na RB wykonanie Orlika i jeden z wykonawców na formularzu ofertowym napisał:
"zobowiązujemy się wykonać zamówienie w ciągu 100 dni o protokolarnego przekazania terenu robót Wykonawcy"
a powinno być:
"zobowiązujemy się wykonać zamówienie w ciągu 100 dni od dnia podpisania umowy"

Fromularz ofertowy był załącznikiem do SIWZ i wykonawcy mieli go wypełnić podpisując jako warunek wykonania robót budowlanych w ciągu 100 od dnia podpisanai umowy. Wykonawca który ma inny wpis widać, ze przepisał formularz bo uzupełniał go na komputerze, a nie ręcznie i zmienił sobie zapis, myślę, że na bardziej dla niego korzystny.

Wiem, że sprawa może i błacha, ale jest to 3 przetrag na tą samą RB, i nie chciałabym później mieć jakiś roszczeń (odwołań) w związku ze zmianą zapisów fromularza, tylko co ja mogę z tym zrobić?? Odrzucić ofertę jako niezgodną z swiz, bo  w końcu wykonawca nie gwarantuje mi wykonania roboty w ciągu 100 dni od podpisania umowy a dopiero trochę później (w umowie jest przekazanie terenu budowy w cia gu 14 dni od podpsiania umowy).

Pomóżcie:((

2

Odp: Różnica w zapisach formularza ofertowego

złożył ofertę niezgodną z treścią siwz

3

Myszy jesteś pewna?

4

tak

5

A ja jakoś niestety nie.

6

a to dlaczego ?

7

SIWZ też do odrzucenia. Takie zapisy dyskryminują W. Nie wie ile bedzie miał dni na realizacje moze 100, moze 95 a moze tylko 86.

8

absolutnie się nie zgadzam ........ 100 dni od daty podpisania umowy to jest bat na wykonawcę aby szybko podpisał umowę i wniósł zabezpieczenie należytego wyk. kontraktu i ręczę ,że żadem zam. nie będzie przedłużał terminu podpisania umowy bo tak mu sie podoba

9

a to reguluje i dyscyplonuje  tzo

10

Myszy z całym szacunkiem ale chyba zawsze byłas (zawodowo) po jednej stronie biurka.
Twoim zdaniem W. ma podpisać umowe (od tego dnia leci termin) i czekać prosić łaskawie aby Z. przekazał plac budowy (a dni lecą). Uczciwie i sprawiedliwie jest liczyc termin od dnia przekazania placu. Pamietaj W. też człowiek i niekoniecznie oszust.

11

1)no niestety nie!,  mylisz się  ale to forum nie służy aby się chwalić swoim życiorysem zawodowym
2) jak było napisane 100 dni od podpisania umowy to miał wykonawca złożyć ofertę na tych warunkach
3 )a jak miał uwagi co terminu  to winien skorzystać z możliwości odwołania do zapisów siwz

12

myszy1953 napisał/a:

2) jak było napisane 100 dni od podpisania umowy to miał wykonawca złożyć ofertę na tych warunkach
3 )a jak miał uwagi co terminu  to winien skorzystać z możliwości odwołania do zapisów siwz

To jest fakt i tego już sie nie odkręci. Mój post to rada na przyszłośc, nie tylko dla fifi  smile

13

Oboje macie rację: oferta obecnie do odrzucenia (choć można rozważać poprawienie), a w przyszłości można pomyśleć o innych zapisach.
Zamawiający zapewne jest zobligowany zapisami specyfikacji do rychłego przekazania placu , a niezależnie od tego nie powinien marudzić, (w przeciwnym przypadku jest co najmniej brzydalem), przekazać można choćby w dniu podpisania umowy.

14

No właśnie, osobiście bym nie odrzucał a poprawił.

15

Marcel a poprawił byś na jakich zasadach??
Zamawiającemu chodzi o jak najszybsze wykonanie zamówienia i plac budowy przekarze nawet w dniu podpisania umowy, więc nie ma tu zwlekania z naszej strony z rozpoczęciem robót.

16

dziwny to byłby zamawiający , który działa na własną szkodę i odwleka dzień wprowadzenia na budowę -
nic nie poprawiać takie oświadczenie złożył wykonawca wbrew zapisom siwz i wzoru czy projektu umowy

17

eeee:( potrzebuję pomocy a widzę, ze tu jest też kilak opinii i zdań, a ja też nie wiem co zrobić:( myszy Ty uważasz, że orzucić ofertę?? na jakiej podstawie?? jako niezgodna z siwz??

18

Po prostu poprawił bym jako inną omyłkę.

19

89.1.2

20

Niestety w pzp nie wszystko jest zgodne z rozsądkiem- bliższy  jestem 89.1.2.  A dlaczego - może kilku wykonawców nie złozyło oferty lub złozyło droższą kierując sie "zagrożeniem" że zamast 100 dni bedą mieli tylko 86 na faktyczne wykonanie RB. Takie "zagrożenie" wynika z zapisów SIWZ .

21

Tak ustalił Zamawiający i na takich warunkach Wykonawcy powinni złożyć oferty.  Jeśli któryś zmienił zapisy, tzn. że złożył ofertę niezgodną z SIWZ, a zatem zastosowanie będzie miał art. 89 ust. 1 pkt. 2). Zmiana zapisów w formularzu ofertowym nie miała charakteru omyłki - ani pisarskiej, ani innej, lecz była celowym działaniem Wykonawcy. I bez znaczenia jest tu, że inny zapis SIWZ byłby bardziej sprawiedliwy - na tym etapie już tego nie oceniamy, prawda?
Popieram hubala i myszy1953. Ja nie wahałabym się odrzucić.

22

Bez wątpliwości odrzucić, jak można takie coś poprawić jako inną omyłkę? Tu nie ma omyłki tylko świadome oświadczenie czegoś innego niż wymagał Zamawiający.

23

Ja nadal uważam że oferta nie jest do odrzucenia.

24

Wytłumacz więc proszę jak można uznać to za inną pomyłkę? Gdzie tu była pomyłka?

25

Wyrok KIO z dnia 23 stycznia 2009 r., sygn. akt 16/09; (?)w ofercie Odwołującego występuje rozbieżność co do zadeklarowanego przez Odwołującego terminu realizacji zamówienia. Nie jest to jednak oczywista omyłka pisarska, o której stanowi art. 87 ust. 2 pkt 1 Pzp. Rozbieżność w ofercie Odwołującego, polegająca na podaniu, oprócz terminu zgodnego z żądaniem Zamawiającego, innego terminu stanowi, w okolicznościach niniejszej sprawy, omyłkę o której mowa w art. 87 ust. 2 pkt 3 Pzp, tj. ?inną omyłkę? polegającą na niezgodności oferty ze SIWZ, nie powodującą istotnych zmian w treści oferty (?) przepis art. 87 ust. 2 pkt 3 Pzp obliguje Zamawiającego do poprawiania w toku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego omyłek w treści oferty, jeżeli zachodzą łącznie dwie okoliczności: stwierdzona przez Zamawiającego niezgodność treści oferty ze SIWZ ma charakter omyłki i poprawienie tej omyłki nie spowoduje istotnych zmian w treści oferty; Odwołujący wykazał w treści odwołania i na rozprawie, iż złożone przez niego w treści oferty oświadczenia wskazują na wypełnienie wszystkich wymogów i warunków określonych w SIWZ dotyczących terminu wykonania zamówienia. Wynika to z całości treści oferty, w tym z oświadczeń złożonych w formularzu ofertowym
Proponuję zapoznać się z wyrokiem.