26

Odp: Realizacja 50 % projektu

Karol i pewnie masz spokojniejszą głowę?

27

Oczywiście. Teraz odcinam tylko kupony  od posiadanej wiedzy i doświadczenia zdobytych  przez lata pracy zarówno jeśli chodzi o funkcjonowanie adm. publicznej, w tym adm. samorządowej oraz o zamówieniach publicznych. Mam czas na wszystko i bez konieczności ciągłej gonitywy i pracy od świtu do nocy.

28

To jeszcze ja się dołożę do tematu.

magi napisał/a:

Projekt można zrobić na całość a Kosztorys inw. i przedmiar na połowę parkingu?

Kosztorys inwestorski należy zrobić na całość, jak zwykle jeden, tylko jeden i na zawsze (tzn. do wykonania robót).
Przedmiar/y do zamówienia robi się niezależnie od kosztorysu inwestorskiego no i oczywiście powinny obejmować one z zasady te roboty, na które akurat oczekujemy kosztorysu ofertowego (fizycznie to wystarczać może jeden - odpowiednio potem preparowany według potrzeb)

29

hubal napisał/a:

Kosztorys inwestorski należy zrobić na całość, jak zwykle jeden, tylko jeden i na zawsze (tzn. do wykonania robót).

W końcu coś na temat . Jeśli kosztorys będzie na całość a kosztorys służy do oszacowania wartości zamówienia i dalej do  kwoty jaka zamierzamy ..... to czy w takim razie będzie poprawnie jesli do ww. oszacowania (w druku ZP) przyjmiemy połowę wartości KI(chcemy zrobić teraz połowę)??

30

Jest coś takiego przecież, jak udzielanie zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania. Procedurę i wartość ustalasz, jak dla całości, wykonujesz taki zakres, jaki określisz w przedmiarach dla tej konkretnej części (zakresu).

31

A teraz ja.
Szacowanie można robić na różne sposoby, stosownie do bieżących pomysłów, bez ograniczeń. Ponieważ żaden przepis nie określa szczegółowego sposobu wykorzystania kosztorysu inwestorskiego, więc macie swobodę - czy to pół czy ćwierć czy jeszcze inaczej. Oczywiście ma być sensownie.