Temat: jak to rozwiązać?
mam 2 oferty na kredyt. oba banki podaly te sama marze i prowizje ale calkowity koszt rozni sie o ok. 2 tys. na logike obie kwoty powinny byc identyczne?
coz mam uczynic w tym przypypadku?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
mam 2 oferty na kredyt. oba banki podaly te sama marze i prowizje ale calkowity koszt rozni sie o ok. 2 tys. na logike obie kwoty powinny byc identyczne?
coz mam uczynic w tym przypypadku?
Znów drobny druczek
Oprocentowanie?
Wybrałbym tańszą.
oprocentowanie jest takie same bo to marza+wibor
czy w tym przypadku moglbym wybor tej tanszej oferty uzasadnic art.88.3.a):" przyjmuje sie, ze prawidlowo podano cene ryczalltowa bez wzgledu na sposob jej obliczenia"? czy koszt kredytu mozna uznac za zene ryczaltowa?
no co ty przeciez kredyt jest zmienny w zależności od stawki WIBOR a ta się zmienia jaki ryczałt w takim razie?
dzieki za to wyjasnienie. ale jak w takim razie potraktowac te 2 oferty, wszystkie stawki takie same a calkowity koszt rozny. czy powinienem te oferty uznac za identyczne i przeprowadzic dogrywke?
jekie bylo kryterium oceny
jedynym kryterium byla cena. w siwz bylo zaznaczone ze zamawiajacy udzieli zamowienia wykonawcy, ktory zaoferowal najnizsza cene.
Cena (całkowity koszt kredytu tj. odsetki, prowizje, marże oraz wszelkie inne koszty związane z udzieleniem i obsługą kredytu) ? 100 %
no i co napisali ci ile wynoszą odsetki, prowizje, marża, inne koszty? niezoruzmieme tego troche to dziwne daes jakies wzory na obl;iczenia poszczególnych składników?
ale nie rozumiesz tego co ja napisalem w siwz czy tej sytuacji ze te 2 oferty roznia sie o te 2 tys.?
zadnych wzorow nie dawalem.
jeden bank podal wibor 4,44%+marza 0,10%+prowizja 0,0 (podal poszczegolne kwoty) a drugi to samo tzn. 4,44%+marza 0,10%+prowizja 0,0 (ale bez podania poszczegolnych kwot, tylko podal jedna laczna).
jeden z bankow twierdzil, ze ta roznica moze wynikac ze sposobu obliczen dokonanych przez program uzyty do wyliczenia.
problem polega na tym, czy te oferty sa identyczne?
albo czy niepodanie tych poszczegolnych kwot mozna by uznac za zlozenie oferty niezgodna z siwz?
nie wiem ale mi to wygląda na identyczne oferty a tak apropo jak obliczasz cene oferty skoro nie dales wzoru, marza to nie to samo co prowizja. u nas zawsze sa podawane wzory i pountacja poza tym te inne koszty - co to jest i jak to ocenić?
wzor podalem standardowy
P=(cena najnizsza / cena oferty badanej)x100
a w cena miala w sobie obejmowac marze, prowizje. interesowal nas calkowity koszt, anie poszczegolne skladniki. moze to niezbyt udane ujecie ale w przetyargach o kredyt zawsze tak robilismy i nigdy nie bylo problemow.
do tego wzoru byl jeszcze dodany zapis:
"Maksymalną liczbę 100 punktów otrzyma Wykonawca, który zaproponuje najniższą całkowitą cenę brutto za wykonanie przedmiotu zamówienia (?Cena?), natomiast pozostali Wykonawcy otrzymają mniejszą liczbę punktów zgodnie z poniższym wzorem:"
wydaje mi, sie ze ten zapis zwalnia mnie z wnikania czemu te oferty sie roznia. nawet jakby nie podali poszczegolnych kwot i tak najwazniejszy dla mnie jest calkowity koszt.
chyba, ze sie myle.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc