1

Temat: Kredyt

Pytanie - robił ktoś kiedyś przetarg na Kredyt?

Zamawiający chce zaciągnąć Kredyt w wysokości 1 mln zł. Zdania w tej kwestii są bardzo podzielone:

1) Przetarg nieograniczony w procedurze "unijnej"
2) Bez przetargu z uwagi na to, że faktyczne koszty jakie ponosi Z. nie przekraczają 14 tys euro.
3) bez przetargu na podstawie art. 4 pkt 3 j)

Może ktoś ma jakieś inne zdanie lub też zgadza się z którymś z powyższych?
Najlepiej poparte jakimś doświadczeniem?
Bo nawet nasz radca prawny nie jest pewny...

2

Odp: Kredyt

Skoro poniżej 14 tys euro to wariant b. czyli art 4/8

3

na początek przeliczcie koszty kredytu i dopiero wtedy decydujcie w jakim trybie
art. 34 ust. 4 pzp - jeżeli zamówienia obejmuje usługi bankowe lub inne usługi finansowe wartością zamówienia są opłaty, prowizje, odsetki i inne podobne świadczenia
jeżeli koszty są poniżej 14 tys euro - art. 4 pkt 8
jeżeli koszty są powyżej 14 tys euro - pn

4

Takie wyliczenie wstępne powinien wyliczyć np. skarbnik miasta lub referat finansowy danej jednostki, w oparciu o te wyliczenia można podjąć decyzję, a koszty to opłaty, prowizje itp.

5

dzięki za niezwykle pomocne odpowiedzi wink

6

Marcel napisał/a:

Takie wyliczenie wstępne powinien wyliczyć np. skarbnik miasta lub referat finansowy danej jednostki,

Ci ściemniacze będą na to potrzebowali ze 2 tygodnie big_smile Szybciej można tel. do zaprzyjaźnionego banku o szcunkową wysokość marzy,prowizji  , wibor (z gazety) i to wrzucic do pierwszego lepszego kalkilatora kredytowgo (pełno ich w necie) i macie wysokośc kosztów.

7

dokładnie o czas chodzi więc nasz jednostka finansowa musi się sprężyć, a że to im właśnie najbardziej zależy to myślę, że długo to nie potrwa. wink

8

jeżeli ten kredyt jest na rok to jesteś na pograniczu 14000 jeżeli długoterminowy to na pewno PN

9

Fakt, jeśli to nie jest kredyt preferencyjny i co najmniej na rok to przy 1 mln raczej nie zmieścisz się w 14 tys euro więc przetarg ale niekoniecznie PN

10

Powiem wam że już zwracałem się wcześniej do banków celem oszacowania wartości zamówienia, ale nasza księgowość działa prężnie i miałem szybciej niż z banku smile

11

Jako że minimum jeden kredyt w roku zaciągamy to doszedłem do wprawy że wartość obliczam w góra 15 minut a księgowa stawia tylko pod tym pieczątke. Dobry jestem ?!?!  sad

12

Dobry, dobry smile

13

no to miło wiedzieć, że takie wsparcie na forum.
wink
Dzięki wielkie