1

Temat: środki finansowe lub zdolność kredytową

Wyk. z Hiszpanii przedstawił info z banku iż
", posiada wystarczającą zdolność finansową w celu składania ofert i prowadzenia prac nad projektami zarówno na poziomie krajowym jak i międzynarodowym, jak również w celu otrzymania linii gwarancyjnej  w wysokości .......euro pozwalającej na wykonanie kontraktów.
W żadnym wypadku nie nalezy rozumieć niniejszego pisma jako gwarancji lub promesy gwarancji."
Nie wiem czy mogę uznać że wykonawca posiada srodki finansowe luz zdolność kredytową......

2 (edytowany przez responder 2011-06-17 08:53:31)

Odp: środki finansowe lub zdolność kredytową

Nie wiem co w języku bankowym oznacza "linia gwarancyjna" więc zacząłbym od tego.
Rozumiem że to linia okreslona jest konkretną kwotą która spełnia warunek.

3

Kwotowo tak ale również nie wiem co to jest linia gwarancyjna.
Jednocześnie ten sam wyk. dał jeszcze jeden dokument wystawiony przez Bank , że firma Cad...S.A. Oddział w Polsce posiada środki finansowe w wysokości 1 90 000,00 ( czyli tyle co chcemy). ofertę złozył wykonawca z Hiszpanii Cad...S.A. natomiast dokument z Banku jest na Cad....S.A. Oddział w Polsce.
Może ten dokument można uznać .

4

Może i można.
Więc ja bym uznał. Oba.
Zaś ?linia gwarancyjna? jest zapewne mniej lub bardziej celnym tłumaczeniem.

5

Umowa o linię jest idealnym rozwiązaniem dla Twojej Firmy, jeżeli często korzystasz z gwarancji, ponieważ:
jedna umowa ? zamiast zawierania z bankiem każdorazowo odrębnej umowy o gwarancję,
jednorazowe ustanowienie zabezpieczeń ? dotyczy wszystkich przyszłych zobowiązań wynikających z udzielonych gwarancji,
oszczędność czasu ? szybka realizacja zleceń składanych zgodnie z uprzednio zawartą Umową o linię,
elastyczność ? możliwość skorzystania ze wzorów gwarancji uwzględniających najlepszą praktykę bankową, a w razie potrzeby możliwość dopasowania ich treści do warunków kontraktu oraz oczekiwań Zleceniodawcy i Beneficjenta,
kompleksowa oferta ? możliwość wystawienia wszystkich rodzajów gwarancji, na każdym etapie realizacji umowy handlowej, a nawet przed jej podpisaniem,
doradztwo banku ? profesjonalna pomoc specjalistów ds. gwarancji w zakresie niestandardowych wzorów gwarancji.
z reklamy banku