1

Temat: protest

Do zamawiającego wpłynął protest związany z wyborem najkorzystniejszej oferty.Wykonawca w proteście wskazuje, że wybrana oferta zawiera rażąco niską cenę. Po przeanalizowaniu kosztorysu okazało się, że nie została ujęta pozycja, która ma duży wpływ na wartość zamówienia. Krótko mówiąc, żle została oszaconawa wartość zamówienia.Co w takim przypadku?

2

Odp: protest

Bić się w pierś i uznać protest. A ofertę z błędnym kosztorysem odrzucić.

3

i tak bywa smile

tu nie masz innego wyboru. (patrz kornelia)

4

Protest nalezy bezwzględnie uwzglęnić, ale ..., ale, napisałaś, że cytuję: "żle została oszaconawa wartość zamówienia

więc, kto źle oszacowała wartość zamówienia? Jeżeli myslisz o zamawiającym - dodatkowo nalezy unieważnic postępowanie, ale jeżeli chodzio wykonawcę to znaczy że źle skalkulował swoja ofertę. Czy o to chodziło Tobie Izabello?

smile nora

5

nora4 napisał/a:

Protest nalezy bezwzględnie uwzglęnić, ale ..., ale, napisałaś, że cytuję: "żle została oszaconawa wartość zamówienia

więc, kto źle oszacowała wartość zamówienia? Jeżeli myslisz o zamawiającym - dodatkowo nalezy unieważnic postępowanie, ale jeżeli chodzio wykonawcę to znaczy że źle skalkulował swoja ofertę. Czy o to chodziło Tobie Izabello?

smile nora

Niestety wartość zamówienia została źle oszacowana przez Zamawiającego.Oczywiście wiem,iż należy unieważnić postępowanie, ale nie wiem jak ustosunkować się do protestu?

6

Uwzględnij protest, następnie unieważnij postępwanie na mocy art. 93.1.7 w związku z art. 164 ust. 1 pkt. 6 dowodząc, że doszło do naruszenia przepisów ustawy tj. art. 33 ust.1 pkt. 1 ... i dalej faktyczne uzasadnienie, czyli "bicie w piersi", że nie skalkulowano w kosztorysie ...., że zamawiający nie może rozstrzygnąc postępowania ponieważ niemozliwe będzie całkowita realizacja świadczenia.

smile  nora

7

Słuchajcie smile, chyba po raz pierwszy w ogóle nie rozumiem jednego z zarzutów w proteście.
W SIWZ żadałam wykazania się co najmniej jedną dostawą odpowiadającą swoim rodzajem (itd. - dokładnie jak w Rozporządzeniu).
Tymczasem protestujący zarzucił mi "żadanie dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu pomimo nieopisania odpowiedniego warunku".... Muszę przyznać, że zupełnie nie wiem, o co chodzi smile.

8

Kornelio, napisałaś słownie "jeden" i gamoń nie doczytał. I, czy właśnie ten dokument Ci zarzucił, że żądasz z naruszeniem art.25? Oddal protest i uzasadnij cytując dokladnie treści siwz.  smile

nora

9

..., albo jak tonący brzytwy, chwyta się argumentu,by uwalic Ci postępowanie.

nora

10

Tak, napisałam dokładnie tak - informacja dotycząca co najmniej JEDNEJ wykonanej itd. A gość zarzuca mi - uwaga: naruszenie art. 7 ust. 1 w związku z art. 25 ust. 1  - niezapewnienie uczciwej konkurencji i równego traktowania wykonawców w związku z faktem, ze żądam dokumenty mające potwierdzać NIEOPISANY warunek udziału w postepowaniu. smile.
No, rzeczywiście - w ogóle nie jest opisany, a do tego - jak zawęża krąg potencjalnych wykonawców. Jedna dostawa smile.

11

a wartość wskazałaś tej JEDNEJ? Może o to mu chodzi

12

Marko, wartośc ma odpowiadac wartości dostawy będącej przedmiotem zamówienia (tak jak stoi w rozporzadzeniu).Żeby było śmieszniej akurat w ogłoszeniu dotyczącym tej konkretnej inwestycji wpisałam celowo wartość poszczególnych częsci zamówienia (jest ich kilka). Więc żeby nie wiem jak był tępy to musiał pojąć ten drakoński warunek.

13

A teraz drugi zarzut... W tym samym postępowaniu zapisalismy, ze po wyborze oferty a przed podpisaniem umowy Za, będzie miec prawo wezwac wykonawcę do zademonstrowania, cyz porgram, będący przedmitoem zamóienia działa. Dodam, że nie jest to program sztampowy, tylko musi być dostosoany do specyfiki Zam. (związany jest m.in. z obiegiem korespondencji). Ponadto jest krótki termin realizacji i grozi nam utrata środków z Unii w przypadku poślizgu. Ten zapis ma dodatkowo zapewnic wybór rzetelnego wykonawcy - to jest tego, który złozył ważną ofertę - ofertę najkorzystniejszą i który potem (ale przed podpisaniem umowy) zademonstruje, że opracowany przez niego zarys programu funcjonuje. Jest na to protest. Macie moze jakies pomysły albo lepiej orzeczenia ZA, które w podobnych sytuacjach dopuszczałyby taki zapis w SIWZ? Nie ukrywam, że zalezy nam na obronie tego zapisu smile.

14

A co zarzuca w zw z tym zapisem?

15

Jak zwykle - art. 7 ust. 1 w związku z art. 82 ust. 2 poprzez niezapewnienie zachowania uczciwej konkurencji oraz równego traktowania wykonawców w związku z zastrzeżeniem przez Zamawiającego prawa do weryfikacji zadeklarowanych w ofercie funkcjonalnosci przez podpisaniem umowy poprzez wezwanie wykonawcy do udzielenia wyjaśnień (prezentacji systemu) w siedzibie Zam. Uff - długi ten zarzut :-)

16

Wiesz co Kornelia, albo ja sie nie znam kompletnie na zamówieniach albo protestujący... Póki co wychodzi, że chyba on bo jak dla mnie to nie wykazał na czym ta nieuczciwa konkurencja w Twoim wydaniu polega, że nie wspomne o równym traktowaniu wink Oddalając protest wskazałbym na 87.1, a że oferta w formie pisemnej to zgoda - ale czy to mi zabrania żądania próbek, projektów i innych tego typu historii -> 97.2 sie kłania, jak go nie wybierzesz to mu oddasz smile

17

No, dokładnie. Przeciez pod pojęciem "próbka" w tym konkretnym przypadku moze się mieścic demonstracja działania systemu, prawda?
Dzięki za pomoc. Pozdrawiam :-)

18

No i rozstrzygnęłam ten protest (http://www.krosno.pl/?node=144&a=2&id=1807). Mam nadzieję, że nie będę musiała jechac do Warszawy... Marko, dzięki za podpowiedź.

19

U mnie sie treść rozstrzygnięcia nie otwiera... sad

20

to wejdź na www.krosno.pl i na zakładke "Przetargi".

21

Nic nie pomaga...
Ps. Czy Twoje zdjęcie też znajde na stronce? tongue

22

Nie smile, ale jak chcesz to mogę Ci przesłać na maila smile.

23

A tak w ogóle to trzeba chwile poczekać zanim się otworzy.

24

Pewnie że chce smile Już mi sie otworzyło - formatowałem dysk w laptopie i po co zainstalować acrobat readera... wink
Niezły elaboracik walnełaś smile

25

smile . Powiem tak - to jest odpowiedź na protest w wersji light.
No to podaj maila tongue