1

Temat: Szacowanie

Witam. Przy niedzieli mam dwie sprawy- nową i starą zwiazane z Szacowaniem i zastosowaniem właściwego trybu.
1. Budujemy mały budynek, i on jako jedyny z naszycch obiektów będzie ogrzewany z cieplika miejskiego. Ze względu na małą kubature wynagrodzenie za ciepło będzie niewielkie (kilka tys na rok- na podstawie audytu energ), więc jeśli pomnoże to  przez 4lata i uwzględnie podwyżki to i tak szacunkowa wartość  nie przekroczy 14 tys euro. Mogę więc zawrzeć umowę bez pzp (tzn art 4 ust 8) i na czas nieokreślony?
2. Za dawnych czasów (maj 1998) zawarliśmy umowę zlecenie na obsługę prawną na czas nieokreślony bez stosowania jakiegokolwiek trybu pzp. Jak i dlaczego nikt nie wie (kierownictwo zmieniło sie parę razy). Co jakiś czas był aneks na rewaloryzację wynagrodzenia. Na dzień dzisiejszy  2 tys zł netto/m-c. Umowa przewiduje też wydatki ekstra  np. zwrot za wyjazdy powyżej 25 km i inne (za moich czsów nigdy tych dodatkowych nie płaciliśmy ale kiedyś może się zdarzyć) Obecne szefostwo ciągnie tą umowę -czują się zwolnieni z odpowiedzialności- nie oni podpisywali umowę i nie aneksowali jej.  Czy Waszym zdaniem takie kontynuowanie umowy nie narusza ustawy pzp???
Pozdrawiam.

2

Odp: Szacowanie

1. Nie wiem czy w tym wypadu nie można z wolnej ręki jak kwota przekroczy 14 tyś euro. Bo może to być uzasadnione tym, iż jest to jedyny dostawca ciepła.
2. Ja bym rozwiązała umowę zlecenie i zastosowała PZP lub np umowę o pracę na 1/2 etatu.

3

Odp: Szacowanie

1) jak nie przekroczy 14 000 to ustawy stosować nie trzeba
2) najlepiej umowa o pracę i święty spokój