1

Temat: odrzucenie oferty!

Zamawiający w SIWZ zażądał informacji reklamowych potwierdzających spełnianie przez oferowany przedmiot zamówienia parametrów podanych w opisie. Załączyłam do oferty ulotki producentów na oferowany asortyment, niestety nie potwierdzały one z jakiego materiału jest wykonany, pozotałe parametry były jednak potwierdzone. Zamawiający w żadnym miejscu SIWZ nie zaznaczył,że foldery mają bezwzglęnie potwierdzać wszystkie parametry oferowanego produktu podane w opisie przedmiotu zamówienia. Na tej podstawie odrzucił moją ofertę. Chciałbym to oprotestować, ale nie wiem za bardzo na co mogę się powołać. W końcu  Zamawiający nie ma obowiązku wezwać mnie w takiej sytuacji do złożenia wyjaśnień. Realizowaliśmy do tej jednostki zamówienia, więc Zamawiający posiadał wiedzę o tym, że oferowany asortyment spełnia jego wymagania. Jeżeli kto wie na co mogę powołać się w proteście by jakoś wybrnąć z tej sytuacji, będę wdzięczna za wszelką pomoc.

2

Odp: odrzucenie oferty!

Chyba tylko na to, że SIWZ jasno nie określała, że foldery maja potwierdząc wszystkie parametry. A skoro tak - to Zam. nie ma prawa odrzucać oferty z powodu braku precyzji w SIWZ. Nic innego mi nie przychodzi do głowy. Poza tym "informacje reklamowe" nie sa przygotowywane do potrzeb konkretnego postępowania, prawada? Wiec trudno żadać, by zawierały akurat wszystkie dane, jakie Zam. uzna za konieczne.

3

Też tak myślę, ze tylko tyle mogę zrobić. Problem polega na tym, że przetarg od początku był przygotowany pod konkretną firmę, więc Zamawiający pewnie oddali mój protest. No ale coś muszę zrobić. Dzięki za pomoc!

4

Jak chcesz to poszukam jakichś wyroków dot. nieprezyzyjnej SIWZ.