1

Temat: Czy jest to błąd - ogłoszenie a SIWZ

w SIWZ mam zapis że:
1. Wykonawca ma się wykazac min. 1 szkoleniem X
2. Musi przedłożyż wykaz szkoleń (zał. do oferty)
ogłoszenie
pox.III.3 warunki udziału
III.3.2 Wiedza i doswiadczenie  -opis ...
Warunek zostanie spełniony jeśli Wykonawca wykaże, ze w okresie 3 lat przed upływem składania ofert wykazał min.1 usługe ...X potwierdzone referncjami.

natomiast w pkt.III.4 Informacja o oswiadczeniach lub dokumentach oprócz art.22 nalezy przedłożyc:
zgubiłam pkt.1) Czyli nie wpisałm wykaz wykonywanych ...."

co mogę z tym zrobic już jest po otwarciu ofert,
wystąpiłam o uzupełnienie ofert, wyjasnienia i dziś zauważyłąm że nie mam tego wpisu

4.2 już mam ale to co innego.
Czy w takim razie musze uniewazniac przetarg i na jakiej podstawie ?

2

Odp: Czy jest to błąd - ogłoszenie a SIWZ

ja bym nie unieważniała, ogłoszenie jest informacją dla wykonawców a uszczegółowienie tego jest w SIWZ. Czyli wykonawca potencjalny zapoznaje się z siwz przed złożeniem ofert. Jeśli piszesz, że jest po otwarciu ofert i masz wszystkie dokumenty co chciałaś to nie widzę żadnego problemu. Zresztą kiedyś był wyrok w podobnej sprawie ale niestety nie pamiętam sygnatury.

3

dodam: nie martw się i oceniaj smile

4

Na pewno bym nie unieważniał, dalej do przodu.

5

ej chyba się pośpieszyliście jak rozumiem ogłoszenie nie jest zgodne z siwz !

6

i tu niestety woda na młyn dla kontrolujących , którzy mają szablon kontroli i może być zonk

7

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=6280

8

jeżeli wszyscy wykonawcy dołączyli do oferty wykaz to jest w porządku ALE GDYBY JEDEN NIE DAŁ ............. to lekko przerąbane bo jest róznica miedzy siwz a ogłoszeniem

9

Ja bym zostawiła. Może karol ma wyrok to przytoczy ja szukam jak znajdę to przytoczę.

10

wiem jedno zapisy siwz muszą być tożsame z ogłoszeniem i tu nie ma zmiłuj się

11

Kurcze nie mogę znaleźć tego wyroku. Ale był to wyrok:wpłynęły oferty wszystkie ważne zamawiający ze względu na zauważony błąd niezgodność ogłoszenia ze siwz chciał unieważnić postępowanie. Wykonawca wniósł odwołanie i Izba uznała, że ogłoszenie nie musiało zawierać wszystkich elementów ponieważ siwz jest uszczegółowieniem postępowania.  Nakazano zamawiającemu wybór oferty.

12

nie do wiary ale patrz # 8

13

myszy1953 napisał/a:

nie do wiary ale patrz # 8

Jasna sprawa.

14

Poziom X

podobna sytuacja wypowiedź Mirasa =prawnika

... czyli macie więcej niż wymagaliście. Nie widze podstaw do wykluczenia, nie widze podstaw do unieważnienia. Mieliście wielkie szczęście że wszyscy wykonawcy potwierdzili spełnianie warunków udziału w postępowaniu. Zastrzegam że powyższe to tylko moja opinia. Może ktoś coś jeszcze w tym temacie?

15

myszy1953 napisał/a:

jeżeli wszyscy wykonawcy dołączyli do oferty wykaz to jest w porządku ALE GDYBY JEDEN NIE DAŁ ............. to lekko przerąbane bo jest róznica miedzy siwz a ogłoszeniem

tylko pod tym warunkiem i jest to dowód na to ,że wykonawcy nie czytają ogłoszeń choć kontrola może zarzucić ,że jak nie było wykazu to mogło wpłynąć na krąg wykonawców - choć to głupie jest w tej chwili co piszę bo moim zdaniem to ten krąg rozszerza a nie ogranicza

16

Jeśli ktos pobiera u mnie Formularz ofertowy ma gotowce do wypełnienia więc ten Wykaz który zgubił się w "Ogłoszeniu duszpasterskim" - też był załaczony więc i trudno go nie zauważyć i wszyscy  Wykonawcy go załaczyli  , ale gdyby ktoś znalazł orzeczenie to prosze zamiescic,
z góry dziękuję za pomoc,
smile smile jak zawsze mogę na was liczyć

17

O znalazłam coś takiego.

Taka dość kontrowersyjna teza wynika z wyroku Krajowej Izby Odwoławczej z 10 listopada 2010 r. (KIO/UZP 2352/10).
Badał on sprawę przetargu na zakup nowoczesnego tomografu komputerowego.
Szpital, który go zorganizował, zorientował się poniewczasie, że w ogłoszeniu nie zamieścił informacji na temat dokumentów i oświadczeń, które powinny być złożone przez wykonawców na potwierdzenie spełnienia warunków udziału w przetargu.
Z tego też powodu postanowił unieważnić całą procedurę, wskazując jako podstawę prawną art. 93 ust. 1 pkt 7 prawa zamówień publicznych.
Jedna z firm odwołała się od tej decyzji. Zwróciła uwagę, że w myśl obowiązujących przepisów w ogłoszeniu o przetargu nieograniczonym nie trzeba zamieszczać informacji dotyczących wymaganych dokumentów i oświadczeń. Takie wymogi prawo zamówień publicznych stawia przy innym trybie ? przetargu ograniczonym.
Krajowa Izba Odwoławcza doszła do podobnych wniosków.
? W przypadku ogłoszenia o zamówieniu prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego ustawodawca wymaga określenia przez zamawiającego warunków udziału w postępowaniu i opisu sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków, a więc odwołuje się do art. 22 ust. 1, 3 i 4 pzp.
Obecnie, w ramach opisu sposobu oceny spełniania warunków, zamawiający zamieszcza informację stanowiącą rozwinięcie warunków, o których mowa w ust. 1 art. 22 pzp, poprzez odniesienie ich proporcjonalnie do przedmiotu zamówienia ? zauważyła w uzasadnieniu wyroku przewodnicząca składu orzekającego Izabela Niedziałek-Bujak.
? Obowiązek zamieszczenia między innymi w treści ogłoszenia oświadczeń lub dokumentów wskazany w art. 25 ust. 1 pzp został rozwinięty w dalszych postanowieniach ustawy dotyczących poszczególnych trybów udzielania zamówień.
Dla postępowania prowadzonego w trybie przetargu nieograniczonego regulacja ta zawarta została w art. 41 ustawy, stanowiącego przepis szczególny w stosunku do art. 25 ust. 1 ustawy. Inaczej jest w przypadku postępowania prowadzonego w trybie przetargu ograniczonego, w którym zgodnie z art. 48 ust. 2 pkt 7 pzp wymagane jest zamieszczenie w ogłoszeniu informacji o oświadczeniach lub dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu.
Analiza tych przepisów wskazuje na świadome pominięcie przez ustawodawcę w ogłoszeniu o przetargu nieograniczonym obowiązku zamieszczania informacji o oświadczeniach i dokumentach. W tym trybie postępowania zamawiający jest zobowiązany dookreślić rodzaj oświadczeń i dokumentów, których złożenia wymaga od wykonawców dopiero w specyfikacji istotnych warunków zamówienia.
Tak też uczynił zamawiający w przedmiotowym postępowaniu ? rozwinęła swą myśl przewodnicząca.

18

no faktycznie to dlaczego nie podzielili ogłoszeń na tryby?

19

dziękuję bardzo smile