1

Temat: Warunki udziłu w postępowaniu PO

Witam, proszę o pomoc. W postępowaniu na jedną z częśći na kurs szkolenia językowego żadaliśmy wykazu wykonanych usług (prac podobnych) w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia, w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do postępowania w trybie przetargu ograniczonego, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie - zorganizowali i przeprowadzili kursy językowe odpowiadających swoim rodzajem kursom stanowiącym przedmiot zamówienia dla co najmniej 30 osób podzielonych na co najmniej 10 osobowe grupy o łącznej minimalnej wartości 22.500,00 zł brutto za kurs, trwających co najmniej 60 godzin lekcyjnych, z podaniem liczby uczestników, wartości brutto poszczególnych kursów, przedmiotu kursu, dat wykonania i potwierdzą to dokumentem, z którego wynikać będzie że usługi zostały wykonane należycie. Data złożenia wniosku, dokumentów -20.06.2011

a) w wykazie jest usługa z data wykonania do 06.06.2008- dawniej niż 3 lata, wzywam do uzupełnienia,  czy pozostawiam i uznaję, że ta usługa nie spełnia warunku? Wykonawca ma inne usługi w wykazie, które spełniają Warunki?

b) W wykazie przedmiotem zamówienia jest kurs barman -kelner z językiem angielskim, dla mnie jest to potwierdzenie dla szkolenia zawodowego a nie językowego, uważam, że nie jest to przedmiot mojego zamówienia - wzywam do wyjaśnienia i ewentualnie do uzupełnienia, czy pozostawiam i uznaję, że ta usługa nie spełnia warunku? Wykonawca ma inne usługi w wykazie, które spełniają Warunki?

c) z referencji do usługi x wynika, że zajęcia prowadzone były dla grupy 5 osobowej w wymiarze 40 godzin. Liczebność grupy i ilość godzin nie potwierdza mojego warunku - wzywam do uzupełnienia,  czy pozostawiam i uznaję, że ta usługa nie spełnia warunku? Wykonawca ma inne usługi w wykazie, które spełniają Warunki?

d) W wykazie są usługi z okresem realizacji do lutego 2011r a referencje wystawione w maju 2010 roku i napisane są w czasie teraźnieszym ? wzywam do uzupełnienia? Wykonawca ma inne usługi w wykazie, które spełniają Warunki?

e) Ze względu, że jest to PO i punktacji podlega ilość przeszkolonych osób, chyba najrozsądniej będzie jak będę wzywać do wyjaśnienia i uzupełnienia tj. w każdym przypadku jak w wykazie jest niejasność (zasada równego traktowania)

f) czy w przypadku podania np. 70 uczestników mogę wezwać wykonawcę do wyjaśnienia ile liczyły grupy uczestników? Czy pozostawiam to i uznaję, że wykonawca wpisał liczbę uczestników, która była w co najniej 10 osobowej grupie?

W wykazie osób, które będą uczestniczyć w wykonaniu zamówienia postawiłam warunek: wykształcenie - wyższe ? odpowiednio filologia angielska lub niemiecka (licencjackie lub magisterskie) potwierdzone kserokopią dyplomu oraz minimum rocznym doświadczeniem w prowadzeniu kursów/lekcji języka angielskiego lub niemieckiego poświadczone stosownymi dokumentami np. zaświadczenie od pracodawcy, referencje itp.
Chyba nie wolno mi było żadać ksera dyplomu i poświadczenia jakimś dokumentem rocznego doswiadczenia? Co mogę teraz zrobić? Powinnam wzywać do uzupełnienia? Muszę chyba już być konsekwentna?

2

Odp: Warunki udziłu w postępowaniu PO

a) nic nie robisz ,jak sama napisałaś spełnia warunki
b) polemizowałabym -kurs językowy jest może w ograniczonym zakresie a może nie bo barman jak ksiądz  - ale w końcu jak a)
c)d)-spełniają warunki - mała uwaga a jak kurs 40 godzinny to nie umie szkolić ?!

o matko !
może w pracy odpowiem

3

c)d)-spełniają warunki - mała uwaga a jak kurs 40 godzinny to nie umie szkolić ?!

Nie przeczę, potrafią szkolić, ale jazapisałam - zorganizowali i przeprowadzili kursy językowe odpowiadających swoim rodzajem kursom stanowiącym przedmiot zamówienia dla co najmniej 30 osób podzielonych na co najmniej 10 osobowe grupy o łącznej minimalnej wartości 22.500,00 zł brutto za kurs, trwających co najmniej 60 godzin lekcyjnych,

4 (edytowany przez responder 2011-06-21 07:15:24)

myszy1953 napisał/a:

Myszy powinno być -nie spełnia warunku i do uzupełnienia.
dla c) również do uzupełnienia.
b) myślę że kwestia do dyskusji,

5

a) proszę uważnie czytać jedna nie spełnia - "Wykonawca ma inne usługi w wykazie, które spełniają warunki"

6

chciałam dwa szkolenia wpisał w wykaz 5 i jedno nie spełnia -to się nią nie zajmuję bo mam jeszcze 4 dobre

7

Myszy MASZ  oczywiście racje -nie przeczytałem uważnie, na usprawiedliwienie- pomieszały te zanki zapytania na końcu ww. podpunktów,

8

responder napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

Myszy powinno być -nie spełnia warunku i do uzupełnienia.
dla c) również do uzupełnienia.
b) myślę że kwestia do dyskusji,

Responder uważasz, że
c)również do uzupełnienia pomimo, że ogólnie dany wykonawca ma w swoim wykazie usługi co spełniają warunek i poinformować go, że nie uzupełnienie nie spowoduje jego wyklucznia (Sygn. akt: KIO/UZP 1503/08-wyrok nie do końca przedstawiający moją sytuację)

b) może wezwać do wyjaśnienia. Jeżeli wykonawca wyjaśni, że kurs był zrobiony np dla 10 osób, które m.in przeszły kurs językowy w ilości 60 godzin to uznam, że jest ok. Moje pytanie - a co z wartością ?  Uważam, że wykonawca powinien przedstawić inną tzn mniejszą wartość usługi (z odjęciem szkolenia zawodowego)

a co uważacie o f) czy w przypadku podania np. 70 uczestników mogę wezwać wykonawcę do wyjaśnienia ile liczyły grupy uczestników? Czy pozostawiam to i uznaję, że wykonawca wpisał liczbę uczestników, która była w co najniej 10 osobowej grupie?

Nie gniewajcie się, że pytam może o sprawy dla Was oczywiste, dla mnie to wszystko oczywiste nie jest.

9

Dziękuję myszy1953- rozumiem, jeżeli wykonawca podaje wykaz usług i ogólnie spełnia warunek do usługi niespełniające pozostawiam bez oceny. Potem wykonawcy w pzyznanej punktacji opisuję za co dostał punkty a za co nie i  dlaczego. Tak?