Temat: Warunki udziłu w postępowaniu PO
Witam, proszę o pomoc. W postępowaniu na jedną z częśći na kurs szkolenia językowego żadaliśmy wykazu wykonanych usług (prac podobnych) w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia, w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do postępowania w trybie przetargu ograniczonego, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie - zorganizowali i przeprowadzili kursy językowe odpowiadających swoim rodzajem kursom stanowiącym przedmiot zamówienia dla co najmniej 30 osób podzielonych na co najmniej 10 osobowe grupy o łącznej minimalnej wartości 22.500,00 zł brutto za kurs, trwających co najmniej 60 godzin lekcyjnych, z podaniem liczby uczestników, wartości brutto poszczególnych kursów, przedmiotu kursu, dat wykonania i potwierdzą to dokumentem, z którego wynikać będzie że usługi zostały wykonane należycie. Data złożenia wniosku, dokumentów -20.06.2011
a) w wykazie jest usługa z data wykonania do 06.06.2008- dawniej niż 3 lata, wzywam do uzupełnienia, czy pozostawiam i uznaję, że ta usługa nie spełnia warunku? Wykonawca ma inne usługi w wykazie, które spełniają Warunki?
b) W wykazie przedmiotem zamówienia jest kurs barman -kelner z językiem angielskim, dla mnie jest to potwierdzenie dla szkolenia zawodowego a nie językowego, uważam, że nie jest to przedmiot mojego zamówienia - wzywam do wyjaśnienia i ewentualnie do uzupełnienia, czy pozostawiam i uznaję, że ta usługa nie spełnia warunku? Wykonawca ma inne usługi w wykazie, które spełniają Warunki?
c) z referencji do usługi x wynika, że zajęcia prowadzone były dla grupy 5 osobowej w wymiarze 40 godzin. Liczebność grupy i ilość godzin nie potwierdza mojego warunku - wzywam do uzupełnienia, czy pozostawiam i uznaję, że ta usługa nie spełnia warunku? Wykonawca ma inne usługi w wykazie, które spełniają Warunki?
d) W wykazie są usługi z okresem realizacji do lutego 2011r a referencje wystawione w maju 2010 roku i napisane są w czasie teraźnieszym ? wzywam do uzupełnienia? Wykonawca ma inne usługi w wykazie, które spełniają Warunki?
e) Ze względu, że jest to PO i punktacji podlega ilość przeszkolonych osób, chyba najrozsądniej będzie jak będę wzywać do wyjaśnienia i uzupełnienia tj. w każdym przypadku jak w wykazie jest niejasność (zasada równego traktowania)
f) czy w przypadku podania np. 70 uczestników mogę wezwać wykonawcę do wyjaśnienia ile liczyły grupy uczestników? Czy pozostawiam to i uznaję, że wykonawca wpisał liczbę uczestników, która była w co najniej 10 osobowej grupie?
W wykazie osób, które będą uczestniczyć w wykonaniu zamówienia postawiłam warunek: wykształcenie - wyższe ? odpowiednio filologia angielska lub niemiecka (licencjackie lub magisterskie) potwierdzone kserokopią dyplomu oraz minimum rocznym doświadczeniem w prowadzeniu kursów/lekcji języka angielskiego lub niemieckiego poświadczone stosownymi dokumentami np. zaświadczenie od pracodawcy, referencje itp.
Chyba nie wolno mi było żadać ksera dyplomu i poświadczenia jakimś dokumentem rocznego doswiadczenia? Co mogę teraz zrobić? Powinnam wzywać do uzupełnienia? Muszę chyba już być konsekwentna?