1

Temat: wartość szacunkowa w ogłoszeniu?

Czy w ogłoszeniu unijnym wpisujecie szacunkową wartość zamówienia w pkt. II.2.1?
Jak wypełniam formularz, to aktywne jest okienko "całkowita wielkość lub zakres" (na treść opisową), a polecenie "szacunkowa wartość" jest skreślona. Natomiast okienko do wpisania danych liczbowych jest aktywne i wyswietla się przy wydruku.
Co z tym robicie? Nie ma problemów przy kontroli, że brakuje danych dot. wartości szacunkowej zamówienia, mimo że polecenie jest wykreślone (na wydruku będzie pusta ramka).
Dodam, że zamówienie finansowane ze środków UE.

2

Odp: wartość szacunkowa w ogłoszeniu?

Ja wpisuję wartość szacunkową w post. powyżej progów - dostawa leków.

3

Ale wpisujesz dokładną wartość czy tylko, że powyzej 193000 euro?

4

Dokładną.

5

Trzeba wpisać dokładną wartość.

6

Zasada jawności

7 (edytowany przez jazz 2011-06-21 22:28:01)

Ale wypełnienie tego pola nie jest obowiązkowe, bo nie ma gwiazdki i system przepuszcza dalej (dałbym głowę że jeszcze niedawno nie przepuszczał - może to ktoś potwierdzić?). Z przepisów ustawy dot. ogłoszenia też taki obowiązek nie wynika. Mój kierownik też nie chce ujawniać wartości szacunkowej, więc mnie interesuje jak robią to inni i co jest właściwe (a raczej co nie jest zakazane w razie kontroli). A przy okazji - kiedy wypełnia się rubrykę pierwszą, gdzie trzeba podać dokładną kwotę, a kiedy tą z zakresem? Czy to ma jakiś związek z niemożnością wyceny przedmiotu zamówienia jak w negocjacjach z ogłoszeniem? I może dlatego przepuszcza dalej, bo nie w każdym trybie da się oszacować?

A z innej beczki: Kiedy wypełnia się rubrykę: Osoby upoważnione do obecności podczas otwarcia ofert? Otwarcie jest przecież jawne.