1

Temat: Informacja z banku

Na dowód spełnienia warunku wiedzy i doświadczenia żądałam informacji z banku. Wykonawca przedstawił mi wyciąg z konta bankowego (elektroniczne zestawienie operacji od..do..)-dokument elektroniczny bez poświadczenia przez bank - czy można uznać wyciąg z banku za informację z banku? Znalazłam orzeczenie z 2005 r., które wykluczało taką mozliwość, ale od tego czasu może coś się zmieniło?

Drugi problem to to, że Informacja dotyczy tzw. podmiotu trzeciego. Wykonawca chce w tym zakresie korzystać z jego, no właśnie, czego? Bo przecież rozporządzenie w sprawie dokumentów wyraźnie określa, że wykonawca może polegać na  zdolności finansowej (a nie wysokości posiadanych środków finansowych) innych podmiotów? Czy spotkaliście się z jakąś opinią lub orzeczeniem, że można korzystać również z informacji o wysokości posiadanych środków podmiotu trzeciego?

2

Odp: Informacja z banku

Czego dotyczy to postępowanie, że na dowód spełnienia warunku wiedzy i doświadczenia żądałaś informacji z banku?

3

1. wydaje mi się, że zgodnie z rozporządzeniem, wymagana jest informacja banku lub sko-k, w którym WYKONAWCA  posiada rachunek potwierdzająca wysokośc posiadanych środków finansowych lub zdolnośc kredytową, interpretując, taki wyciąg może być tyle, że będzie ok, jeżeli będzie potwierdzony w jakikolwiek sposób przez bank...
2. "Jeżeli chodzi o potencjał ekonomiczny, wykonawca nie może się opierać na potencjale podmiotów trzecich w zakresie w jakim wymagania te ze względu na bezpieczeństwo realizacji inwestycji przypisane są wykonawcy. Przykładowo powszechnie stosowane w praktyce wymagania ekonomiczne takie jak posiadanie odpowiedniej płynności bieżącej czy też posiadania ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej ze swej istoty przypisane są bezpośrednio wykonawcy" fragment opini prawnej ze strony UZP;
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;640;warunki_udzialu_w_postepowaniu_o_udzielenie_zamowienia_publicznego_.html

4 (edytowany przez Miraa 2011-06-22 09:16:12)

To raczej nie ma żadnego znaczenia. Proszę tylko o informacje, czy moge uznac wyciag bankowy za informację z banku?

5

Wyciąg opatrzony jest informacją, że stanowi dokument elektroniczny i nie wymaga podpisu.

6

pewnie chodziło o warunek dot. sytuacji ekonomicznej i finansowej a nie wiedzy i doświadczenia...

7

A tak, oczywiście smile