1

Temat: czy można wezwać do uzupełnienia

Wykonawca złożył karty katalogowe produktów równoważnych, z których wynika, iż zaoferowany produkt równoważny nie spełnia wymagań stawianych przez Zamawiającego. czy powinniśmy wezwać Wykonawcę do uzupełnienia dokumentów na podstawie art. 26 ust. 3 w związku z tym, że złożone dokumenty zawierają błędy czy może powinniśmy od razu odrzucić Wykonawcę jako że zaoferował produkty niezgodne z treścią SIWZ?

2

Odp: czy można wezwać do uzupełnienia

Takie dokumenty lub oświadczenia podlegają uzupełnieniu.

3

Tak, tyle, że aby spełnić nasze wymagania, to wykonawca musi zaoferować inny produkt. Czy to nie będzie zmiana oferty?

4

Przecież katalogi mają tylko potwierdzać że oferowane dostawy, usługi lub r. budowlane odpowiadają wymaganiom stawianym przez Zamawiającego, a w ofercie Wykonawca chyba deklaruje zgodność?

5

Opcja nr 1. Możesz spróbować wezwać do uzupełnienia dokumentów - bo być może wykonawca posiada takie karty katalogowe, z których będzie wynikać, że produkt jednak spełnia Twoje wymagania.

2.Inna opcja - jeśli z treści złożonych dokumentów wynikają jakieś Twoje wątpliwości, brakuje jakiejś informacji w konkretnym względzie - to możesz spróbować to wyjaśnić.

3.Jeżeli z treści złożonych dokumentów jednoznacznie jednak wynika, że produkt nie odpowiada SIWZ, nic nie wyjaśniaj ani nie uzupełniaj, tylko odrzucaj ofertę jako nieodpowiadającą treści SIWZ.
Niedopuszczalne byłoby zaproponowanie innego produktu, jak zresztą pewnie doskonale wiesz.

6

No właśnie z kart katalogowych i specyfikacji technicznej (napisanej przez wykonawcę) wynika że oprawa o nazwie kobiXXX nie spełnia naszych wymagań postawionych dla produktów równoważnych i co w takiej sytuacji wezwać do uzupełnienia dokumentu?. Co on może mi napisać a) że się pomylił i jednak spełnia bo ma to co chcieliśmy tylko z jakiejś przyczyny nie wpisał tego co powinien, albo b) sorry ja chciałem wam dać nie KobiXXX a YetiXXX, bo to YetiXXX spełnia wasze wymagania? jeżeli tak to czy może zaoferować inny produkt niż w ofercie pierwotnej?

7

Nie może zaproponować innego produktu, to jest oczywiste - wyjaśnienia treści oferty nie mogą prowadzić do zmiany jej treści, prawda? art. 87 ust 1.

Jeśli miałabym pewność, że nie odpowiada treści SIWZ, odrzuciłabym ofertę.
Jeśli zaczniesz wzywać albo wyjaśniać, możesz sobie jeszcze bardziej nagmatwać, np. pomysłowy wykonawca zgodnie z Twoimi przewidywaniami zaproponuje Ci inny towar.. Co wtedy zrobisz?

Natomiast jeśli oferta podlega odrzuceniu, a Ty mimo wszystko wezwiesz do uzupełnienia to w sposób nieuprawniony dokonasz czynności z art 26 ust. 3.

8

Krajowa Izba Odwoławcza w wyroku z 17 września 2008 r. (sygn. akt KIO/UZP 919/08). Zgodnie z nim, co do zasady dopuszczalne jest uzupełnianie oferty o dokumenty przedmiotowe, i to zarówno w sytuacji, gdy fizycznie nie zostały one załączone do oferty, jak i w przypadku gdy zostały one załączone, ale zawierają błędy lub braki. W takim wypadku próbkę, folder reklamowy czy opis należy traktować jak dokument lub oświadczenie z art.25.

jeśli Twoim zamiarem było jedynie potwierdzenie, czy oferowane dostawy/usługi/ roboty budowlane spełniają wymagania określone w siwz, wówczas uzupełnienie w trybie art. 26 ust. 3 ustawy Pzp jest uzasadnione (potwierdza to powołany wyżej wyrok KIO). Jeśli jednak opis techniczny jest elementem oferty wykonawcy lub na jego podstawie będziesz dokonywał porównania i oceny ofert, jego uzupełnienie w trybie art. 26 ust. 3 ustawy Pzp jest niedopuszczalne.

9

o braku tu raczej mowy nie ma jedynie o bleedzie bo produkt który zaoferował wykonawca istnieje tyle tylko, że z karty katalogowej wynika że nie spełnia wymagań. jednak jeśli uznam ze to błąd i wezwę do uzupełnienia to co to mi da - chyba nic bo wykonawca nazwy zaoferowanego produktu - podanej w specyfikacji technicznej (wymaganej w siwz) zmienić nie będzie mógł - czy myślę prawidłowo?

10

Za Marcel.

11

Tak, myślisz prawidłowo. Oferta jest niezgodna z SIWZ

12 (edytowany przez Bitter 2011-06-22 11:45:53)

Może być zgodna jeśli Wykonawca przedstawi dokument z którego będzie wynikać, że jednak to co zaoferował i wpisał w ofercie jest zgodne z Siwz np zaktualizowany katalog itp... Nazwy zmienic nie może.

13

dlatego, jak pisałam wcześniej - jeśli jest jakaś wątpliwość, to można ją wyjaśnić. Jeśli jednak z przedstawionych dokumentów wynika jednoznacznie, że jakieś parametry są niezgodne z wymaganiami SIWZ, to po co wzywać? czy wykonawca spreparuje dokument pod wymagania zamawiającego?

14

Jest to do uzupełnienia, są błędne, na razie brak podstaw do odrzucenia.

15

a na czym polega błąd? Nie zmusimy przecież wykonawcy do złożenia takiego dokumentu, który będzie zgodny z treścią SIWZ (skoro z dokumentów już przez niego złożonych już wynika, że produkt nie spełnia wymagań SIWZ?)

16

Przykro mi, nie będę już śledzić tego wątku, ewakuuję się smile Pozdrawiam i życzę dobrego weekendu! A Dorocie powodzenia w podjęciu decyzji.

17

zgodnie z art. 30.5 wyk. jest zobowiązany wykazać ,ze zaoferowane równoważne w tym. przypadku oprawy spełniają wymagania określone przez zam.

18

chyba poprosiłabym o opinię np. projektanta

19

Tak, jednak czasami (zależy co jest przedmiotem zamówienia), niezgodność widać "na pierwszy rzut oka".

20

dla mnie te katalogi to reklama mniej więcej jak strona internetowa na każdej co innego

21

myszy1953 napisał/a:

chyba poprosiłabym o opinię np. projektanta

też tak myślę. I nie wzywałabym do uzupełnienia folderów. Tylko odrzuciła jak projektant stwierdzi niezgodność oferty ze siwz.

22

Hmm, widzę że się ze mną nie zgadzacie sad, ja jednak uważam inaczej.

23

Osoba która odpowiada za przygotownaie opisu przedmiotu m.in. opisu opraw stwierdziła, ze nia ma zgodności , ale żeby wypelnić dyspozycje art. 26 wezwałam do uzupełnienia i co mam taką odpiwedx wykonawcy:
"informujemy, że proponowaliśmy Państwu oprawy zamienne
sugerując się wytycznymi w specyfikacji technicznej, mając na
względzie równoważne lub lepsze parametry oświetleniowe materiałów.
Jeżeli jednak nie odpowiadają Państwu nasze zamienniki, proponujemy
oprawy sugerowane przez Państwa w specyfikacji tj. odpowiednio:
1. oprawy świetlówkowe Lux zamiast KOBI XXX
2. oprawy świetlówkowe ewakuacyjne C4  zamiast S"
Co wy na to???? Lepeij chyba bylo odrzucić bez wzywania - mniejszy problem

24

Moim zdaniem nie lepiej, a skala problemu nie może tu być drogowskazem.
Z wyjaśnień wykonawcy wyraźnie wynika, że (jakoby) jego oferta jest w poprawna, zgodna ze specyfikacją a oferowane parametry są lepsze niż wymagane. Być może ma rację, trudno to ocenić na odległość, bazując jedynie na fragmentarycznym przekazie.
Do zamawiającego należy teraz ocena tych wyjaśnień i całości oferty. Może ponownie pytać miejscowych fachowców. Z doświadczenia niestety wiadomo, że dość często owi fachowcy nie znają należycie przepisów (chodzi przede wszystkim o pzp) i nie czują ich ducha, dlatego też  ich opinii zamawiający nie musi przyjmować bezkrytycznie.

25

Dorota piszesz że oferowane równoważniki nie są zgodne z wymaganiami zamawiajacego.
Ale czy opisaliście jakie parametry opraw są wymagane i na czym ta niezgodność polega. Sygnalizuje to ponieważ często projektanci chcą konkretnego produktu (bo chcą) a potem wymyślaja że inne to nie bo coś tam. Więc jesli faktycznie zaoferowane parametry opraw możesz w sposób jednoznaczny ocenic jako niezgodne z warunkami SIWZ to odrzucenie ( niech ten mądry od opraw napisze i podpisze co i gdzie jest nie zgodne).   Tak jak zuważył Hubal z pisma wykonawcy wynika że te równoważne nie są gorsze.