1

Temat: Protokół z postepowania

Witam, takie pytanie, podczas nieobecności Burmistrza wszelkie dok. podpisuje Sekretarz, a więc w jednym dniu decyzję o zwrocie oferty podpisał Sekretarz ten i tylko ten dokument, w związku z tym czy w protokole z postępowania w pkt.(3A Osoby wykonujące czynności związane z przeprowadzeniem postępowania o udzielenie zamówienia) zaznaczyć że kierownik zamawiającego wykonywał oraz nie wykonywał czynności w postępowaniu i zaznaczyć jakiej czynności nie wykonał (decyzja o zwrocie oferty), a sekretarza wpisać jako inną osobę której kierownik zamawiającego powierzył......... ?, czy sekterarz musi wypełnić wówczas oświadczenie  ZP-1?

2

Odp: Protokół z postepowania

Pomożecie? sad

3

Najlepiej niech sekretarz też złoży oświadczenie, jeśli może, a w protokole zapisałbym raczej że czasowo zastępował burmistrza (czyli w zasadzie pełnił funkcję kierownika).

Brak oświadczenia sekretarza też da się wyobrazić i odpowiednio zadziałać.

4

W protokole zaznaczasz obie opcje dla kierownika zamawiające, że wykonywał czynności, oraz nie wykonywał i w jakim zakresie. Te punkty są od siebie niezależne.

5

przecież takie pismo to formalność

6

Nie szkodzi myszy, ostatnio będą na szkoleniu była poruszana podobna sytuacja, jednak jest to czynność udziału w postępowaniu.

7

zwrot oferty czynność podyktowana przepisami ustawy i tu nie widzę żadnego interesu podpisującego pismo - ale są inne zdania jak widać

8

Jak nie jest czynność jak jest, praktycznie każdy podpis na dok. od momentu otwarcia do wyboru oferty najkorzystniejszej jest czynnością mniej lub więcej znaczącą.

9

pewnie chodzi o zwrot ofery złożonej po terminie czyli zgodnie z 84.2 proszę podać związek przyczynowy z z ZP-1 jeżeli oświadczenie brzmi:
Uprzedzony o odpowiedzialności karnej za fałszywe zeznania oświadczam, że:
1)    nie ubiegam się o udzielenie zamówienia;
2)    nie pozostaję w związku małżeńskim, w stosunku pokrewieństwa lub powinowactwa w linii prostej, pokrewieństwa lub powinowactwa w linii bocznej do drugiego stopnia oraz nie jestem związany z tytułu przysposobienia, opieki lub kurateli z wykonawcą, jego zastępcą prawnym lub członkami organów zarządzających lub organów nadzorczych wykonawców ubiegających się o udzielenie zamówienia;
3)    przed upływem 3 lat od dnia wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia nie pozostawałem w stosunku pracy lub zlecenia z wykonawcą i nie byłem członkiem organów zarządzających lub organów nadzorczych wykonawców ubiegających się o udzielenie zamówienia;
4)    nie pozostaję z żadnym wykonawcą w takim stosunku prawnym lub faktycznym, że może to budzić uzasadnione wątpliwości co do mojej bezstronności;
5)    nie zostałem prawomocnie skazany za przestępstwo popełnione w związku z postępowaniem o udzielenie zamówienia, przestępstwo przekupstwa, przestępstwo przeciwko obrotowi gospodarczemu lub inne przestępstwo popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowych.

10

Moim zdaniem pomimo tego należy złożyć, oferta została zwrócona po otwarciu pozostałych i wpłynęła po TSO, a więc czynność w postępowaniu jest.