1 (edytowany przez Nero 2011-06-21 07:59:07)

Temat: ZOC błąd w formularzu cenowym

Witam, w formularzu cenowym na dostawę tonerów zakradł się błąd. Podałam , że wydajność tonera A wynosi 24.000 kopii a faktycznie jest to 10.000 kopii.
Co teraz...
Nikt nie złożył zapytania do SIWZ celem wyjaśnienia tej sytuacji ale w jednej ze złożonych ofert Wykonawca wpisał w miejscu UWAGI : "wyceniony został toner A i jest on na 10.000 kopii a nie jak podano na 24.000."

Myślałam, że po prostu uznm sprawę za niebyłą, nie było pytań, wyjaśnień, wszystko przeszło i tyle, ale nie wiem czy tak można?
W sumie to nie wiem czy reszta Wykonawców wyceniła mi poprawnie ten toner.
Teoretycznie Wykonawca patrzy na symbol tonera a nie na wydajność ale w 1005 nie wiem które kryterium przyjął do wyceny (czy symbokl czy wydajność).
Podałam również model drukarki do której ma być zastosowany materiał więc 2 symbole grały ze sobą tylko ta nieszczęsna wydajność...
Pomóżcie , co zrobić ?
Czy powinnam unieważnić postępowanie czy je ratować, jeśli tak to jak?

2

Odp: ZOC błąd w formularzu cenowym

Czy ktoś może mi pomóc?

3

Jeszcze raz odświeżam posta i prosże o informację gdyż jutro musimy podjąć decyzję co robimy z tym przetargiem.

4

Ja jestem jak zwykle za próbą ratowania.

Nero napisał/a:

W sumie to nie wiem czy reszta Wykonawców wyceniła mi poprawnie ten toner.

Czyli do wyjaśnienia.

5

Porównując oferty widze, że Wykonawcy uwzględnili cenę tonea o mniejszej wydajności gdyż w dalszej części formularza jest podany taki sam toner o większej pojemności (czyli na 24.000) i jest droższy.
Czy można po prostu uznać to jaki mój błąd i nigdzi etego nie wykazywać i ogłosić wybór oferty?

6

No ja nie wiem czy przypadkiem nie zachodzi przesłanka wady w postępowaniu, oferty wychodzą nieporównywalne w zakresie zamówienia.

7 (edytowany przez Nero 2011-06-22 10:04:25)

Oferta wymieniona w pierwszym poście podlega odrzuceniu więc udział biorą 3 pozostałe, które zaoferowały ceny:

TONER A, gdzie zawyżyłam wydajność podając, że jesy 24.000 a faktyczna to 10.000:
oferta 1 - 330zł, oferta 2 - 350zł, oferta 3 - 335zł.

TONER X, gdzie wydajność jest 24.000 kopii a model jest ten sam co wyżej:
oferta 1 - 550zł, oferta 2 - 560zł, oferta 3 - 540zł.

Ewidentnie w ofertach jest ok. wykonawca zauwazył mój błąd ale nie zgłosił mi tego jako wyjaśnienia do SIWZ tylko wpisał poprawna wartość tonera.

8

wydajność tonera - pomiń milczeniem

9

myszy1953 napisał/a:

wydajność tonera - pomiń milczeniem

Na ścisłość, można i tak smile

10 (edytowany przez Nero 2011-06-23 21:06:04)

Myślałam o milczeniu ale jeden z wykonawców podkreślił mój błąd w swojej ofercie.
Zrobiłam tak, że wezwałam wszystkich wykonawców do złożenia wyjaśnień dotyczących treści złożonej oferty, tj. o  "informację jaka wydajność tonera została wyceniona w pozycji 10 formularza , gdyż Z określając symbol tonera AAA, pomyłkowo podał jego wydajność na 24.000 kopii, która nie jest zgodna ze specyfikacją techniczną producenta wkładu. "
Myślicie, że jest ok?

11

ok to nie jest pewne, ale ogólnie krok wydaje się we właściwym kierunku - zgodnie z #4.

12

Zobaczycie co wyjaśnią.