1

Temat: zmieniony formularz ofertowy

Witam serdecznie,
jeden z oferentów złożył ofertę podał cenę netto, brutto, wszystko ładnie, tylko na koniec dopisał " w mojej firmie koszty pośrednie wynoszą 75% oraz narzut zysku 15%". Rozumiem, że jego oferta w rezultacie jest dwa razy droższa. Czy mogę odrzucić ofertę jako niezgodną z SIWZ, ponieważ zmienił sobie formularz ofertowy? Niestety akurat w tej SIWZ nie zrobiłam zapisu, że oferty na innym formularzu ofertowym zostaną odrzucone, czy mimo tego mogę odrzucić?
pozdrawiam i z góry dziękuję

2

Odp: zmieniony formularz ofertowy

1. trochę niezrozumiły post -podał cenę, skąd więc późniejsza konkluzja że oferta tego W. dwa razy droższa??
2. Zmiana istotna w TREŚCI formularza MOŻE być powodem odrzucenia, ale z postu to nie wynika,

3

A na jakiej podstawie odrzucisz ??. Cena przecie jest ...

4

Jeżeli są wszystkie wymagane dane to w czym problem?

5

co ten dopisek wnosi ? ujawnił koszty firmy

6

Podał cenę a dodatkowo wskazał ci ile na tym zarobi:)

7

założył zysk 15% ale co to ma do ceny którą podał , jeżeli nie żadano ujawnienia składników cenotwórczych to ta informacja niczego nie zmienia jeżeli chodzi o cenę

8

a mieliście zakusy przemnożenia  ceny przez kp i zysk? bo tak chyba wynika z #1 o matko święta i o zgrozo i aj tam aj tam

9

Oferta w porządku, nie ma powodu do lamentów ani tym bardziej do odrzucenia.
Wykonawca zrobił dobry uczynek i podał szczegóły, które jego zdaniem mogą być później pomocne przy rozliczeniach i na pomocy których prawdopodobnie ustalił obecną cenę (jakby ?mieszczą się? w cenie, a nie żeby dodawać).

10

Gdy przeczytałam to pierwszy raz, też pomyślałam, że podał mi co na tą cenę się składa, ale gdy zapytałam osobę, która powinna na tym się znać to powiedziała mi, że jest to cena, którą podał+75% koszty pośrednie=wynik+15%narzut zysku=cena właściwa... i stąd moje zapytanie...

11

A ja spotykam co i raz osoby co niby powinny, a potem wychodzi że to tylko złudzenie.
Jak jest tu naprawdę, trudno powiedzieć,  bo stan faktyczny najlepiej badać na miejscu, a nie wirtualnie (co nie oznacza wycofania poprzedniej opinii).

12

myszy1953 napisał/a:

a mieliście zakusy przemnożenia  ceny przez kp i zysk? bo tak chyba wynika z #1 o matko święta i o zgrozo i aj tam aj tam

potwierdziło się

13

zamawiający sam ma sobie wyliczyć cenę końcową - to chyba jakieś bzdury!!

14

jak można tak myśleć  jeżeli to robota budowlana to składnikami cenotwórczymi są koszty materiału , robocizny , sprzętu + zysk + koszty pośrednie + ewentualnie koszty zakupu

15

Popieram #13 i początek #14 (bo od słowa ?jeżeli? brak podstawy prawnej).

16

czyli to co sobie Oferent później dopisał nie powinno mnie interesować, liczy się cena, którą na początku podał. Przepraszam, że tak dopytuje ale jestem teraz między dwoma sprzecznymi opiniami...:(

17

Tak.

18

Oczywiście, że tak. Oświadczył, że wykona zamówienie za określoną cenę i to jest dla niego i dla Ciebie wiążące. Żadne dopiski nie mają znaczenia.

19

Chyba że napisał coś w tym rodzaju: wykonam za .... plus ... i tu dopiski.
Trzeba popatrzeć jak dokładnie zdania są zbudowane, jak połączone, jak to czyta się i rozumie. Nie powiązane logicznie zapisy zapewne można tu pominąć.
W każdym razie oferta ma być napisana czytelnie, a nie żeby się domyślać. Skutki ponosi autor.

20

Na końcu formularza dopisał tylko to zdanie, które cytowałam w #1 " W mojej firmie koszty pośrednie wynoszą 75% oraz narzut zysku 15%".

21

Zgadzam się z hubalem. Jeśli rzeczywiście ten dopisek nie pozostaje w żadnym logicznym związku z treścią oferty, nie rzuca choćby cienia wątpliwości na cenę, za jaką wykona zamówienie, to zupełnie nie zwracaj na niego uwagi. Wykonawcy różne rzeczy wpisują w swoje oferty, dołączają przedziwne dokumenty, jeśli nie były wymagane to też je pomijamy, czyż nie?