1

Temat: uzupełnienie oświadczenia z jaką datą?

Witam,
czy oświadczenie dot. dysponowania osobami zdolnymi do realizacji zamówienia, które składane jest na skutek wezwania, o którym mowa w art. 26 ust. 3 (wykonawca złożył wraz z ofertą oświadczenie z błędem) powinno mieć datę z dnia otwarcia (składania) ofert, czy dnia, w którym wykonawca złożył poprawne oświadczenie?

2

Odp: uzupełnienie oświadczenia z jaką datą?

Zgodnie z wyrokiem KIO z 21 lipca 2009 r. (sygn. akt KIO/UZP 845/09, KIO/UZP 744/09), wobec brzmienia przepisu art. 26 ust. 3 ustawy Pzp, to nie data samego dokumentu jest kluczowa. Istotne jest to, na jaki dzień aktualne są informacje w nim zawarte.
Podobnie do zagadnienia Krajowa Izba Odwoławcza podeszła w innym swoim orzeczeniu.
Orzeczenie:
W wyroku z 8 maja 2009 r. (sygn. akt KIO/UZP 538/09) Izba stwierdziła, że dyspozycja przepisu art. 26 ust. 3 ustawy Pzp w zakresie terminu - dnia, na które składane oświadczenie czy też dokument musi potwierdzać spełnienie warunku udziału w postępowaniu, nie określa jednoznacznie, że decydującym w tym zakresie jest dzień wystawienia dokumentu czy też złożenia oświadczenia. Istotne jest, aby wykonawca uzupełniający dokumenty i oświadczenia potwierdził fakt spełniania warunków udziału w postępowaniu na dzień składania ofert. Uzupełniane dokumenty i oświadczenia mogą być składane z datą późniejszą niż termin składania ofert, jednakże z ich treści musi jednoznacznie wynikać moment, na który zostały one wystawione lub poświadczają określone okoliczności, nie późniejsze niż termin składania ofert.

3

Serdeczne dzięki za pomoc smile

4 (edytowany przez Justine 2011-06-27 09:48:27)

A jeśli w tso Wykonawca wpisał, że będzie dysponował kierownikiem budowy, ale nie załączył pisemnego zobowiązania tej osoby, to jeśli uzupełni oświadczenie z datą póżniejszą- to będzie dobrze?
TSO-16.06.
wykaz wykonawców z 16.06.
uzupełnione oświadczenie podmiotu trzeciego z 25.06

5

Jest tu kto?

6

Jest hubal.
Nie rozumiem albo coś tu nie tak.
Kierownik budowy nie składa oświadczenia w przetargu (co najwyżej na innym etapie i z innego powodu).
W przetargu oświadczenia składa WYKONAWCA, w szczególności że zapewni osoby posiadające odpowiednie uprawnienia budowlane.
A ?podmiot trzeci? co tu robi? Jeżeli wykonawca wpisuje, że ma, to znaczy że dysponuje osobiście, bezpośrednio. No ale jeśli załącza oświadczenie innego przedsiębiorcy, to też dobrze, a może jeszcze lepiej.

7

hubal napisał/a:

Jest hubal.
Nie rozumiem albo coś tu nie tak.
Kierownik budowy nie składa oświadczenia w przetargu (co najwyżej na innym etapie i z innego powodu).
W przetargu oświadczenia składa WYKONAWCA, w szczególności że zapewni osoby posiadające odpowiednie uprawnienia budowlane.
A ?podmiot trzeci? co tu robi? Jeżeli wykonawca wpisuje, że ma, to znaczy że dysponuje osobiście, bezpośrednio. No ale jeśli załącza oświadczenie innego przedsiębiorcy, to też dobrze, a może jeszcze lepiej.

Jak hubal.

8 (edytowany przez Justine 2011-06-27 21:49:52)

Wykonawca napisał, że nie dysponuje ale będzie dysponował kierownikiem budowy kiedy uzyska zamówienie.
Więc jeśli będzie dopiero dysponował, to zgodnie z art. 26. ust. 2b.  Wykonawca w takiej sytuacji zobowiązany jest udowodnić zamawiającemu, iż będzie dysponował zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia, w szczególności przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonaniu zamówienia.
Nie dysponuje kierownikiem, ale jeżeli przedstawi powyższe zobowiązanie to uznam, że spełnia warunki.
Tak myślę...

9

Justine napisał/a:

A jeśli w tso Wykonawca wpisał, że będzie dysponował kierownikiem budowy, ale nie załączył pisemnego zobowiązania tej osoby, to jeśli uzupełni oświadczenie z datą póżniejszą- to będzie dobrze?
TSO-16.06.
wykaz wykonawców z 16.06.
uzupełnione oświadczenie podmiotu trzeciego z 25.06

Ja bym uznała.

10

Ja też bym uznała, ale jakoś nie mogę wyczuć tematu udziału podmiotu trzeciego.

11

No ten kierownik jest osobą fizyczną i sam siebie nie udostępni nie jest podmiotem trzecim ale jak ci takie zobowiązanie da to jest ok, nic się nie dzieje.

12

Wykonawca musi ci udowodnić, że będzie posiadał taką osobę.

13

Czyli równie dobrze mógłby napisać w formularzu ofertowym, że będzie dysponował kierownikiem i to by wystarczyło. Ale jeśli tenże kierownik będzie użyczany przez podmiot trzeci, to wówczas Wyk. musi załączyć owo pisemne zobowiązanie podmiotu do udostępnienia tej osoby plus ewentualne dokumenty na brak podstaw do wykluczenia.
Czy tak?

14

Czyli jak ci dał takie zobowiązanie to nie wnikaj i uznaj bo udowodnił, że będzie dysponował.

15

Miałam dylemat czy go w ogóle wzywać do uzupełnienia tego oświadczenia, czy tak zostawić.

16

Justine napisał/a:

Czyli równie dobrze mógłby napisać w formularzu ofertowym, że będzie dysponował kierownikiem i to by wystarczyło. Ale jeśli tenże kierownik będzie użyczany przez podmiot trzeci, to wówczas Wyk. musi załączyć owo pisemne zobowiązanie podmiotu do udostępnienia tej osoby plus ewentualne dokumenty na brak podstaw do wykluczenia.
Czy tak?

Tak.

17

Justine napisał/a:

Miałam dylemat czy go w ogóle wzywać do uzupełnienia tego oświadczenia, czy tak zostawić.

Ale już masz to oświadczenie?

18

Mam, mam tylko dalej bez 100% pewności jak robić na przyszłość, bo te podmioty trzecie mnie dobijają.

19

Zawsze jak nie jesteś pewna to wzywaj ja w podobnej sytuacji do twojej wzywam.

20

Rozp. w spr. dokumentów jest wg starego stanu prawnego.
A skąd masz Nino takie informacje?

21

Musisz mieć  pewność, że wykonawca dysponuje lub będzie dysponował taką osobą najlepiej jak napisze że dysponuje i wpisze umowa o prace , zlecenie  lub dzieło i jest ok, ale jak wpisze że będzie dysponował i w wykazie wpisze daną osobę to należy to wyjaśnić bo musisz mieć pewność. Wezwałaś i uzupełnił jest ok. śpij spokojnie.

22

Justine napisał/a:

Rozp. w spr. dokumentów jest wg starego stanu prawnego.
A skąd masz Nino takie informacje?

to co wkleiłam to usunęłam bo stare było.

23

Dzięki za pomoc i pocieszenie.
Kładę się spać, bo jutro pobudka o 5.30.
W zasadzie to już dziś :-)
Dobrej nocy.

24

Poczytaj wyroki KIO na temat dysponowania osobami. To troszkę ci rozjaśni.

25

Miłej nocki ja również jutro 5.00