1

Temat: zła nazwa zadania na dokumencie wadialnym

Witam
w SIWZ przez pomyłkę w tytule został nazwa z poprzedniego zadania
na etapie składania ofert nie było żadnych pytań a zamawiający też nie spostrzegł się że jest nieprawidłowa nazwa zadania.
Po otwarciu ofert okazało się że w przypadku 2 wykonawców na dokumencie wadium tj. gwarancji ubezpieczeniowej ubezpieczyciel wpisał tą błędną nazwę zadania. Gwarancja nie jest dokumentem który podlegałby uzupełnieniu ale czy można w jakiś sposób żądać od wykonawcy wyjaśnień że gwarancja ta dotyczy tego a nie innego przetargu, i czy takie wyjasnienia będą wiążące, ponieważ obawiam się, co w sytacji gdy ten wykonawca nie uzupełni nam innych dokumentów i wówczas będziemy musieli zatrzymac mu wadium...
Czy wadium z nieprawidłową nazwą zadania z którego nie wynika numer postępowania tylko jest data zawarcia zabezpiecza prawnie ofertę??
proszę o sugestie.
z góry dziękuję za odpowiedzi.

2

Odp: zła nazwa zadania na dokumencie wadialnym

Witam! Moim skromnym zdaniem, jesli gwarancja wadialna wystawiona jest na inne zadanie niż przetarg to po prostu oferta wykonawcy nie jest zabezpieczona wadium. Oczywiście mogę się mylić.
Pozdrawiam

3

Raczej się nie mylisz, ale to ewidentna wina Zamawiającego.

4

nie zabezpiecza  - postępowanie do powtórzenia

5

Jestem takiego samego zdania.

6

A ja odmiennego.
Według mnie można to uważać za pomyłkę.

maja2009 napisał/a:

Czy wadium z nieprawidłową nazwą zadania z którego nie wynika numer postępowania tylko jest data zawarcia zabezpiecza prawnie ofertę??

Nazwa może być mało istotna, przecież nazwa to jest tylko symbol, oznaczenie, nie musi mieć odniesienia ani do treści ani do skutków.
Najlepiej by zamawiający wyjaśnił, czy towarzystwo ubezpieczeniowe będzie honorować ewentualne wezwania do zapłaty w obecnym stanie oraz ewentualnie czy sytuację da się łatwo naprawić; według mnie na obecnym etapie samo oficjalne wyjaśnienie czy sprostowanie  mogłoby  towarzystwu wystarczyć.

7

Na pewno nie mogę się z tym zgodzić, za dużo ryzyka w trakcie takiego postępowania.

8

a jak na przelewie kwota się zgadza, a nazwa zadania nie to też uznasz Hubal? Tobie to chyba "znwu" bez nazwy , symbolu składają a najlepiej bez kwot i dat

9

Jeśli będę mieć przekonanie, że mimo jakiejkolwiek pomyłki wykonawcy chodziło akurat o dane postępowanie, to TAK, bym uznawał wadium, zwłaszcza że te pieniądze są akurat po stronie zamawiającego, czyli wiadomo kto rządzi, a nawet jeśli przekonania nie będzie, to też gotówką można nieźle porządzić.

10

DZięki za podpowiedz
wykonawca w odpowiedzi na wezwanie do złożenia wyjaśnień potwierdził że wadium dotyczy tegoż właśnie postępowania na dowód tego dołączył ale oczywiście z data wystawienia 2 dni po otwarciu ofert - aneks do gwarancji ubezpieczeniowej wystawiony przez Ubezpieczyciela w którym wprowadza zmianę do nazwy zadania.