1

Temat: odrzucić ofertę bo niezgodna z treścią siwz?

do siwz jako zalacznik byl  formularz oferty. w formularzu wykonawca mial podac calkowity koszt kredytu, jednoczesnie w nawiasie bylo zaznaczone ze w zalaczeniu wykonawca mial przedstawic wysokosc wszelkich kosztow zwiazanych z obsluga i udzieleniem kredytu.  w domysle chodzilo o marze, prowizje itp.

jezeli bank podal calkowity koszt a nie przedstawil wysokosci kosztow zwiazanych z obsluga i udzieleniem kredytu, to taka oferte powinienem odrzucic bo nie jest zgodna z trescia siwz?

w sumie, w samej siwz nie bylo o tym mowy, ale skoro formularz oferty jest czescia siwz (zalacznikiem) to tako oferta chyba powinna byc odrzucona.

2

Odp: odrzucić ofertę bo niezgodna z treścią siwz?

problem polega na tym ze ta oferta jest najlepsza, jezeli ja wybierzemy to pozostali wykonawcy pewnie zloza protest. a jezeli odrzucimy te oferte to on tez pewnie zlozy protest. ktos ma jakas rade?

3

w siwz - kryterium oceny oferty:
"Cena (całkowity koszt kredytu tj. odsetki, prowizje, marże oraz wszelkie inne koszty związane z udzieleniem i obsługą kredytu) ? 100 %

Maksymalną liczbę 100 punktów otrzyma Wykonawca, który zaproponuje najniższą całkowitą cenę brutto za wykonanie przedmiotu zamówienia (?Cena?)".

oraz: "do siwz jako zalacznik byl  formularz oferty. w formularzu wykonawca mial podac calkowity koszt kredytu, jednoczesnie w nawiasie bylo zaznaczone ze w zalaczeniu wykonawca mial przedstawic wysokosc wszelkich kosztow zwiazanych z obsluga i udzieleniem kredytu.  w domysle chodzilo o marze, prowizje itp."

czy jezeli bank podal calkowity koszt a nie przedstawil wysokosci kosztow (marzy, prowizji) zwiazanych z obsluga i udzieleniem kredytu, to taka oferte powinienem odrzucic bo nie jest zgodna z trescia siwz?

bylbym bardzo wdzieczny za wszelkie uwagi w tym temacie.

4

Jak dla mnie "całkowity koszt kredytu" jest tym samym co "wysokosc wszelkich kosztów związanych z obsługa i udzieleniem kredytu". Więc wystarczyło podać to raz.

5

teraz wiem, ze to sformulowanie troche malo precyzyjne bylo. problem polega w tym czy jak przyjmiemy te oferte gdzie podany byl calkowity koszt kredytu (bez podania marzy, prowizji, z reszta a ktorych w formularzy nie ma doslaownie napisane) to czy inni nie zloza protest, ze wybralismy oferte niezgodna z trescia siwz?

6

może i złożą ale bezpodstawnie

p.s. czy inni rozbijali koszty na marże i prowizje?? yikes

7

to zalezy, jedni podawali procentowo inni procentowo i kwotowo, inni tylko calkowity koszt. szkopul w tym, ze oferta do ktorej inni moga miec zastrzezenia jest najkorzystniejsza

8

Szad może ja czegoś tu nie jarze mówiąc kolokwialnie ale jak ustalisz prawidłowość naliczenia odsetek od kredytu (na etapie jego spłaty) jak wykonawca podał Ci tylko całkowity koszt kredytu (a podejrzewam że w siwzie przewidzieliście oprocentowanie zmienne)?

9

calkowity koszt wykonawca obliczyl na podstawie wiboru, marzy i prowizji. problem w tym, ze w ofercie podal tylko ta ogolna kwote a nie wyszczegolnil tej marzy i prowizji (co teoretycznie bylo wymagane poprzez zapis, ktory im dluzej czytam tym jest dla mnie coraz mniej jasny : "w zalaczeniu nalezy przedstawic wysokosc wszelkich kosztow zwiazanych z obsluga i udzieleniem kredytu").

do obliczenia pozniejszych odsetek powinna byc brana pod uwage marza wzieta do obliczenia kosztu kredytu na dzien otwarcia ofert.

nie znam sie na tym, ale nasze finanse nie widza problemu.

10

skoro podał cały koszt kredytu a wy mało pecyzyjnie okresliliście że każdy element kosztu powinien być podany odddzielnie - no to chyba jest oki, moze przy ocenie ofert we wszystkich ofertach wyliczyc łączny koszt tak jak to zrobił ten wykonawca i porównać - nie wiem czy to dobra rada cieżko radzić nie widząc dokumentów , ale musisz wszystkich traktowac równo

11

wszyscy wykonawcy podali laczny koszt, tylko ze nie ktorzy rozbili dodatkowo co sklada sie na ten koszt a inni nie