1

Temat: połączenie instytucji kultury a pzp

Proszę o pomoc w rozwikłaniu poniższego problemu:
Od 1 lipca dwie odrębne samorządowe instytucje kultury połączone zostaną w jeden duży podmiot. Do tej pory każda z nich miała umowy na czas nieokreślony na energię, ciepło, telefony. Żadna z nich nie przekraczała w w.w. dziedzinach 14.000 euro rocznie. Od lipca nowy podmiot będzie przekraczać te kwotę.  W związku z tym nowy podmiot ma:
1. zawrzeć umowy z wolnej ręki do końca roku 2011 a na 2012 zrobić postępowanie (przetarg nieograniczony)
2. od razu robic postepowanie ale co z umowami do czasu rozstrzygnięcia postępowanie
A może jakieś inne propozycje?

2

Odp: połączenie instytucji kultury a pzp

policzcie szacunkową wartość zamówienia od lipca do końca roku może nie trzeba stosować ustawy Pzp. A dopiero od nowego roku przetarg. A co do ewentualnego rozwiązania umowy to poradzić się radcy i poczytać zapisy umowy. Co do ciepła to wolna ręka ale do dostaw energii to już przetarg podobnie z telefonami bo sprzedawców może być wielu. Ale jeśli podzielicie to na telefony, ciepło, i energię to może nie przekroczy 14 tys. i nie trzeba ustawy pzp.

3

Jeżeli z połączenia powstaje nowy podmiot to trzeba zastosować adekwatnie do kwot przepisy ustawy Pzp, nowy podmiot to nowe zadania i nowe umowy np. energia, telefony itp.

4

werni453 napisał/a:

A może jakieś inne propozycje?

Ja mam:
2. od razu robic postepowanie

werni453 napisał/a:

ale co z umowami do czasu rozstrzygnięcia postępowanie

Widzę 2 możliwości
a) zmienić obecne umowy stosownymi aneksami, lub
b) postąpić zgodnie z art.4 ust.8.
Poczytać zapisy umowy i poradzić się radcy - jak najbardziej pożądane.

5

hubal : Jak to; od razu robić postępowanie? Przecież to trochę trwa. A co do czasu jego rozstrzygnięcie?

nina:  "Ale jeśli podzielicie to na telefony, ciepło, i energię to może nie przekroczy 14 tys. i nie trzeba ustawy pzp."
     Nie bardzo rozumiem co miałaś na myśli. Czy mogłabyś bardziej uściślić?

6

werni453 napisał/a:

hubal :  1)  Jak to; od razu robić postępowanie?  2)  Przecież to trochę trwa.   3) A co do czasu jego rozstrzygnięcie?

1) Tak to. Można OD RAZU! Mało tego, już dawno mogły być w toku, jak tylko był pomysł reorganizacji można było zacząć przygotowywać i ogłaszać, nie wiem dlaczego zwlekacie, może macie powody, ale to Wasz problem, Waszego kierownictwa i Waszych prawników.
2) Jeśli potraficie przekonać kontrolerów czy podobnych, że nie mogliście ZACZĄĆ we właściwym czasie bo KONIEC odległy, to Wasze szczęście. Dla mnie to żaden argument.
3) Toż napisałem w poprzednim moim poście.

7

hubal: już dawno mogły być w toku, jak tylko był pomysł reorganizacji można było zacząć przygotowywać i ogłaszać, nie wiem dlaczego zwlekacie

ale w tych instytucjach były 2 osoby od zamówień i która miałaby to robić? teraz będą to niestety ja

8

Czyli co - jakby wpuszczony/a ?w maliny? przez osoby trzecie i teraz szuka pomocy?
No to proponuję niezwłocznie, ale spokojnie (!) zacząć działania nad nowymi zamówieniami, zaś sprawy starych umów skierować do właściwych prawników,  nie wyobrażam sobie poważnej reorganizacji bez ich udziału w ogóle.