1

Temat: rażąco niska cena

Kiedy możemy mówić o rażąco niskiej cenie?
właśnie miałam otwarcie ofert i 2wykonawców złożyło mi oferty.
Najtańsza oferta jest o 22% niższa od oszacowanej wartości zamówienia o 42% tańsza od drugiej oferty.
CZy można uznać taką różnicę za rażąco niską cenę?

2

Odp: rażąco niska cena

Tylko z tego powodu - nie można.

3

madza napisał/a:

Kiedy możemy mówić o rażąco niskiej cenie?
właśnie miałam otwarcie ofert i 2wykonawców złożyło mi oferty.
Najtańsza oferta jest o 22% niższa od oszacowanej wartości zamówienia o 42% tańsza od drugiej oferty.
CZy można uznać taką różnicę za rażąco niską cenę?

"W orzecznictwie nie wykształcił się żaden jednolity standard, od jakiej wartości procentowej należy uznać, iż mamy do czynienia z rażąco niską ceną. Można wskazać orzeczenia, w których cena była niższa: o 40% (wyrok Zespołu Arbitrów z 25 stycznia 2005 r., sygn. akt UZP/ZO/0-69/05), 30% (wyrok Zespołu Arbitrów z 21 stycznia 2005 r., sygn. akt UZP/ZO/0-48/05, wyrok KIO z 27 czerwca 2008 r., sygn. akt KIO/UZP 588/08), 25%-30% (wyrok Zespołu Arbitrów z 13 kwietnia 2005 r., sygn. akt UZP/ZO/0-656/05), 20% (wyrok Zespołu Arbitrów z 4 kwietnia 2005 r., sygn. akt UZP/ZO/560/05), od szacunkowej wartości zamówienia powiększonej o VAT i okoliczność ta stanowiła wystarczającą przesłankę do wszczęcia procedury mającej na celu ustalenie istnienia rażąco niskiej ceny."

Źródło: Instytut Zamówień Publicznych

4 (edytowany przez Darek W. 2011-07-01 08:17:13)

Uznać od razu nie - ale nie zaszkodzi zapytać, czyli wszcząć procedurę mającą na celu ustalenie istnienia rażąco niskiej ceny

5

odrzucać nie chcę. Zastanawiam się czy zwrócić się do wykonawcy o udzielenie wyjaśnień dotyczących elementów oferty mających wpływ na wysokość ceny. Czy też nie?

6 (edytowany przez Darek W. 2011-07-01 08:48:57)

A to robota bud. czy co ?

7

zapytać zawsze można. jak mu zależy na zamówieniu, to ci uzasadni.
kiedyś w przetargu miałem najtańszą ofertę 120 tys., następna była 176 tys. a szacunek na 200 tys.. nawiasem dodam, że najdroższa prawie 900 tys. taki rozrzut.
wezwałem do złożenia wyjaśnień. wykonawca sobie odpuścił, więc ofertę odrzuciłem.

8

madza napisał/a:

odrzucać nie chcę. Zastanawiam się czy zwrócić się do wykonawcy o udzielenie wyjaśnień dotyczących elementów oferty mających wpływ na wysokość ceny. Czy też nie?

Oczywiście nie zaszkodzi wyjaśnić całej sytuacji na wszelki wypadek.
Wiele zależy od charakteru przedmiotu zamówienia. Mnie zdarzały sie rozbieżności nawet rzędu - 75% w stosunku do wartości szacunkowej, czy innych ofert przy przetargach na usługi szkoleniowe (i nie były to oferty z rażąco niską ceną, jak sie okazywało, zamówienia zrealizowane bez zarzutu), a różnice 30- 40% to norma w przpadku tego rodzaju usług, nie żądam wtedy wyjaśnień, musiałabym to robić w niemalże każdym postępowaniu. Taki urok tzw. usług intelektualnych.
Co innego np. dostawy.

9

madza napisał/a:

Czy oszacowaliście z należytą starannością - jeżeli TAK, to zwrócić się do wykonawcy o udzielenie wyjaśnień dotyczących elementów oferty mających wpływ na wysokość ceny.

10

joanna99 napisał/a:
madza napisał/a:

Oczywiście nie zaszkodzi wyjaśnić całej sytuacji na wszelki wypadek.
Wiele zależy od charakteru przedmiotu zamówienia. Mnie zdarzały sie rozbieżności nawet rzędu - 75% w stosunku do wartości szacunkowej, czy innych ofert przy przetargach na usługi szkoleniowe (i nie były to oferty z rażąco niską ceną, jak sie okazywało, zamówienia zrealizowane bez zarzutu), a różnice 30- 40% to norma w przpadku tego rodzaju usług, nie żądam wtedy wyjaśnień, musiałabym to robić w niemalże każdym postępowaniu. Taki urok tzw. usług intelektualnych.
Co innego np. dostawy.

Albo rob. bud.

11

to jest przetarg na usługę konkretnie prawo jazdy kat. B

12

Rażąco niska cena- temat rzeka smile

13 (edytowany przez woow 2011-07-01 12:07:12)

Warto zadać sobie pytanie - czy moje zamówienie można wykonać za te pieniądze - czy ta cena jest realna. Jeśli odpowiedź jest twierdząca, to szkoda czasu na wyjaśnianie. Czasami - jak już pisał ktoś powyżej - rozrzut cenowy jest niemal kosmiczny wink Co nie znaczy, że oferta najtańsza jest ofertą z rażąco niską ceną

14 (edytowany przez woow 2011-07-01 12:10:30)

Może wykonawca ma samochody z instalacją gazową, może nie zatrudnia ludzi, tylko wykonuje sam, nie wynajmuje sal wykładowych bo ma własną - i stąd jego niższa cena.

Tak jak mówiłam wcześniej - jeśli cena jest realna - odpuść sobie. Jeśli jednak wciąż budzi Twoją wątpliwość - poproś o wyjaśnienia - do tego zawsze masz prawo.