1

Temat: skarga

Witam mam teoretyczne pytanie:
W art 198 pzp napisane jest, że skargę wnosi się do Sądu Okręgowego - Wydział Gospodarczy?
opłata od skargi to podobno 5% wartości zamówienia, to reguluje jakieś rozporządzenie ale nie znalazłam jego, proszę o pomoc...
Pisząc skargę stosuje się przepisy o apelacji z kpc.  Pytanie w przedmiocie zarzutów i wniosków, jak się je w takim piśmie konstruuje, jak zamawiający odrzucił ofertę wykonawcy z uwagi na nie uzupełnienie dokumentu na potwierdzenie warunku udziału w postępowaniu  a kio uznało, że taki warunek jest niemożliwy do spełnienia i nie dopełnienie go nie stanowiło winy wykonawcy. Dodatkowy zarzut to zatrzymanie wadium. W konsekwencji  wykluczono wykonawcę i odrzucono jego ofertę.
Żądać można ponownej oceny złożonych ofert  i wyboru najkorzystniejszej oferty, a zarzuty a naruszenie materialnego czyli przepisów z pzp?
Proszę o pomoc bo nigdy jeszcze nie pisałam skargi i nie wiem jak to się robi.
Z góry dziękuje za pomoc

2

Odp: skarga

Najlepiej skorzystać ze wsparcia zawodowego prawnika. Liczenie na wirtualną pomoc forum jest zbyt ryzykowne, zaś z sądem to trzeba najpoważniej jak tylko się da, co gorsza sprawa  wydaje się dość trudna do wygrania.
Może inni podpowiedzą coś więcej.

3

strona UZP:
Na wyrok Krajowej Izby Odwoławczej oraz postanowienia kończące postępowanie odwoławcze stronom oraz uczestnikom postępowania odwoławczego przysługuje skarga do sądu okręgowego właściwego dla siedziby, bądź miejsca zamieszkania zamawiającego, wnoszona za pośrednictwem Prezesa KIO.

Skargę wnosi się w terminie 7 dni od dnia doręczenia orzeczenia Izby, przesyłając jednocześnie jej odpis przeciwnikowi skargi. Złożenie skargi w placówce operatora publicznego jest równoznaczne z jej wniesieniem.
Skarga powinna czynić zadość wymaganiom przewidzianym dla pisma procesowego oraz zawierać:

oznaczenie zaskarżonego orzeczenia,
przytoczenie zarzutów z ich zwięzłym uzasadnieniem,
wskazanie dowodów,
wniosek o uchylenie orzeczenia lub o zmianę orzeczenia w całości lub w części.
Prawo wniesienia skargi na orzeczenie Krajowej Izby Odwoławczej przysługuje również Prezesowi Urzędu w terminie 21 dni od daty wydania orzeczenia.

4

Jeżeli skarga dot. czynności podjętych po otwarciu ofert, pobierana jest opłata stosunkowa w  wysokości 5% wartości przedmiotu zamówienia, którego skarga dotyczy, nie więcej jednak niż 5 000 000 zł;
Ponadto:
zgodnie z art.34 ustawy z dn 28.7.2005 r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (Dz.U. Nr 167, poz. 1398 ze zm.) od skargi pobierana jest opłata stała w wysokości pieciokrotności wpisu wniesionego od odwołania w sprawie, której dotyczy skarga. Oznacza to, że wysokości opłaty od skargi wynosi- w przypadku zamówienia na dostawy lub usługi-37.500 (wartość zamówienia poniżej progu unijnego) lub 75.000,00 (wartośc zamówienia od progu unijnego) W przypadku zamówienia na roboty budowlane wysokość opłaty od skargi wynosi 50.000,00 (wartośc zamówienia poniżej progu unijnego) lub 100.000,00 (wartość zamówienia od progu unijnego)- komentarz Pzp J. Pieróg