1

Temat: Ręce mi opadły po kontroli...Zarzut naruszenia art. 38 ust. 2 PZP

Witam,
Po raz kolejny miałem kontrolę (tak to jest przy współfinansowaniu z UE) no i Organ Kontrolujący zarzucił mi (jako, że nie mógł chyba nic innego znaleźć, a taka kontrola bez czepiania się to nie kontrola tongue).
Sprawa wygląda następująco:
PN na RB powyżej progów UE - Organ Kontrolujący zarzucił Zamawiającemu naruszenie art. 38 ust. 2 PZP poprzez udzielanie odpowiedzi Wykonawcom którzy zadali pytania...Wedle  Organu Kontrolującego Zamawiający przekazuje treść zapytań bez podania ich źródła wraz z odpowiedziami tylko tym Wykonawcom którym przekazał SIWZ (tu się zgodzę - bo tak mówi art. 38 ust. 2 PZP), natomiast jeżeli Wykonawca zadał pytanie to mu się bezpośrednio odpowiedzi nie udziela, tylko niech sobie na BIP Zamawiającego szuka odpowiedzi...Ustawa tego nie zabrania, a jak czegoś prawo nie zabrania to można (takie jest moje zdanie:-).
Jakie jest wasze zdanie na ten temat - Ja już miałem kilka kontrol, ale ta Mnie totalnie zaskoczyła...I nie tylko Mnie, bo mojego Kierownika też:-)

2

Odp: Ręce mi opadły po kontroli...Zarzut naruszenia art. 38 ust. 2 PZP

heheheh - że tak powiem. Faktycznie czepiają się Ciebie - literalnie traktują zapisy pzp, a jakże!

3

Zamawiający ma obowiązek przekazać pytania do siwz wraz z odpowiedzią tym wykonawcom, którzy zwrócili się do niego o przekazanie dokumentu specyfikacji. Ustawa Pzp nie nakazuje przesyłania odpowiedzi wszystkim wykonawcom, którzy wyrazili zainteresowanie zamówieniem, np. poprzez skierowanie zapytań dotyczących siwz. Skoro niektórzy wykonawcy pobrali specyfikację ze strony internetowej zamawiającego założyć należy, że bez przeszkód zapoznają się oni z odpowiedziami zamawiającego na zapytania innych wykonawców zamieszczonymi na tej stronie.
Wielu zamawiających stosuje przyjazną wobec wykonawców praktykę przesyłania korespondencji dotyczącej wyjaśnień siwz do wszystkich tych wykonawców, którzy wyrazili zainteresowanie zamówieniem. Jedn ak przesyłanie wyjaśnień tylko do tego wykonawcy, który skierował dane zapytanie oraz innych wykonawców, którzy pobrali od zamawiającego siwz przy jednoczesnym zamieszczeniu wyjaśnień na stronie internetowej, na której zamieszczona jest specyfikacji, nie stanowi naruszenia ustawy Pzp.

4

Marcel napisał/a:

nie stanowi naruszenia ustawy Pzp.

....dodałbym jeszcze, że stanowi wypełnienie obowiązku z 38.1.

5

No.... smile

6

Zarzut tu jest taki, że Zamawiający "ważył się" wysłać FAX z odpowiedzią na zadane pytanie do Wykonawcy który je zadał...No cóż "Dura lex, sed lex"

7

"Ważył się" to złe określenie. Śmiem twierdzić, że miał taki obowiązek.

8

Jak bym miał taki obowiązek, to by się Kontrolujący nie czepił:)

9

Obowiązek miał zamieścić odp. na stronie www., jednak to że wysłał faksem to jego dobra wola i tyle, nich sobie jaj nie robią!

10

A właśnie że sobie robią...Tak się zastanawiam, bo żadnej korekty za to nie ma...Ale żeby się odwołać i napisać że "wymysły" Kontrolującego są bezzasadne (tylko i wyłącznie dla zasady!)...Taką też rekomendacje uzyskałem od Prawnika, które stwierdził żeby zrozumieć pismo Kontrolującego musiał że przeczytać dwa razy...:)

11

ehh, nie przejmuj się tym to "pierdoła" i "czepialstwo" kontrolujących.

12

Kontrola skupiła się od razu na 38.2, który nakłada obowiazek na zamawiającym przekazania wyjasnien wykonawcom, którym przekazał SIWZ.  Ale przedtem jest ust. 1, który również zawiera obowiazek - "udzielić wyjaśnień". Kontekst pierwszego zdania wskazuje, ze chodzi tu o udzielenie wyjasnień wykonawcy, który sie o to zwrócił. Co jest również zgodne z logiką, ponieważ ten, który pyta (bez względu na to czy  zamawiający mu przekazał SIWZ), najbardziej jest zainteresowany odpowiedzią.

13

dokładnie tak jak Miras , wysłałeś faksem odpowiedź do pytającego i jeszcze powinienieś zachować formę pisemną czyli ( my tak stosujemy) pismem za potwierdzeniem odbioru
a w rozdzielniku piszemy:
1. Wykonawca, który zadał pytanie
2. wszyscy wykonawcy za pośrednictwem strony wwwxxxxxx
3. a/a + ewentualnie działy zainteresowane

14

To że zamawiający wysłał faksem to jego dobra wola i nikt mu tego zabronić nie może, poza tym wymóg ustawowy został spełniony, naprawdę, ręce opadają, aż strach się bać.

15

Marcel to nie dobra wola tylko obowiązek udzielić odpowiedzi pisemnie pytającemu zgodnie z 38.1

16

myszy1953 napisał/a:

Marcel to nie dobra wola tylko obowiązek udzielić odpowiedzi pisemnie pytającemu zgodnie z 38.1

Powiedz to Kontrolującemu...

17

Szedł bym w zaparte, przecież jest to kpina stawiać taki zarzut.

18

po co dyskutować niech napisze zarzut , a kontrolowany odpowie

19

No i wszystko, niech sobie stawiają, przynajmniej czymś się wykażą smile

20

Ja bym złożył odwołanie na wynik kontroli i zobaczył co na ten fakt Kontrolujący...Ale nie wiem, co na to mój Przełożony...Wiece..."nie drażnić Lwa (czyli Organu Kontrolującego, bo jeszcze będą się kropek i przecinków czepiać...)"

21

A co powiecie na to - kontrolujący przyczepił się, że omyłki nie są poprawione fizycznie w ofercie; bo przecież w ustawie napisano "zamawiający poprawia w ofercie"

22

Kolejna interpretacja przepisu, gdzie większość jest za tym iż fizycznie w ofercie nie nanosi się zmian gdyż o nich świadczą inne dok. (zawiadomienia), dlatego też niech kontrolujący poczyta interpretację do przepisu.

23

Napisałem odwołanie o treści:
"Organ Kontrolujący zarzucił Zmawiającemu w ustaleniach z kontroli naruszenie art. 38 ust. 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. ? Prawo zamówień publicznych (tekst jedn. Dz. U. z 2010 r., Nr 113, poz. 759 z późn. zm. ? zwaną dalej PZP poprzez przekazanie treści zapytań wraz z wyjaśnieniami Wykonawcom, którym nie przekazał Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia (dalej: ?SIWZ?). Odnosząc się do literalnego brzmienia przepisu art. 38 ust. 2 PZP, Organ Kontrolujący zarzucił Zmawiającemu, iż przekazał on odpowiedzi na zapytania Wykonawców także tym z nich, którym nie przekazał SIWZ. Zamawiający ma prawo przekazać odpowiedzi także Wykonawcom, którzy sami pobrali SIWZ ze strony (czyli Zamawiający nie przekazał im SIWZ), a o których wiedzę uzyskał ponieważ np. zadali pytanie do SIWZ. Takie postępowanie Zamawiającego jest pozornie contra z literalnym brzmieniem art. 38 ust. 2 PZP, ponieważ ten odnosi się do obowiązku Zamawiającego przekazywania odpowiedzi bez ujawniania źródeł zapytań wyłącznie Wykonawcom, którzy zwrócili się do Zamawiającego o udostępnienie SIWZ i którym Zamawiający w odpowiedzi na wniosek ? udostępnił SIWZ. Cała ?reszta? Wykonawców, zgodnie z zamysłem tego przepisu, ma dowiadywać się o odpowiedziach na zapytania, z pism publikowanych na stronie Zamawiającego. Jednakże nie można czynić zarzutu naruszenia art. 38 ust. 2 PZP Zamawiającemu, który przekazał pisma z odpowiedziami także tym Wykonawcom, którym nie przekazał SIWZ. Art. 38 ust. 2 PZP zawiera normę prawną nakazującą, a nie zakazującą określonego zachowania. Oznacza to, że Zamawiający może naruszyć ten przepis jedynie wtedy, kiedy nie przekaże pism z odpowiedziami na zapytania tym Wykonawcom, którym wcześniej przekazał SIWZ, albo kiedy ujawni źródła zapytań. Zachowanie Zamawiającego w tej sytuacji jest niczym innym jak uczynieniem więcej niż ustawa nakazuje, co w świetle jednej z naczelnych zasad PZP, wyrażonej w art. 8 PZP zasady jawności postępowania, w żadnym względzie nie może stanowić podstawy do postawienia zarzutu naruszenia przepisów PZP. "
Co Wy na to?

24

I bardzo dobrze !

25

Dzięki:-)