1

Temat: Doświadczenie

Witam!

Mamy ogłoszony PN na roboty budowlane dot. budowy kanalizacji. Mamy zamówienia podzielone na zadania o rożnych zakresach. Jako jeden z warunków mamy wykazanie się doświadczeniem przy takiej inwestycji tj. zrealizowanie 3 takich robót.  Mamy przykładową sytuację gdzie w zadaniu nr 1 mamy realizację min. 5 km takiej kanalizacji, a w zadaniu nr 2 min. 8 km, pytanie brzmi: czy wykonawca startując do przetargu na oba zadania może wykazać się trzema wykonanymi takimi samymi robotami o długości np. 9 km zarówno co do zadania 1 jak i zadania 2 ??? Ja uważam, że tak ale szefostwo uważa, że wskazane inwestycje nie mogą powtarzać się w ofertach na poszczególne zadania. Wydaje mi się, że jest to błędne myślenie ponieważ skutkowałoby to tym że wykonawca musi wykazać się nie 3 a 6 robotami, mimo że wykonał roboty spełniające kryteria odnoszące się zarówno do zad. 1 jak i zad. 2.

No chyba, że to ja się mylę smile

2

Odp: Doświadczenie

Oczywiście, dajecie tę robotę do zadania nr1 jak i nr 2.

3

Dzięki za odpowiedź. Też jestem tego zdania, że  Z. nie może stawiać takich warunków no ale teraz to muszę jakoś przetłumaczyć innym smile

4

Zgadzam się z Marcelem.

Jednak to nie załatwia wszystkiego.

Dam85 napisał/a:

mamy wykazanie się doświadczeniem przy takiej inwestycji tj. zrealizowanie 3 takich robót.

Mam nadzieję, że specyfikacja określa dokładniej rodzaj i zakres, a nie jedynie przez dyskusyjne określenia takie jak ?takie?.
Jednocześnie przy odcinkach 5km i 8 km wymaganie zarówno 9 km jak i 3 robót uważam za NADMIERNE, chyba że umyślnie chcecie ograniczyć ilość ofert do oglądania.

5

Tak, mamy wszystkio dokładnie określone. Na potrzeby tylko tego pytania podałem skrócony opis i przykładowe długości nie mające odzwierciedlenia w rzeczywistości. Chodziło mi tylko o sam problem zakazu wykazania się takimi samymi robotami w dwóch zadaniach.

6

W porządku, nie rozliczam Dam85, chodziło bardziej o informację dla innych, może początkujących.

7

Ok. Dzięki za pomoc.

8

Jeszcze jedno - to jest logiczne - bo gdybyś udzielał zamówienia w częściach, z których każda stanowiłaby przedmiot odrębnego postępowania, to byś nawet nie miał wątpliwości, czy warunek jest spełniony, czyż nie?

9

NIECH SZEFOSTWO UZASADNI SWÓJ POGLĄD