1

Temat: zmiana ceny w uzupełnieniu oferty

Proszę o pomoc. Ogłosiłam przetarg nieograniczony na zakup samochodu. Wpłynęło 5 ofert. Oferta najkorzystniejsza była niekompletna więc wezwałam do uzupełnienia. Ofertę uzupełniono wysyłając nowy kompletny formularz ofertowy z wyższą ceną, tłumacząc,że w złożonej ofercie nie doliczono wyższych kosztów opon. Pomimo zmiany ceny oferta nadal jest najkorzystniejsza. Co zrobić?Odrzucić ofertę?Na jakiej podstawie?Czy nie odrzucać i wybrać ją oczywiście z ceną 1-ej oferty.

2

Odp: zmiana ceny w uzupełnieniu oferty

malinakowale napisał/a:

1. Oferta najkorzystniejsza była niekompletna więc wezwałam do uzupełnienia. 2. Odrzucić ofertę? 3. Czy nie odrzucać i wybrać ją oczywiście z ceną 1-ej oferty.

1. co to znaczy
2. raczej nie
3. raczej tak

2 i 3 zalezy od tego, co rozumiesz przez "niekompletna"

3

A na czym polegała ta niekompletność oferty? Czy wzywałaś z art. 26 ust. 3 - do uzupełnienia oświadczeń lub dokumentów z art. 25 ust. 1? Jak to się stało, że wykonawca przysłał nowy formularz ofertowy - do tego chyba nie wzywałaś??
Na pewno nie możesz uznać tej drugiej ceny. Możesz na przykład wezwać do złożenia wyjaśnień, czy w ramach ceny zaproponowanej w ofercie wykonawca zrealizuje zamówienie zgodnie z SIWZ - jeśli tak, to wybrać tę ofertę - z pierwotną oczywiście ceną.

4

Taka zmiana ceny prowadzi do jej negocjacji co jest niedopuszczalne.

5

moim zdaniem przez uzupełnienie doszło do złożenia dwóch ofert 82.1 naruszony

6

Eee, nie demonizujmy, nowej ceny się nie dopuszcza i nie ma mowy o naruszeniu.

7

myszy1953 napisał/a:

moim zdaniem przez uzupełnienie doszło do złożenia dwóch ofert 82.1 naruszony

bez przesadyzmu - oferta jest jedna, "uzupełnienie" to uzupełnienie.