26

Odp: problem pełnomocnictwa cd.

ja wiem, ze to jest bez sensu, jak zreszta wiele innych sytuacji w Pzp. ci co ja pisali to chyba powinni byc wzieci pod "szklo kontaktowe" smile

na jednym z szkolen na ktorym bylem, wykladowca mowil, ze w razie kontroli zamowien w przyszlosci, stosuje sie przepisy nowej ustawy mimo ze postepowanie bylo prowadzone wg ustawy sprzed nowelizacji. dokladnie nie pamietam na co sie powolywal, ale chyba wiedzial co mowi bo sie zajmuje tym na codzien.

27

szad napisał/a:

na jednym z szkolen na ktorym bylem, wykladowca mowil, ze w razie kontroli zamowien w przyszlosci, stosuje sie przepisy nowej ustawy mimo ze postepowanie bylo prowadzone wg ustawy sprzed nowelizacji. dokladnie nie pamietam na co sie powolywal, ale chyba wiedzial co mowi bo sie zajmuje tym na codzien.

Chyba nie bardzo wiedział co mówi wink

28

niestety, nie zapisalem sobie na podstawie czego tak twierdzil. chyba bede musial do niego zadzwonic, zeby odswiezyc pamiec smile

29

No ale w tym momencie nie ma dokumentu potwierdzającego spełnianie warunku...

Jak to nie ma? Jest - tylko brakuje na nim obu parafek, jest jedna tylko. Chyba ze ja już tu czegoś nie rozumiem :-))

30 (edytowany przez Marko 2007-05-30 13:24:52)

Rozumiesz ale inaczej wink
Poza tym chyba sobie już to wyjaśniliśmy i szanujemy odrębność zdań w tej kwestii ? smile

31

To jakiś eufemizm? Chciałes napisać "co Ty tu pleciesz? ". :-))

32

jak widac, poglady sa znow podzielone. i coz ja biedny ma zrobic? postapie zgodnie z logika bedzie wbrew ustawie, postapie zgodnie z ustawa to z logika niewiele bedzie mialo wspolnego

33

Tak, masz rację, ja tez to słyszałam na szkoleniu. Jeżeli w nowej juz coś można, a w "starej" jeszcze nie było można to działanie Zam. jest usprawiedliwione.

34

A z ustawy wprowadzajacej nowele to wynika że można coś czego nie można było?

35

Mam, znalazłam!!! Art. 24 ustawy o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych.

36

Kornelia napisał/a:

Tak, masz rację, ja tez to słyszałam na szkoleniu. Jeżeli w nowej juz coś można, a w "starej" jeszcze nie było można to działanie Zam. jest usprawiedliwione.

moze bylismy na tym samym szkoleniu smile

a tak powaznie. dla sw. spokoju wzywam do uzupelnienia na podstawie art. 26.3. daje powiedzmy 3 dni. jezeli nie dostarczy tych dokumentow z 2 parafkami to wtedy wykluczam, bo nie spelnia warunkow?

rozumiem, ze kolejnosc jest taka, ze sprawdzam czy podlega wykluczeniu, jezeli nie to czy odrzuceniu, a jezeli nie to oferta jest oki?

37

Kornelia napisał/a:

Mam, znalazłam!!! Art. 24 ustawy o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych.

chyba masz racje smile

38

No, moze byliśmy na szkoleniu razem, kto wie? :-))

39

przecież kotrola "starych postepowań" na podsawie nowej ustawy jest całkowitym absurdem, teraz mamy takie stan ze nie mozemy wzywac do uzupełnienia dokumentów przemdiotowych czyli co moge to zrobić bo w przyszlości będa mogła - jakis absurd. a zgodnie z tym co mówicie działam na podstawie aktualnej ustawy i odrzucam takiego delikwenta wiec naruszam pzp????

40

Dorota - mamy zawsze działać zgodnie z Pzp (aktualnie obowiązującą) :-)). A to jest taka furtka, z której w sytuacjach podbramkowych można czasem skorzystać. To chyba dobrze, że jest taki przepis, prawda? Wiec nie rozumiem negatywnych emocji z nim związanych tongue.

41

Kornelia to jest moje zdanie na ten temat i tyle żadne negatywne emocje smile

42

Jeśli kontrola stwierdza naruszenie przepisów ustawy o odpowiedzialności... bo ta ustawa na dzień kontroli przewiduje że takie czy inne działanie jest naruszeniem to kontrolowany podlega karze, chyba że w momencie naruszenia przepisy ustawy o odpowiedzialności... nie uznawały takiego działania za naruszenie dyscypliny to wtedy sie je stosuje bo są łągodniejsze smile

43

to co piszecie teraz uważam ze jest oki ale wczesniejsze stwierdzenia w postaci:

"na jednym z szkolen na ktorym bylem, wykladowca mowil, ze w razie kontroli zamowien w przyszlosci, stosuje sie przepisy nowej ustawy mimo ze postepowanie bylo prowadzone wg ustawy sprzed nowelizacji. dokladnie nie pamietam na co sie powolywal, ale chyba wiedzial co mowi bo sie zajmuje tym na codzien."

całkiem inaczej się to czyta znając przepis czyli art. 24 - bo z tego co jest wyżej wynika ze jak przyjdzie kontrola to będzie sprawdzała postepwania prowadzone wg starej ustawy czy sa zgodne z nowa i tak tez to zrozumiałam, a w rzeczywistości chodzi juz o orzekanie w sprawie dyscypliny finansów i stawiane zarzuty faktycznie przyznaję rację Korneli to jest furtka dla nas:)

44

:-)), no właśnie. O to w tym wszystkim chodzi.