1

Temat: roboty budowlane

Jeśli możecie to pomóżcie mi bo nigdy nie miałam do czynienia z robotami  budowlanymi:)
mam zrobić remont łazienki  a konkretnie dostosowac do potrzeb osób niepełnosprawnych planowane roboty poniżej 14000euro Mamy swój wewnętrzny regulamin i zamówienia od 5000 do 14000 euro przeprowadza się pisemne cenowe rozeznanie rynku, zapraszając do składania ofert taką liczbę wykonawców, która zapewnia konkurencję.
I jak zabrać się za te pisemne rozeznania rynku? na co? na projekt i kosztorys?. Chyba nikt mi nie zrobi projektu czy kosztorysu za darmo do rozeznania rynku jak to wygląda Pomóżcie bo jestem kompletnie zdezorientowana sad

2

Odp: roboty budowlane

Przede wszystkim musi być kosztorys inwestorski, to jest podstawą szacunku dla r. budowlanych.

3

ok a czy na ten kosztorys muszę zrobić cenowe rozeznanie rynku? Czy idę do pierwszego lepszego i proszę o kosztorys? A kiedy projekt?

4 (edytowany przez Marcel 2011-07-06 11:48:03)

Do projektanta, lub innej osoby która zajmuje się tworzeniem dokumentacji, przecież jakąś daokumentacje mieć musicie.

5

Nie mam żadnych dokumentów mam tylko budżet projektu a tam jest m.in. pozycja dostosowanie łazienki. Wiem ,że muszę mieć kosztorys i projekt ale czy mogę pójść do kogo chce czy muszę  robić pisemne  rozeznanie na kosztorys?

6

Jest to zamówienie, więc wszystko zgodnie z waszym wew. regulaminem.

7

madza napisał/a:

Nie mam żadnych dokumentów mam tylko budżet projektu a tam jest m.in. pozycja dostosowanie łazienki. Wiem ,że muszę mieć kosztorys i projekt ale czy mogę pójść do kogo chce czy muszę  robić pisemne  rozeznanie na kosztorys?

Jedna łazienka to taki projekcik zrób ja pisze marcel,  jak nie macie regulaminu  to dajcie zarobić  komu chcecie smile p.rzecie to będą grosze

8

Dokładnie nina.

9

jak remont - czyli odtworzenie
jak dostosowanie dla osób niepełnosprawnych to raczej przebudowa
moim zdaniem wystarczy rozrysowany rzut i protokół typowania robót  i kosztorys po prostu najprościej

10 (edytowany przez hubal 2011-07-11 05:22:37)

Może i  wystarczy rozrysowany rzut i protokół typowania robót, oby ten protokół wystarczył do zrobienia kosztorysu.
Mam wątpliwości co do kosztorysu inwestorskiego. Jeśli z umowy wyniknie kwota (netto)  poniżej 14000 ?, to raczej zbędny (tzn. nie jest wymagany przepisami pzp. i nikt nie powinien ?czepiać się? z tego powodu).

Jeszcze jedno: warto pomyśleć o opisie (technicznym), który powinien uzupełnić niezbędne informacje, których nie zawierają rysunki; byłby on trzecim elementem dokumentacji.

11

no tak mała stwior musi być , szacunek winien być zawsze jak się nazwie kosztorys , wycena to chyba wszystko jedno

12

Jesteśmy cały czas poza ustawą, więc stwior i kosztory inwestorski (czy tp.) niekonieczne, może wystarczyć istniejąca wycena, która posłużyła do budżetu.

13

mała uwaga planowane roboty napisano w #1 a może się okazać co innego