1

Temat: Zabepzieczenie należytego wykonania umowy

Czy chcą naprawić wady jakie wynikły w okresie gwarancji i chcąc skorzystać z 30 % zabezpieczenia należytego wykonania umowy można zlecić robotę innemu wykonawcy niż ten z którym podpisano umowę-gdyż ten wykonawca ociąga się z naprawieniem wad?

2

Odp: Zabepzieczenie należytego wykonania umowy

Innymi słowy: czy za pieniądze jakie stanowi 30 % znwu - mogę zlecić naprawienie wady innemu wykonawcy, niż ten z którym wiąże mnie umowa?

3

Toż chyba po to właśnie są te pieniądze!
Śmiało do dzieła.

4

na pierwszy rzut oka wszyscy mają racje tylko że trzeba sobie zdefiniować co to znaczy, że się ociąga? jest to opóźnienie, zwłoka czy jest to jakoś inaczej napisane w umowie. najpierw trzeba to określić, później na podstawie tego wyznaczyć wykonawcy realny termin, później jak coś prześlę dowiedzieć się dlaczego jest opóźnienie czy coś takiego (i tu mi zaufaj zdarzało się że inwestor był winny tylko wykonawca nie informował bo inwestor miał coś tam w umowie i nie doczytał :-) - bywa), potem jeszcze raz zagrozić i zobaczyć co będzie i dopiero coś można myśleć o zabieraniu zabezpieczenia. czyli generalnie najpierw proponuję poczytać umowę.

5

agaj napisał/a:

na pierwszy rzut oka wszyscy mają racje tylko że trzeba sobie zdefiniować co to znaczy, że się ociąga? jest to opóźnienie, zwłoka czy jest to jakoś inaczej napisane w umowie. najpierw trzeba to określić, później na podstawie tego wyznaczyć wykonawcy realny termin, później jak coś prześlę dowiedzieć się dlaczego jest opóźnienie czy coś takiego (i tu mi zaufaj zdarzało się że inwestor był winny tylko wykonawca nie informował bo inwestor miał coś tam w umowie i nie doczytał :-) - bywa), potem jeszcze raz zagrozić i zobaczyć co będzie i dopiero coś można myśleć o zabieraniu zabezpieczenia. czyli generalnie najpierw proponuję poczytać umowę.

Dobrze mówi przestudiujcie  najpierw umowę jakie macie zapisy (czy w ogóle macie) dotyczące sytuacji przez was opisanej.

6

otóż to a poza tym jeżeli znwu w gwarancjach to może być trudne przerabiałam

7

czasami małe kwoty i ma to wyk. gdzieś