1

Temat: od kiedy jest się wykonawcą uczestniczącym w postępowaniu

Mam pytanie, czy pobranie załączników do siwz ze strony internetowej powoduje, że ta osoba staje się wykonawcą w postępowaniu? Czy też musiałaby oficjalnie zwrócić się do zamawiającego o przekazanie siwz?

2

Odp: od kiedy jest się wykonawcą uczestniczącym w postępowaniu

Nie staje się, musiał by pobrać fizycznie smile

3

Nawet jeśli wiem kto to?

4

Zgodnie z literalnym brzmieniem ustawy nie.

5

Poza tym, dlaczego ma być od razu wykonawcą?

6

ubiega się ,złożyła ofertę lub zawarła umowę

7

Oczywiście, samo pobranie dok. jeszcze nic nie znaczy.

8 (edytowany przez jazz 2011-07-08 18:29:10)

Zastanawiam się czy nie można tego uznać za "ubieganie się". W komentarzu do PZP (tym na stronie UZP) jest napisane, że ubieganie się to każde zachowanie, które wyraża chęć udziału w postępowaniu, tak jak np. zadanie pytania do siwz lub pobranie siwz. Kwestia jak rozumieją "pobranie", czy bezpośrednio od zamawiającego czy np. ze strony internetowej. Poza tym brzmienie przepisu nie koniecznie musi iść w parze z orzecznictwem i praktyką.

9

bezpośrednio czyli napisałby wniosek o przekazanie dokumentacji przetargowej w wersji papierowej i wtedy jest podciągnięty pod ubiegającego się bo się ujawnił
ale reszta jest anonimowa do momentu ewentualnego zadawania pytań ale czy jest to jednoznaczne ,że złoży ofertę - na pewno nie

10

W tym sęk że pobranie ze strony nie jest brane pod uwagę, fizyczne przekazanie dok. już tak, tylko kto teraz pobiera wersję papierową? smile

11

jazz napisał/a:

Mam pytanie, czy pobranie załączników do siwz ze strony internetowej powoduje, że ta osoba staje się wykonawcą w postępowaniu?

Tak można uważać.

12

Nie wiem dlaczego tak można uważać, może i można ale faktycznie tak nie jest smile

13

hubal napisał/a:
jazz napisał/a:

Mam pytanie, czy pobranie załączników do siwz ze strony internetowej powoduje, że ta osoba staje się wykonawcą w postępowaniu?

Tak można uważać.

pobiera czyli istnieje prawdopodobieństwo ,że może się ubiegać ale to gra słówek dla prawników