26

Odp: poprawianie omyłek

Witam,

Jak byście postąpili w przypadku:

Zamawiający wysłał informację o rozstrzygnięcie, w której cena oferty najkorzystniejszej błędnie ( wpisane - 2, zamiast - 5). W protokole jest ok, zgodnie ze złożoną ofertą.

Czy można to poprawić w jakimś znanym trybie ustawowym?

27

Po prostu należy to sprostować.

28

rozumiem ze kolejne pismo z informacją o sprostowaniu, a terminy biegną od informacji o rozstrzygnięciu

29

i to jak najszybciej

30

jakie jest zagrożenie bez takiej informacji

31

Tak, dokładnie.

32

pytałam się ostatnio na szkoleniu jak to załatwiać i poradzono mi żeby zrobić kopię poprawianej strony i tam poprawiać (i to zamieszczać później jak jest taka potrzeba jako załącznik do umowy). u mnie jest tak: kierownik zamawiającego podpisuje mi kwit do wykonawcy o omyłkach , a ja jako sekretarz mam w regulaminie obowiązek wykonywania wszelkich poprawek zatwierdzonych przez kierownika i komisja się tu nie podpisuje - jest to duże ułatwienie organizacyjne.

33

jak należy liczyć termin na wniesienie odwołania jeśli, sprostowanie rozstrzygnięcia jest z późniejszą datą, niż pierwotnie wysłane rozstrzygnięcie ???

34

Każde zawiadomienie o poprawieniu omyłki zatwierdza kierownik zamawiającego, czy poprawienie fizyczne w ofercie?, moim zdaniem nie, jednak był temat na forum że kontrola zarzuciła Zamawiającemu że fizycznie nie poprawił smile

35

alek02 napisał/a:

jak należy liczyć termin na wniesienie odwołania jeśli, sprostowanie rozstrzygnięcia jest z późniejszą datą, niż pierwotnie wysłane rozstrzygnięcie ???

Trudno jednoznacznie ocenić i zależy co było przedmiotem sprostowania, jeśli coś istotnego, to od tego momentu, jeśli rangi kosmetycznej, to od pierwszego pisma, ale głos rozstrzygający będzie mieć KIO.