1

Temat: odrzucenie oferty

Wykonawca złożył zmianę formularza asortymentowo - cenowego, ale nie dołączył formularza oferty na podstawie którego dokonuje się porównania ofert. Formularz asortymentowo- cenowy jest integralną częścią formularza ofertowego. W formularzu ofertowym oprócz miejsca na wpisanie ceny, znajdują się oświadczenia np. akceptowania okresu gwarancji, SIWZ, terminów wykonania. Chcę odrzucić ofertę i skłaniam się na niezgodność z SIWZ. Proszę o uwagi jeżeli zły obieram kierunek

2

Odp: odrzucenie oferty

Brak formularza ofertowego skutkuje odrzuceniem oferty jako niezgodnej z SIWZ.

3

dziękuje bardzo za pomoc

4

Nie wiem czy nie za wcześnie.
Ja mam inny pogląd, prawdopodobnie lepiej jest ZOSTAWIĆ ofertę.
Uzasadnienie: z postu wynika, że następuje jedynie zmiana, formularz już jest, czyli wymagane oświadczenia i informacje są, jeśli może niezgodne ze zmianą, to do poprawienia, w sumie nie widać podstawy do odrzucenia.
No, ale zamawiający na miejscu na pewno widzi lepiej.

5

Oferta nie jest jednością? Zmiana oferty następuje przez zastąpienie jej nową ofertą- oświadczeniem woli jej złożenia. Wykonawca złożył w odrębnej kopercie formularz asortymentowo - cenowy bez żadnych innych dokumentów, a na kopercie widniał zapis zmiana formularza asortymentowo- cenowego i czy to nie jest zastąpienie poprzedniej oferty inną.

6

Niekoniecznie. Jeśli zmiana polega na dołożeniu oświadczenia np. akceptowania okresu gwarancji, SIWZ, terminów wykonania - to jakaż to zmiana? ŻADNA !!! Przecież z góry wiadomo, że złożenie oferty  jest równoznaczne z przyjęciem ustalonych warunków, niezależnie czy dodatkowo ktoś potwierdzi: tak, zgadzam się, nie wnoszę i nie będę wnosić zastrzeżeń, niech wam będzie...

Ponadto uszczegółowienie wcześniej złożonej oferty niekoniecznie należy rozumieć jako jej zmianę czy zamianę.

7

hubal napisał/a:

Przecież z góry wiadomo, że złożenie oferty  jest równoznaczne z przyjęciem ustalonych warunków, niezależnie czy dodatkowo ktoś potwierdzi: tak, zgadzam się, nie wnoszę i nie będę wnosić zastrzeżeń, niech wam będzie....

Rozumiem, że jesteś zwolennikiem zasady "domniemania przez dorozumienie" - tylko po co jest w takim razie: 89.1.2 pzp

8

Zaczepka MIRASa potwierdza pogląd wyrażany przez hubala.

9

ale po złożeniu nowego załącznika - formularza asortymentowo - cenowego, który jest integralną częścią formularza ofertowego cena ulega zmianie. Wtedy mam jeden formularz ofertowy i dwa formularze asortymentowo- cenowe i wydaje mi się, że są dwie oferty. Formularz ofertowy z załącznikiem formularzem asortymentowo- cenowym z pierwszą ceną i drugi formularz asortymentowo- cenowy z ceną wyższą i teraz którą miałbym uznać za prawidłową?

10

nie dołączył formularza oferty - wypad , ślepy w karty nie gra tego nie można uzupełnić

11

Chwilę, albo mam pomroczność słoneczną albo coś tu nie do końca jest jasne. Na ofertę składał się fomularz ofertowy i formularz asortyment.-cenowy. Wykonawca zmienił f. asortyment.-cenowy (zrobił to w sposób przewidziany w ustawie!?). Sam fakt takiej zmiany to nie powód do odrzucenia. Mamy więc "stary" f. ofertowy i zmieniony f. as-cen. Chyba że nie kumam i o coś innego chodzi.

12

Resetuje swój post, teraz przeczytałem post nr 9 Królkia i wszystko jasne smile

13

jak myszy1953

14

Co prawda nie wiem co znaczy ten wypad, ale wyczuwam dobry kierunek - zmiana ceny nie wchodzi w rachubę w żadnym przypadku (jestem zobowiązany dołożyć teraz głos, bo wcześniej nie widziałem zmiany ceny).

15

hubal napisał/a:

Co prawda nie wiem co znaczy ten wypad, ale wyczuwam dobry kierunek - zmiana ceny nie wchodzi w rachubę w żadnym przypadku (jestem zobowiązany dołożyć teraz głos, bo wcześniej nie widziałem zmiany ceny).

wypad to
    Wypad - miejscowość
    Wypad - w terminologii wojskowej, uderzenie na siły przeciwnika
    Wypad - wypad napędu, np. silnika czy pompy
    Wypad - część budowli hydrotechnicznej

ćwiczenia gimnastyczne:
Wypad przemienny
- Wypad DropStep
- Wypad chodzący
- Wypad DropStep z wyrzuceniem kolana
- Wypad Front to Back
- Wypad boczny