1

Temat: Formularz ofertowy stawka VAT

Witam forumowiczów.

Jesteśmy uczelnią publiczną, w SIWZ na dostawę i montaż systemów audiowizualnych dodaję taki zapis "Zamawiający będzie korzystać z zapisów art. 83 ust. 1 pkt 26 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (załącznik nr 8) - dostawa opodatkowana stawką 0% VAT (Dz. U. z 2004 r. Nr 54, poz. 535 z późn. zm.). Wykonawca po uzyskaniu przez Zamawiającego zgody Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego, na zastosowanie stawki 0% VAT, zobowiązuje się do wystawienia faktury z stawką 0% VAT lub korekty wcześniej wystawionej faktury, jeżeli zastosowano inna stawkę VAT.

Moje pytanie jest takie jaką stawkę powinien wpisać Wykonawca w Formularzu ofertowym?
Zerową, która będzie obowiązywać po podpisaniu umowy, czy aktualnie go obowiązującą?

Będę wszczynać postępowanie i zastanawia mnie czy nie będę miała problemów ze stawką VAT przy otwarciu ofert.

Z góry dzięki za pomoc.

2

Odp: Formularz ofertowy stawka VAT

Tak na dobrą sprawę po co wam w ofercie stawka VAT, nie lepiej z niej zrezygnować?

3

Czyli lepiej zrezygnować ze stawki VAT i zostawić tylko cenę brutto?

4

Tak właśnie uważam.

5

Dzięki i tak właśnie zrobię smile

6

A ja mam tu wątpliwości.
Z zapytania wynika, że stawka podatku zależy od zamawiającego i osób trzecich, a nie od wykonawcy i wykonawca nie wie czy ma wstawić normalną czyli 23% czy 0%. W takich jak tu sytuacjach wytykamy groźbę nierównego traktowania wykonawców, bo stawka może zależeć od tego kto stanie się wykonawcą - chyba że ktoś przekona nas że to nieprawda.

Proponuję niech zamawiający wskaże teraz konretną stawkę, dla zrównania ofert, oraz dopuści zmianę jej w przyszłości.

7

W obecnym stanie prawnym stawka VAT nie interesuje Zamawiającego.

8

Skoro pyta, to znaczy  że interesuje. No i ma rację.

9

Będzie miała rację jak stawki VAT nie będzie żądała.

10

To wtedy wykonawca ma prawo zażądać: podajcie mi stawkę, bo zależy ona od was.

11

Po stronie wykonawcy leży ryzyko zastosowania prawidłowej stawki na dostarczane produkty. Zamawiający nie ma obowiązku ani prawa do narzucania wykonawcom stawki VAT. Wykonawcy samodzielnie określają stawkę VAT, którą uwzględniają w cenie oferty (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 2 kwietnia 2008 r.; sygn. akt KIO/UZP 234/08).

12

Drogi Marcelu, załóżmy że ja jestem zamawiającym i mogę uzyskać zgodę ministerstwa na podatek 0%, zaś Marcel jest wykonawcą,  zaś drugim wykonawcą będzie prawdopodobnie no... teściowa (zamawiającego) i teraz proszę podać jaką stawkę Marcel przyjmie do kalkulacji ceny?

13

Jaką bym nie przyjął na pewno nie jest to interesem Zamawiającego aby to oceniać, w razie błędnej stawki odpowiem przed US.

14

Zamawiający-teściowa ładnie brzmi hahaha

15

teściowa- nigdy nie brzmi ładnie

16

Marcelu, nie wymiguj się, wczuj się w rolę wykonawcy i dawaj migiem stawkę, bo nie będziesz mieć na kolejne wypłaty wink .

17

Eee, spoko, nie będzie źle.

18

W ten sposób Marcel przegrywa tę grę i całą swoją rację.

19

Hubal poczytaj ostatnie wyroki, a będziesz wiedział czy stawka VAT jest taka istotna, nie jest i jestem do tego w 100% przekonany, a Twoim zdaniem błędna stawka czym będzie skutkowała?

20

Marcel poleca jedynie istatnie wyroki, bo dobrze znamy ich zmienność, nie jest więc pewne czy koniecznie trzeba oglądać się za nimi,  niezależnie na pewno warto uruchomić własne krytyczne myślenie, a z tym nie najlepiej, co widać choćby w niniejszym wątku. Rozglądając się za wygodnymi utartymi schematami nie zauważamy, że tu jest inaczej niż zwykle: stawka podatku jest w tej chwili NIEOZNACZONA, tzn. ostatecznej stawki obecnie NIKT nie zna i nikt nie jest w stanie podać.  W takiej sytuacji spychanie na wykonawcę całej odpowiedzialności (także MATERIALNEJ !!!) i liczenie na jej cudowne zgadnięcie jest co najmniej niepoważne.

Marcelu, apeluję o poważniejsze podchodzenie do sprawy - chyba wiadomo dlaczego.

Na razie Marcel przegrywa, moja propozycja z postu #6 pozostaje, na razie nie podważona.

21

Trudno nie opierać się na orzeczeniach i wyrokach, życzę Ci powodzenia przy kontrolach, trzymam moje stanowisko bo 2 tygodnie temu zakończyła się u nas kontrola, i niestety w tym wypadku twoja teza poniosła by klęskę.

22

Wykonawca nie ma prawa zastosować stawki innej niż ta która go obowiązuje. Zamawiający dostanie zwolnienie z Vatu albo go nie dostanie. (Ostatnio ministerstwo wolno działa - ja od trzech miesięcy czekam na decyzję. )
Fakt że wspomniano o tym w SIWZie moim zdaniem wymaga tego by w formularzu było miejsce na wpisanie stawki VAT bo przynajmniej nie będzie awantury po podpisaniu umowy i nieporozumień. Tylko wypadałoby Wykonawcom zaznaczyć że mają wpisywać VAT "właściwy dla siebie"

Tak z punktu widzenia Zamawiającego - Uczelni publicznej.  wink

23

BBG napisał/a:

1) Wykonawca nie ma prawa zastosować stawki innej niż ta która go obowiązuje. 2) Zamawiający dostanie zwolnienie z Vatu albo go nie dostanie.  3)  Fakt że wspomniano o tym w SIWZie moim zdaniem wymaga tego by w formularzu było miejsce na wpisanie stawki VAT

1) Tak, według wiedzy na tę chwilę.
2) Taką okoliczność należy uwzględnić w postępowaniu
3) Jasne, że tak, a dodatkowo przewidzieć możliwość wprowadzenia w przyszłości zmian co najmniej w tym zakresie.
No i stanowiska mamy chyba uzgodnione.