1

Temat: odmowa podpisania umowy

Wykonawca dzisiaj rezygnuje z podpisania umowy. 16.07 mija termin związania ofertą, więc nie mogę już wezwać do jego przedłużenia. Jeżeli drugi w kolejności dzisiaj sam przedłuży TSO (wadium nie było) i jeszcze dziś wybiorę go na podst. 94.3, to muszę informować wszystkich, którzy złożyli oferty?

2

Odp: odmowa podpisania umowy

W sytuacji, kiedy wykonawca, którego oferta została wybrana, uchyla się od zawarcia umowy lub nie wnosi zabezpieczenia należytego jej wykonania, wówczas masz prawo wyboru oferty najkorzystniejszej spośród pozostałych ofert bez przeprowadzenia ponownej ich oceny (art. 94 ust. 2 ustawy Pzp).
Jeżeli drugi wykonawca wyraża chęć jej podpisania to podpisuj nawet dzisiaj i nie trzeba kombinować z TZO.
Pamiętaj, że w sytuacji, kiedy wykonawca odmawia podpisania umowy na warunkach określonych w ofercie, jesteś zobowiązany do zatrzymania wadium, jeśli było ono wymagane (art. 46 ust. 5 pkt 1 ustawy Pzp).

3

Powoli Marcel - jest przecież obowiązek informacyjny, więc nie mogę podpisać umowy dzisiaj. W  postepowaniu były oferty odrzucone, więc chyba z podpisaniem umowy z drugim trzeba poczekać te 5 dni.?

4

Też wcześniej tak sądziłem wink, wyrok KIO 31/11 smile - nie trzeba.

5

Zapoznałem się, zwracam honor smile  czyli umowę z następnym W można zawierać bez informowania pozostałych, bez okresu stanstill i bez przedłużania TSO

6

Dokładnie smile

7

Tak właśnie jak Marcel

8

z tego wynika ,że chyba wybór był już prawie, prawie po tzo?

9

Prawie, robi wielką różnicę smile