1

Temat: pisemne zobowiązanie

Wykonawca złożył w kopii przeświadczonej za zgodność z oryginałem pisemne zobowiązanie podmiotu trzeciego do oddania osób X i Y. Zamawiający wezwał na podst. 26 ust3 do uzupełnienia ww. zobowiązania w oryginale.   W Siwz mieliśmy zapis że pisemne zobowiązanie oraz oświadczenie o spełnianiu warunków  musi być w oryginale.
Wykonawca . Wykonawca udzielając wyjaśnień i uzupełniając dokumenty zrobił tak:
wymienił jednego eksperta i dla tej wymienionej osoby dołączył pisemne zobowiązanie podmiotu trzeciego a dla dwóch ekspertów X i Y , którzy byli w ofercie i żądaliśmy uzupełnienia oryginału pisemnego zobowiązania nie dostarczyli żadnego dokumentu. Wychodzi na to, ze wykonawca na wezwanie nie uzupełnił dokumentu i musimy zabrać wadium  ( w sumie ok 600 tys. PLN).

2

Odp: pisemne zobowiązanie

Tak właśnie na to wychodzi.

3

o matko....!

4

ja bym to przemyślała (zatrzymanie wadium), bo nie wiem czy jakakolwiek firma odpuści sobie 600 tys.; a co do samego zatrzymania w sytuacji jak opisalaś to opinie są różne, bo co do zasady został zlożony jakiś dokument, więc...

5

ja też bym się zastanowiłA ALE NIE Z UWAGI NA WYSOKOŚĆ tylko ,że wykonawca coś tam złożył fizycznie ( vide wyroki )  na pewnio bezwględnie opinia radcy prawnego , swojego radcy opinię znam.

6

fizycznie nie złożyli żadnego dokumentu

7

Bursztynowa napisał/a:

fizycznie nie złożyli żadnego dokumentu

No właśnie, i tu całe sedno sprawy do zabrania wadium.

8

Nie spieszcie się, wadium zostawcie na razie, ale w przyszłości trzeba będzie ZWRÓCIĆ.
Zamawiający na razie nie ma podstaw do zatrzymania, a do tego podejrzewam błędy proceduralne: należało wezwać ogólnie do uzupełnienia zgodnie z art.26.3, a nie tylko uzupełnienia ww. zobowiązania w oryginale. Jednocześnie wykonawca spełnił żądanie jakie było, dokumenty są więc trudno coś zarzucić w tym zakresie i zabierać wadium, to że dalej zamawiającemu coś nie pasuje, to tylko jego subiektywny pogląd, z którym łatwo polemizować.
Przypomninam, że KIO z zasady chroni przed takim subiektywizmem.

Wadium więc niech wróci skąd przyszło, zamawiający zaś zostaje teraz z innego typu problemami.

9

Przepis dotyczący zabrania wadium jest beznadziejny i kompletnie niedoprecyzowany, pozbaw teraz człowieku wykonawcę tak wielkiej kasy, zgroza!

10

Niech Marcel tak nie lamentuje, nie jest tak źle. Na forum już było przerabiane.

11

Nie jest źle, człowieku, przecież to jest beznadziejny przepis!!!

12

też się z tym zgadzam może idea była słuszna ale sam w sobie niedoprecyzowany I WPROWADZIŁ WIELE ZAMIESZANIA A NIEKTÓRZY stosują go z automatu - miał przeciwdziałać zmowom a jak ją udowodnić ?

13

Dokument który wg. Hubala jest  - jest to pisemne zobowiązanie w kopii poświadczone za zgodność z oryginałem przez WYKONAWCĘ . W wyniku wezwania Wykonawca nie uzupełnił fizycznie pisemnego zobowiązania podmiotu trzeciego do udostepnienia dwóch osób.  Nie kwestionował również zasadności takiego wezwania , w drugim równolele prowadzonym postępowaniu ten dokument został uzupełniony.

14

Nie mam dobrego pomysłu na komentowanie informacji Bursztynowej,
zaś niektórym innym przypominam, że jest na forum odrębna grupa ?Ponarzekaj na zamówienia publiczne?, prawie zapomniana, ale akuratna do uwag o wadium i nie tylko.

15

Daleka jestem od tego aby z satysfakcją zabrać tyle kasy. Ale oczywiście jest to projekt unijny i przetargi kontrolowane będą w ta i  z powrotem. Nie chciałabym za 2 lata dostać korekty w wysokości np.25% od kwoty 40 mln pln za naruszenie ustawy.

16

W postępowaniach dofinansowanych trzeba faktycznie uważać i być bardzo ostrożnym.

17

a może w trybie art.46 ust 4a zwrócić się o wyjaśnienie przyczyny braku uzupełnienia wymaganego dokumentu? jak udowodni, że nie z jego winy to wtedy nie zabierać wadium?

18

Kochani...
w ustawie pisze:
art. 22 ust. 1 pkt. 3) "dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia"
moje pytanie:
czy Wykonawca spełnia warunek udziału(...) jeśli w wykazie osób w rubryce "podstawa dysponowania" napisał "umowa zlecenie w przypadku wygrania przetargu" i dołączył swoje własne zobowiązanie gdzie pisze, że po wygraniu przetargu podpisze z wymienionymi osobami umowy zlecenie lub o dzieło.
Jak to się ma do tego, iż powinien spełnić warunek na dzień składania ofert.
Bo obecnie nimi nie dysponuje.

19

Dokładnie tak, nie dysponuje, a więc konieczne jest załączenie pisemnego zobowiązania.

20

Czyli dobrze to rozumiem, że powinnam wezwać W do uzupełnienia dokumentów (o zobowiązanie od tych osób)?

21

nie czepiałabym się, gdyby w wykazie wpisał tylko "umowa o dzieło"  lub "zlecenie"

22

Tak, w tym wypadku należy wezwać.

23

Dzięki .

24

Jeśli dobrze widzę mamy tu w sumie 2 odrębne wątki.
Drugi jakby zakończony (popieram rozwiązanie, skomentuję jedynie, że komuś jakby pomylił się sposób wykonania z obecnym potencjałem wykonawcy).

Pierwszy czeka chyba nadal na rozwiązanie - o może do kolejnego połaczenia.

25

wszystko niejasne wymagano trzech ekspertów , w wyniku uzupełnienia wymieniono jednego i nowy wymieniony złożył pisemne zobowiązanie a dwaj pozostali wymienieni w ofercie nie?