1

Temat: Energia elektryczna poraz kolejny.

mieliśmy zrobić  zamówienie na energię elektryczną do nowo dobudowanych budynków, zrobiliśmy zgodnie z komunikatem Prezesa URE i UZP, przetarg nieograniczony na obrót energią i wszczęliśmy postępowanie w trybie WR na dystrybucję.
Okazało się jednak o czym zostaliśmy poinformowani przez Zakład odpowiedzialny za dystrybucję energii elektrycznej na naszym terenie, że nasz układ pomiarowo-rozliczeniowy jest nie dostosowany do ich wymogów i nie mogą z nami podpisać umowy na dystrybucję (ew. dostosowanie potrwa kilka miesięcy i poniesiemy z tego tytułu spore koszty).
Musimy w zw. z tym odstąpić od zawartej już umowy na obrót i unieważnić WR na dystrybucję. - chcieliśmy dobrze a wyszło nieciekawie smile
Co teraz robić, czasu na  przeprowadzenie PN na dostawę kompleksową już nie mamy, a poza tym zakład z którym byliśmy związani do tej pory umową sprzedaje nam już energię do tych nowo dobudowanych budynków ???
Nadmienię że te nowo dobudowane budynki podpięte są pod ten układ, przez który mamy energię do budynków starych. (tzn. nie ma odrębnego układu dla nowo powstałych obiektów).

Czy możemy zrobić WR na całość na podstawie obiektywnych przesłanek o charakterze technicznym ???
Umowę byśmy zawarli np. na rok, a w międzyczasie zrobilibyśmy już PN na dostawę kompleksową.

2

Odp: Energia elektryczna poraz kolejny.

Podbijam smile

3

Wiem że już weekend, ale może ktoś coś podpowie ? smile

4

Jak na razie zrobić w trybie z wolnej ręki z przyczyn technicznych, a międzyczasie zrobić PN na całość.

5

Jeśli te budynki ze względu na specyfike użytkowania nie potrzebują "innych" przyłączy to jest to dla mnie dziwny problem. Budynki nowe, ktoś z UPRAWNIENIAMI je projektował, nadzorował budowę i w końcu odbierał RB, wniosek ktoś dał totalnie ciała albo zakład energetyczny ściemnia totalnie. Swiadczyć dostawę i przesył może a do samego przesyłu to już coś nie pasuje???? Nie jestrem biegły  w sprawach energetycznych ale coś brzydko to pachnie. Konsultowaliscie problem z obiektywnym specem od prądu???
Jeśli coś pomieszałem to chętnie poczytam uwagi, wkrótce czeka nas również PN i WR na energię.

6

Zauważąm tu nieporozumienie w sposobie traktowania obiektu, niektórzy traktują go jako całkiem odrębny, inni jako rozbudowę istniejącego wraz z instalacją, pewno podpięte wszystko pod istniejące przyłącze i istniejący licznik - ja tak to zrozumiałem. Jeśli jest tak, to mamy problem natury prawnej, dość rzadki, ale może wspólnie coś da się wymyślić.

Na razie wydaje się, że należy traktować nowe obiekty łącznie ze starymi i odpowiednio dobrać procedurę. A jaka przy starych? - żadna.

Czekamy na kolejne opinie.