1

Temat: tremin oszacowania

witam, planujemy ogłosić przetarg na zmianę planu miejscowego gminy. Na BZP znalazłam kilka przetargów na taki rodzaj zamówienia. Chcąc teraz ustalić wartość swojego zamówienia wybrałam te, których zakres opracowania, wielkość obszaru i charakter gminy( dot. ternów wjejskich) odpowiadają nam. planowałam nasze oczacowanie zrobić wg cen uzyskanych w tych przetargach po przeliczniu na cenę za ha. problem mam z tym, że przetargi, które mają taki zakres zamówienia jak my zostały rozstrzygnięte w jeden w styczniu, drugi w lutym, trzeci w maju, czwarty zaś w czerwcu Czy ja sie mogę na nich oprzeć chociaż usługi trzeba oszacować na 3 mc przed przetargiem. Czy ja żle tu patrzę bo przecież oszacuję np. dziś a przetarg ogłoszę za miesiąc.
czy mogę oprzeć sie przy szacowaniu na wyżej wspomianych przetargach.
P.S. mam jeszcze trzy inne (zakres opracowania nie dokładnie taki sam) ale aktualniejsze czy może je wykożystać
PROSZĘ o pomoc

2

Odp: tremin oszacowania

Możesz rozeznać rynek, zadzwonić do firmy i się zorientować o koszta. Zrób sobie sama notatkę nie opieraj się na innych przetargach.

3

Porada nie trafiona.
Pierwotne podejście było lepsze z paru powodów.
Stare dane można wykorzystać jak najbardziej, byle data szacunku była aktualna, na wszelki wypadek proponuję do niektórych dołożyć jakiś procent niby  na wzrost cen, choćby 1% , prosta sprawa.

4

Takie dane z innych przetargów to nic innego jak rozeznanie rynkowe, a nina wcale źle nie radzi.

5

Dzięki Marcel za wsparcie.

6

hubal napisał/a:

Porada nie trafiona.

Sprostowanie: cel w ogóle trafiony, tyle że nie środeczek.

nina napisał/a:

nie opieraj się na innych przetargach.

A niby dlaczego nie???

Z sieci można wydrukować na dowód, także można potem otworzyć i łatwo sprawdzić. A ja gdybym zobaczył jako dowód same notatki tzw. służbowe, to ... no... sami dobrze wiecie (no... na dowód mógłbym wam migiem napisać nawet więcej  wink )

Po drugie ceny za usługę taką jak tu NIE STOJĄ GOTOWE na pólce i nie czekają na odczytanie.

Po trzecie waga ceny ogłoszonej (w sieci) jest dużo większa niż zmyślonej ad hoc na telefon.

No i może ostatnie: naciąganie osób trzecich na wycenę zamiast samemu trochę popracować jest raczej nie w porządku wobec tych osób.

7

Hubal nie dokończa  "nie opieraj się na innych przetargach" ale to była porada co by do końca nie wierzyła w to co inni piszą. Przecie przedmiot zamówienia może się różnić. Plan miejscowy może się różnić dla gminy uzdrowiskowej czy innej.

8

Zgadzam się, by nie ufać bezkrytycznie (!!!), ale podsycanie wątpliwości w rozważanym przypadku nie jest konieczne, a nawet może przeszkadzać, plany się niewątpliwie różnią, jednak nakłady pracy i ceny raczej nie na tyle, by się niepokoić.

Jakaż to ranga problemu: mamy jedynie 2 progi znacząco odległe i trudno nie trafić, nawet  z przymrużonymi oczami, czyż nie?  wink
Kończę to strzelanie.

9

Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam

10

pierwsza myśl najlepsza miałaś 3 przetargi średnia arytmetyczna i masz szacunkową  wartość zamówienia w przedziale od lutego do czerwca bo na usługi 3 miesiące

11

myszy1953 napisał/a:

pierwsza myśl najlepsza miałaś 3 przetargi średnia arytmetyczna i masz szacunkową  wartość zamówienia w przedziale od lutego do czerwca bo na usługi 3 miesiące

Pewnie, może być.

12

Ceny nie brykają w takim stopniu, data sporządzenia naszego dokumentu jest istotna, a nie skąd biorę. To do mnie należy ocena cen i sposób wykorzystania.
Powodzenia