1

Temat: Roboty uzupełniające

Czy możemy zrobić zamówienie uzupełniające na Roboty budowlane na położenie kostki brukowej jeśli SIWZ nie podaliśmy kodu na dany rodzaj Roboty bud. (z resztą nie znalazłam kodu na układanie kostki brukowej) ale mamy inne kody na:
Roboty elewacyjne, murarskie, stolarkę okienną, stawianie ogrodzenia,  układanie płytek
jak również kod 45000000-7 Roboty budowlane.

Czy możemy podpiąć kładzenie kostki brukowej pod ten kod ogólny dla robót?

2

Odp: Roboty uzupełniające

Zamówienie uzupełniające polega na powtórzeniu tego samego rodzaju zamówień co podstawowe, jeżeli kostka już była wcześniej to można.

3

Problemem zdaje się jest kod. Możecie robić z kodem jaki macie, nie przewiduję większych kłopotów z tego powodu.
Jak w podobnych przypadkach niewątpliwie lepiej byłoby poszperać i przyjąć jakiś kod bardziej zbliżony - może np. nawierzchnie, chodnik, drogi. Nie chce mi się szperać osobiście, ale przecież to nie moja rola.

4

uzupełnienie jak sama nazwa wskazuje to dopełnienie jeżeli w przedmiocie zamówienia wykonawca ułożył chociaż m2 kostki brukowej to można zlecić zamówienie uzupełniające pod warunkiem ,że takowy zapis był w ogłoszeniu o zamówieniu i ,że zamówienie było dodane, skalkulowane do wartości zam. podstawowego

5

W SIWZ podaliśmy jedynie kody jak wyżej, nie było nic odnośnie kładzenia chodników czy nawierzchni. Teraz okazało się ,że mamy do położenia ok. 60m2 kostki i chcieliśmy zrobić to w ramach zamóienia uzupełniającego.
Teraz sama nie wiem, Hubal mówi, że tak, a reszta że nie...?!
Proszę o pomoc gdyż w poniedziałekmusimy podjąć decyzję.

6

Jeżeli w zamówienia podstawowym kostki nie było, nie można skorzystać z uzupełniających.

7

Hubal zgadza się z poprzednikami, ale nie z Nero.

Nero napisał/a:

Hubal mówi, że tak, a reszta że nie...?!

Nieprawda, tak nie mówił, a bawet nie pisał (w tej sprawie), podpowiadał jedynie w zakresie kodu, bo takie było pytanie.

Wydaje się, że Nero jest ogólnie zagubiona i to bardzo poważnie, niestety.

Nero napisał/a:

Teraz sama nie wiem

No właśnie, nawet potwierdza.
Spróbuję pomóc.
Kod nic nie ma do zamówień uzupełniających, trzeba odnosić się raczej do elementów przedmiotu zamówienia.
Jeśli (przykładowo) nawierzchnia z kostki szarej 8cm występowała w ofercie podstawowej, to uzupełniające jakoś da się z tego uzyskać, ale nie zawsze, jeśli zaś nie występowała, to nie.
W ogóle najlepiej przyjąć, że przy robotach budowlanych uzupełniające nie występują.

Mam też pozytywną radę: róbcie bez stosowania ustawy (byle suma wszystkich takich nie przekroczyła progu 1400? oczywiście) i nie suszcie sobie głowy nawiązywaniem do podstawowego zamówienia.. To na ogół praktyczniejsze od uzupełniających.

8

Czyli możemy położyć kostkę brukową bez stosowania ustawy? (koszt położenia kostki wynosi ok. 7-8 tys. zlotych )

9

Trochę naciągane moim zdaniem ale można wink

10

Czyli co radzicie, położyć kostkę:
1. w trybie PN
2. zamówienia uzupełniającego
3. pon. 14.000

11

jest to przykład na ewidentne roboty zapomniane - ja stawiam na bramkę nr 3

12 (edytowany przez Nero 2011-07-18 07:04:22)

Czy muszę sumować wartości robót z PN na roboty remontowe , w których nie było nic o kładzeniu nawierzchni, z wartością roboty położenia kostki brukowej?
Położenie tej kostki było oczywiste przy ustalaniiu robót podstawowych tylko nie ujęliśmy tego w kosztorysie, gdyż mysleliśmy, że może uda się nam nie wejść w próg  i nie dokładaliśmy innych prac.

13

Zupełnie zgadzam się z myszy.

14

O patrzcie jakie tu kwiatki wychodzą roll

Nero napisał/a:

1) Czy muszę sumować wartości robót z PN na roboty remontowe , w których nie było nic o kładzeniu nawierzchni, z wartością roboty położenia kostki brukowej?
Położenie tej kostki było oczywiste przy ustalaniiu robót podstawowych tylko   2) nie ujęliśmy tego w kosztorysie, gdyż mysleliśmy, że może uda się nam nie wejść w próg  i nie dokładaliśmy innych prac.

2) Ewidentne NARUSZENIE USTAWY, w szczególności art.32.2.
Jestem lekko zbulwersowany.

1) Jasne że sumować!

Jednocześnie zapewne kostka jest w dokumentacji projektowej, więc nie ma mowy o zamówieniu uzupełniającym  -  ona już jest W PODSTAWOWYM !!! Takie są zasady.

15

myszy1953 napisał/a:

jest to przykład na ewidentne roboty zapomniane - ja stawiam na bramkę nr 3

Fakt, są to roboty "zapomniane".
HUBAL- w dokumnetacji projektowej nie ma nic o kładzeniu kostki ale pomimo tego jesteś przecwiny zam. pon. 14.000?

16

Nero, jest to faktycznie przegięcie, kostka była potrzeba a Wy cykaliście się ją ująć w zamówieniu, teraz nie będziecie mieli kostki, ewidentny podział zamówienia.

17

Hubal pisał o zasadach, ogólnie, nie widząc dokumentacji, bazując na ukierunkowanym przekazie. Całość jest u zamawiającego, on najlepiej wie co i jak.
Nawet jeśli coś jest w dokumentacji technicznej, to łatwo zamówienie określić tak, by ono tego elementu nie obejmowało (!).
W sumie nie wykluczam możliwości dowolnego określenia przedmiotu, w szczególności zamówienia tego czy owego bez stosowania ustawy.

18

w #12 przyznano się do stosowania kombinacji w celu "chyba uniknięcia progu " oj ! to już nie jest uchybienie .................

19

Proponuję odebrać roboty w takim zakresie jaki był faktycznie zlecony, odczekać jakiś czas i zlecić tą kostkę postępowaniem do 14 000 euro.

20

Żadnych kombinacji nie było by uniknąć ustawy. Po prostu łatwiej jest przeprowadzic procedurę poniżej progów niż ją stosować. Zrobiliśmy kosztorys inwestorski z którego wyszło iż wartość wszystkich niezbędnych robót szacuje się na ok. 100.000 zł brutto. Reszty nie dodawaliśmy gdyż mogła poczekać.

No więc jeśli chcemy teraz położyć ta kostę to nie musimy zliczać wartości poperzednich robót remontowych do nowej robity jaką jest kładzenie nawierzchni i możemy przeprowadzić zapytanie pon. 14.000?

21

Nero może i mogło poczekać ale wy zatailiście aby uniknąć progów. Zrób jak radzi Marcel.

22

"Po prostu łatwiej jest przeprowadzic procedurę poniżej progów niż ją stosować" a tego to nie rozumię

23

Dzień dobry -i proszę mnie też oświecić. W #20 Nero podaje wartość zamówienia podst.  100 000 zł brutto, te uzupełniające są poniżej 14 tys euro - sumując te dwie kwoty to max ok 135 tys zł netto - więc o JAKIM  progu mówimy ???????

24

Też mnie to zastanowiło.

25

A może udałoby się znaleźć uzasadnienie dla zamówienia dodatkowego? Trochę dziwnie może brzmiałyby wyjaśnienia, że zamawiający nie mógł przewidzieć konieczności położenia kostki, ale może jakieś rozsądne argumenty znajdziecie? Zam. uzupełniające, jak już zostało ustalone powyżej, odpada.