Temat: stawka VAT
Witam.Gdzieś już o tym czytałam na tym forum,ale nie mogę znależć -pomóżcie.Dwóch wykonawców. Każdy zastosował inna stawkę VAT. Czy zamawiający ma to wyjaśniać? Czy interesuje go wyłacznie cena brutto?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam.Gdzieś już o tym czytałam na tym forum,ale nie mogę znależć -pomóżcie.Dwóch wykonawców. Każdy zastosował inna stawkę VAT. Czy zamawiający ma to wyjaśniać? Czy interesuje go wyłacznie cena brutto?
A jakie to stawki?
moim zdaniem nie ingerować - jeden z wykonawców może np mieć zwolnienie, albo stawka zależy od zaoferowanego produktu (miałam tak w czystościówce- niektóre artykuły mają niższy VAT i wykonawcy który zaproponowali akurat te mieli inną stawkę))
8 i 23
Też bym to zostawił a oferty oceniał.
Dzięki .Tak też zrobię.
Wg wyroków KIO Zamawiający nie jest organem kontroli podatkowej i nie ma prawa kontrolować poprawności założonej przez wykonawcę stawki VAT
- jeżeli stawkę może wyczytać z przepisów prawa.
Mogą być jednak sytuacje, że nie może, że stawka zależy od zamawiającego, wtedy interwencja tego ostatniego jest konuieczna.
To tak ogólnie na marginesie wątku.
Hubal, w inny wątku już była rozmowa, a zamawiający stawki VAT narzucać nie może.
Nie zapominam o tym, ale pamiętam sytuacje, gdy konstruktywna inerwencja zamawiającego była konieczna.
Marcel zaś do dziś zalega z odpowiedzią na zadane wtedy pytania. Wiadomo że nie wie i ciągle się upiera.
W tym wątku zrobić jak radzi Marcel.
W tym wątku zrobić jak radzi Marcel.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc