26

Odp: pisemne zobowiązanie

art. 45 ust. 4a mówi, że zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli wykonawca w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w art. 26 ust. 3, nie złożył dokumentów lub oświadczeń, o których mowa w art. 25 ust. 1, lub pełnomocnictw, chyba że udowodni, że wynika to z przyczyn nieleżących po jego stronie.

Przede wszystkim należy dokładnie samemu się zabezpieczyć przed ewentualnymi roszczeniami ze strony wykonawcy. Zatem najpierw pisemne żądanie wyjaśnienia co jest powodem niezłożenia w terminie dokumentów. Brak odpowiedzi na takie wezwanie jest najlepszą odpowiedzią - prawda. Jednak nie sądzę, aby do tego doszło - dostarczył przecież w innym postępowaniu uzupełnienie.

Zabranie wadium to ostateczność. Sądząc po wielkości wadium wykonawca ma prawo wnieść w tym wypadku odwołanie od czynności zamawiającego. Zatem ostrożnie.

27

To mnie natchnęło: wcale nie! Niech się odwołuje!!! Sprawę ustawi KIO jak należy i nie będzie strachu przed przyszłymi kontrolami, a tym bardziej korektami.
Do KIO!!! Do sądu!!!

28

Problem w tym, że jest on NIE DO ROZWIĄZANIA na tej platformie i wymaga oficjalnego rozstrzygnięcia.

Po pierwsze ogólnie poglądy są jak na razie ROZBIEŻNE, czy można uznać kopię oświadczenia czy nie można (łatwo sprawdzić w archiwum forum). Ja jestem za uznaniem i mam argumenty.

Jednocześnie trzeba wziąć pod uwagę, że oryginał zapewne MA zamawiający (!), bo

Bursztynowa napisał/a:

w drugim równolele prowadzonym postępowaniu ten dokument został uzupełniony.

i żądania jego nie można spełnić.

Występują też sprzeczności:

Bursztynowa napisał/a:

1) ... dołączył pisemne zobowiązanie 2) nie dostarczyli żadnego dokumentu. Wychodzi na to, ze wykonawca na wezwanie nie uzupełnił dokumentu

Jak możliwy jest pogląd 2) w zestawieniu z 1)?
Chyba tylko w ten sposób, że dołączył, ale zamawiający nie chce uznać.
Można postawić tezę, że nie chce uznać, bo chce zabrać wadium (!?)

W takiej sytuacji WADIUM DO ZWROTU - taki pogląd zdaje się aktualnie prezentuje KIO.