1

Temat: Kosztorys i podwykonawca? ............

Witam,
mamy PN RB, jeden z wykonawców w ogóle nie załączył w ofercie kosztorysu ofertowego (rozliczenie kosztorysowe, o czym mowa w SIWZ), czy w takim razie podlega odrzuceniu na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 jako of. niezg. z SIWZ?
i druga sytuacja: w formularzu ofertowym wykonawca pisze, że zleci część prac podwykonawcy, jednak w dalszej części oferty nie ma żadnych dokumentów podwykonawców, jest natomiast inspektor nadzoru w tej branży, którą rzekomo miał podwykonawca wykonywać wraz ze zobowiązaniem do współpracy. Myślę, że to jego osobę Wykonawca potraktował jako podwykonawcę.. Myślicie, że należałoby sprawę jednak Wyjaśniać i Wzywać Wykonawcę? czy zostawić... smile

2

Odp: Kosztorys i podwykonawca? ............

Dodam, ze w SIWZ mieliśmy zapis: "Jeżeli Wykonawca wykazując spełnianie warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy PZP, polega na zasobach innych  podmiotów (...) a podmioty te będą brały udział w realizacji części zamówienia (np. jako podwykonawca), Zamawiający żąda od Wykonawcy przedstawienia w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów (....)". Jednakże Wykonawca wszystkie warunki bez podwykonawcy spełnia.... oprócz właśnie tego inspektora...

3

W pierwszym: podlega.
W drugim: sytuacja raczej do wyjaśnienia (inspektor podwykonawcą???) i uzupełnienia,  ale teakże nie jestem w tej chwili przekonany.

4

Ok, dzięki

5

jak Wykonawca może mieć swojego inspektora nadzoru? chyba chodzi o kierownika robót branżowych

6

jeżeli w siwz żądano kosztorysu ofertowego to nie można go uzupełnić więc nic nie wyjaśniasz ani nie uzupełniasz bo oferta podlega odrzuceniu 89.1.2

7

tak, oczywiście chodzi o kierownika branżowego .... smile

8

No to powoli się wyjaśnia.

Teraz ustalmy, czy na pewno trzeba wymagać tu wskazania konkretnego podwykonawcy i załączania jego dokumentów. Moim zdaniem wykonawca w zasadzie ma prawo wprowadzić podwykonawcę w dowolnym czasie, może też jego zmienić, wszystko pod określonymi warunkami.  W związku z tym nie musi teraz wskazywać i nie musi dostarczać jego dokumentów,  może w przyszłości.

W sumie nie powinniśmy teraz żądać dokumentów podwykonawcy, co najwyżej wyjaśnić sytuację, jeśli kto czuje taką potrzebę, bo do tego zawsze ma prawo.

9

No właśnie... heh ja takiej potrzeby nie odczuwam smile, jak dla mnie jeżeli wykonawca sam spełnia wszystkie wymogi, czyli jest w stanie wykonać zadanie i chyba tylko informacyjnie pisze w formularzu, że dane roboty zleci podwykonawcy, to ja bym zostwil, tym bardziej, że to nie jest oferta najkorzystniejsza ...