1

Temat: Ryczałt vs roboty zamienne

Mam umowę na rob. bud. wynagrodzenie Ryczałtowe i teraz stwierdzono konieczność wykonania robót zamiennych(inne materiały, łazienki męskie zamienione na damskie), ale takie zmiany pociągnęły za sobą wzrost wynagrodzenia o jakieś parę tys.
W umowie przewidzieliśmy takie roboty i zmianę wynagrodzenia w związku z ich wykonaniem, jest protokół konieczności, zestawienia kosztów, uzgodnienia z projektantem.
Ale jam mam obiekcje czy to daje podstawę do zwiększenia wynagrodzenia Ryczałtowego.
Jak to widzicie?

2

Odp: Ryczałt vs roboty zamienne

Jeżeli zostało to przewidziane zgodnie z art.144 jest to dopuszczalne.

3

Mam taki zapis w umowie
3.    Wynagrodzenie, o którym mowa w ust. 1 nie ulega zmianie w okresie obowiązywania umowy, z wyjątkiem:
Zmiany zakresu rzeczowego robót budowlanych, a w szczególności:
    - zmniejszenia zakresu rzeczowego, konieczności wykonania robót zamiennych lub innych robót wynikających z konieczności zmiany zakresu robót ze względu na bhp, ppoż lub zmian w dokumentacji projektowej wynikłych w trakcie realizacji,
4.    W przypadku ograniczenia zakresu rzeczowego przedmiotu umowy na podstawie § 2 ust. 2 umowy, wynagrodzenie o którym mowa w ust. l ulega zmniejszeniu o wartość robót wyłączonych z przedmiotu umowy. Wykonawcy nie przysługują z tego tytułu żadne roszczenia, zachowuje on prawo do pomniejszonego wynagrodzenia. Pomniejszenie wynagrodzenia Wykonawcy nastąpi przy uwzględnieniu cen jednostkowych i parametrów kosztowych przyjętych do wyliczenia ceny w kosztorysie ofertowym Wykonawcy załączonym do oferty.

i taki:

2. Zmiany umowy mogą nastąpić w zakresie:
a) Zmiany zakresu rzeczowego robót budowlanych, a w szczególności:
    - zmniejszenia zakresu rzeczowego, konieczności wykonania robót zamiennych lub innych robót wynikających z konieczności zmiany zakresu robót ze względu na bhp, ppoż lub zmian w dokumentacji projektowej wynikłych w trakcie realizacji,

Może być tak?

4

może może spoks.

5

Wynagrodzenie mieszane.
Nieźle namieszane.
Wynagrodzenie jak wynagrodzenie, ale większe wątpliwości są w zakresie dopuszczalności zmian w ogóle. Zbyt skąpa specyfikacja w tym zakresie, a jednocześnie ktoś chyba przesadził w w fazie wykonania.

6

Może to i skąpe ale da się coś z tego wyciągnąć.

7

ludzie! chcieliście toalety męskie ,a teraz nagle w realizacji zmieniacie na damskie ja wiem toaleta to toaleta ale chyba różnica jest przecież to zmiana projektu i przedmiotu zamówienia przecież zmiana taka mogłaby mieć wpływ na wybór wykonawcy inny wykonawca damską wyceniłby np. taniej - niedopuszczalne

8

Myszy jak zwykle nie ugięta. Ale skoro jest zapis iż jest to dopuszczalne czyli zamiana technologii, i jest opisane jak taka zmiana ma wyglądać to znaczy, iż wszyscy potencjalni wykonawcy mają świadomość iż taka zmiana może zaistnieć. Myszy a co do toalety to męska  niewiele różni się od damskiej  no może jednym jest czyściejsza ale to już tyczy się eksploatacji.

9

to nie jest zmiana technologii bo kible za przeproszeniem to jedna technologia to jest ewidentna zmiana przedmiotu zamówienia jestem nieugięta i będę w tym temacie

10

ależ oczywiście nina ! wszyscy co składali oferty na przeproszeniem kible męskie wiedzieli ,że będą wykonywane damskie !!

11

Ja szczerz zawsze jestem sceptycznie nastawiona do wszelkich istotnych zmian. Tyko ja mam takich władnych co na szybcika projekt potem przetarg a następnie martwią się jak z drogi gminnej zrobić autostradę. Noj siedzę i wymyślam zmiany jakie mogą zostać wprowadzone do umowy i wychodzi tego 3 strony co najmniej. Fakt czasem nawet bzdurne smile

12

No to chyba mamy podobne poglądy, jak nina (ale także kto inny) sobie popracuje na etapie przygotowania nad ewentualnami zmianami, to dobrze i jest duża szansa powodzenia, a o to właśnie chodzi.

W rozważanym tu przypadku nie widzę podstaw do takich pochwał.

Mszy1953 zdaje się potwierdza mój pogląd: zmiana przedmiotu zamówienia. To jest podstawowy problem zamawiającego. Warto jednak na miejscu przeanalizować całą dokumentację postępowania, począwszy od ogłoszenia, może tam da się znaleźć zapisy umożliwiające wprowadzone zmiany w zakresie przedmiotu zamówienia.

Co do wysokości wynagrodzenia nie martwmy się, z postów wynika wyraźnie że SĄ PRAWNE MOŻLIWOŚCI. Określenie ?ryczałt? sam w sobie nic nie znaczy, od dawna to przypominam i apeluję o definiowanie wynagrodzenia niezależnie od nazwy. Tu jakby wysłuchano.

13

Ale się namieszało....

Bo to jest tak, jak wykonawca sie dogada z inspektorami nadzoru, podpisza papiery a ja dostaję zadanie zeby to ubrać w przepisy.
Postawiona przed faktem dokonanym.

14

Najpierw muszą być papiery załatwione (np. protokoły konieczności, zmiany dokumentacji, opinie projektantów itd.) a potem pozwalamy na zmiany. Zapytajcie Waszego mecenasa, to zobaczycie.
Teraz zaś nie wiadomo co uczciwie poradzić.

15

Hubal generalnie to ja protokoły konieczności, uzgodnienia projektanta i inspektorów mam. Ba - mam nawet zgodę instytucji pośredniczącej w dofinansowaniu projektu, ale pod warunkiem zgodności  z prawem budowlanym (jest), umową o dofinansowanie (jest) i z Pzp - (CZY JEST???).OTO PYTANIE

Mecenas na urlopie, a ja się bujam z problemem i proszę o pomoc...

16

to nie są żadne roboty zamienne tylko zmiana przedmiotu UMOWY

17

No tak, myszy1953 ma sporo racji, może przydać się na przyszłość, bo tu już zdarzenia nastąpiły i trzeba wymyślić optymalne zakończenie.

O określenie ?roboty zamienne? nie ma co się spierać, bo nie ma ono tu znaczenia.

Zmiana umowy nastąpiła, ale trzeba zazanaczyć, że mało istotna, więc dopuszczalna, zakres zmiany nie miałby wpływu na krąg wykonawców, raczej każdy fachowiec na chłodno to przyzna (chyba że chce zrobić na przekór). Ponadto jakieś zmiany były przewidziane w specyfikacji.

Ważna jest tu także akceptacja instytucji pośredniczącej w dofinansowaniu, pochopnie tego nie robią. W sumie nie widać naruszenia pzp w stopniu zmuszającym do robienia teraz awantury.
Powodzenia.

18

hubal napisał/a:

No tak, myszy1953 ma sporo racji, może przydać się na przyszłość, bo tu już zdarzenia nastąpiły i trzeba wymyślić optymalne zakończenie.

O określenie ?roboty zamienne? nie ma co się spierać, bo nie ma ono tu znaczenia.

Zmiana umowy nastąpiła, ale trzeba zazanaczyć, że mało istotna, więc dopuszczalna, zakres zmiany nie miałby wpływu na krąg wykonawców, raczej każdy fachowiec na chłodno to przyzna (chyba że chce zrobić na przekór). Ponadto jakieś zmiany były przewidziane w specyfikacji.

Ważna jest tu także akceptacja instytucji pośredniczącej w dofinansowaniu, pochopnie tego nie robią. W sumie nie widać naruszenia pzp w stopniu zmuszającym do robienia teraz awantury.
Powodzenia.

Zgadzam się smile

19

Ale jak mam wpisać w aneksie wzrost wynagrodzenia????

Umowa" pierwsza" na kwotę 500 000 zł.

1. W związku ze zmianą umowy wynagrodzenie wzrosło o 5 tysięcy zł?

2. Wynagrodzenie Wykonawcy wynosi 505 000 zł

3. Inaczej...

20

hubal napisał/a:

Powodzenia.

No i właśnie jest niepowodzenie.
Otóż kontrola instytucji pośredniczącej kwestionuje realizację zamówienia.
Ryczałt nie powinien się zmieniać, a zapisy w umowie i ich pismo-zgoda nie są brane pod uwagę....
Teraz znowu muszę walczyć.
Pomóżcie i dodajcie jakąś argumentację na obronę!!!
Roboty za 500 000 a zwiększone wynagrodzenie o 9 300... i mam problem

21

Niestety nie widzę możliwości - art. 632.1 jest nieubłagany - tylko sąd może zwiększyć ryczałt...

22

a przewidziany zapis w umowie odnośnie robót zamiennych nie można brać poid uwagę?

23

Wyrok Sądu Apelacyjnego w Białymstoku z dnia 16 marca 2010 r., sygn. akt I ACa 67/10:
"Według art. 632 § 1 kc, jeżeli strony umówiły się o wynagrodzenie ryczałtowe, przyjmujący zamówienie nie może żądać podwyższenia wynagrodzenia, chociażby w czasie zawarcia umowy nie można było przewidzieć rozmiaru lub kosztów prac. Jeśli więc, tak jak w niniejszej sprawie, okaże się, że dla prawidłowego wykonania umowy powód powinien był świadczyć w większym zakresie, nie może - co do zasady - domagać się z tego powodu dodatkowego wynagrodzenia. Jest to możliwe tylko przy spełnieniu warunków z art. 632 § 2 kc Dotyczy on sytuacji, w której wskutek zmiany stosunków, której nie można było przewidzieć, wykonanie umowy groziłoby przyjmującemu zamówienie rażącą stratą. Sąd może wówczas podwyższyć ryczałt lub rozwiązać umowę.
Formułowanie w związku ze zwiększeniem zakresu robót budowlanych roszczenia o zapłatę w nawiązaniu do przepisów o nienależnym świadczeniu jest zatem, na tle przytoczonej regulacji, niedopuszczalne. Po pierwsze, prowadziłoby do obejścia zasady niezmienności wynagrodzenia ryczałtowego, o czym mowa w art. 632 § 1 kpc. Po drugie zaś, eliminowałoby sądowy tryb kontroli tego roszczenia, który nie może nastąpić z pominięciem fazy powództwa o ukształtowanie stosunku prawnego (podwyższenie ryczałtu), w toku rozpoznania którego sąd bada nie tylko, czy wystąpiły przesłanki podwyższenia wskazane w art. 632 § 2 kc, ale rozważa także, czy przy ich spełnieniu umowa nadal powinna wiązać strony - może bowiem podwyższyć ryczałt lub rozwiązać umowę. Dopiero zmiana umowy przez sąd i podwyższenie ryczałtu stwarza podstawę do żądania dodatkowego, poza umówionym, wynagrodzenia".

24

To nie są roboty zamienne! To zmiana przedmiotu zamówienia. Ostatecznie zgodziłbym się, gdyby wykonanie tych robót nie pociągało za sobą zmiany wynagrodzenia... ale jeśli się zmieniło, to... mogiła...

25

no ale zamieniliśmy łazienki męskie na damskie...
No i mogiła....