1

Temat: Opis przedmiotu zamówienia

Czy mogę Opisać przedmiot zamówienia w ten sposób :

Cienkowarstwowa zaprawa klejowa uniwersalna Ceresit CM 11 a25 kg  lub równoważna służąca do mocowania płytek ceramicznych (glazura i terakota) cementowych i kamiennych na nieodkształcających podłożach takich jak: beton, jastrych cementowy, tynk cementowy i cementowo wapienny. Stosowana wewnątrz i na zewnątrz budynków. Zgodna z normą PN-EN 12004:2008.

???

pozdrawiam

2

Odp: Opis przedmiotu zamówienia

Nic tutaj szczególnego nie widzę, wydaje się być ok.

3

Zastanawia mnie ten art. 30 ust. 4.
"opisując przedmiot zamówienia za pomoca norm, aprobat, specyfikacji technicznych i systemów odniesienia, o których mowa w u. 1-3 zamawiający jest obowiązany wskazać, ze dopuszcza rozwiazania równoważne opisywanym."

Czy muszę jeszcze przy tej normie dodatkowo napisać, że dopuszcza sie jakies normy równoważne???

4

Musisz napisać coś w rodzaju:

1. W każdym przypadku opisania przedmiotu zamówienia za pomocą norm, aprobat, specyfikacji technicznych i systemów odniesienia zamawiający dopuszcza rozwiązania równoważne opisywanym. Wykonawca, który powołuje się na rozwiązania równoważne opisywanym przez zamawiającego, jest obowiązany wykazać, że oferowane przez niego dostawy/usługi spełniają wymagania określone przez zamawiającego.
2. W celu potwierdzenia, że oferowane dostawy/usługi odpowiadają wymaganiom określonym przez zamawiającego, wykonawca powinien dołączyć do swojej oferty:
a) zaświadczenie podmiotu uprawnionego do kontroli jakości potwierdzającego,
że oferowane dostawy/usługi odpowiadają określonym normom lub specyfikacjom technicznym;
b) zaświadczenie niezależnego podmiotu zajmującego się poświadczaniem zgodności działań wykonawcy z przywołanymi normami jakościowymi.
3. Wykonawca może zamiast zaświadczeń, o których mowa w punkcie poprzedzającym, złożyć równoważne zaświadczenie wystawione przez podmioty mające siedzibę
w innym państwie członkowskim Europejskiego Obszaru Gospodarczego.
4. Zaświadczenia należy złożyć w formie oryginału lub kserokopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę.
5. Brak jakichkolwiek informacji w ofercie o rozwiązaniach równoważnych opisywanym oznaczać będzie, że wykonawca oferuje rozwiązania opisane przez zamawiającego
w SOPZ.

5

A może lepiej opisać przedmiot zamówienia w ten sposób :

Cienkowarstwowa zaprawa klejowa uniwersalna służąca do mocowania płytek ceramicznych (glazura i terakota) cementowych i kamiennych na nieodkształcających podłożach takich jak: beton, jastrych cementowy, tynk cementowy i cementowo wapienny. Stosowana wewnątrz i na zewnątrz budynków. Zgodna z normą PN-EN 12004:2008.

???

pozdrawiam

6

Też bym opisał jak Hubal proponuje, ewentualnie dodał o masie opakowania jesli to istotne.

7

Dzięki.

8

hubal napisał/a:

Cienkowarstwowa zaprawa klejowa uniwersalna służąca do mocowania płytek ceramicznych (glazura i terakota) cementowych i kamiennych na nieodkształcających podłożach takich jak: beton, jastrych cementowy, tynk cementowy i cementowo wapienny. Stosowana wewnątrz i na zewnątrz budynków. Zgodna z normą PN-EN 12004:2008.

Tylko znowu opis za pomocą norm.

9

Co się znowu nie podoba???  że norma jest wpisana??? A jak niby miało być skoro ustawa każe???

Poprawiłem podstawową sprawę, a reszta to problem zamawiającego, z celnego opisu nikt go nie wyręczy.

10

MIRAS napisał/a:
hubal napisał/a:

Tylko znowu opis za pomocą norm.

Nie bardzo rozumiem. Opis za pomocą norm, aprobat certyfikatów etc. zamiast znaków towarowych to jest to czego wymaga ustawa. A przedstawienia tychże certyfikatów, aprobat itp i tak Z wymaga najpóźniej przy dokumetacji odbiorowej .

11

hubal napisał/a:

1. Co się znowu nie podoba???  że norma jest wpisana??? A jak niby miało być skoro ustawa każe???

2. Poprawiłem podstawową sprawę

1. Norma oczywiście może być - czytaj ze zrozumieniem,
2. Podstawowa sprawa dotyczyła zagadnienia:

"Zastanawia mnie ten art. 30 ust. 4.
"opisując przedmiot zamówienia za pomoca norm, aprobat, specyfikacji technicznych i systemów odniesienia, o których mowa w u. 1-3 zamawiający jest obowiązany wskazać, ze dopuszcza rozwiazania równoważne opisywanym."

Czy muszę jeszcze przy tej normie dodatkowo napisać, że dopuszcza sie jakies normy równoważne???"

- komentarz że jej nie porawiłeś jest chyba zbędny.

12

Z MIRASem drobne nieporozumienie, ale bezcelowe dalsze dyskusje drążenie w tym kierunku.

Mam ciekawszy.

responder napisał/a:

Nie bardzo rozumiem. Opis za pomocą norm, aprobat certyfikatów etc. zamiast znaków towarowych to jest to czego wymaga ustawa. A przedstawienia tychże certyfikatów, aprobat itp i tak Z wymaga najpóźniej przy dokumetacji odbiorowej .

Tym razem ja rozumiem. Niekoniecznie o co chodzi responderowi, ale na jakiej podstawie prawnej można żądać (przy robotach budowlanych) ?przedstawienia tychże certyfikatów, aprobat itp. ... przy dokumetacji odbiorowej?