1

Temat: UMOWA, PROTEST, WADIUM

Nowe przepisy rodzą nowe problemy.
Art. 94 ust 1a wprowadza regulacje pozwlające na zawarcie umowy po upływie terminu związania ofertą. Nastąpi taka sytuacja, że zamawiający na dzień przed upływem terminu związania ofertą (będzie to też upływ ważności wadium) prześle info o wyborze oferty. Na tę czynność inni wykonawcy mogą wnieść protest w terminie 7 dni. Wykonawca jest nie wykluczony i nie odrzucony, więc nie ma zastosowania znowelizowany przepis art. 46 ust. 3.
Czy jego protest jest ważny, skoro upłynął termin ważności wadium? Czyżby luka prawna?

Marko, co Ty na to?  smile
co sądzą o tym inni forumowicze Kornelia, Jacek0707, szad, Piotrek i inni...?

ot, problem tongue 

nora

2

Odp: UMOWA, PROTEST, WADIUM

Noro, pytanie jest - czy protest jest "wazny" skoro oferta wykonawcy nie jest zabepieczona wadium?

3

Moim zdaniem zawarcie umowy po upływie terminu związania z ofertą jest tylko wtedy zgodne z ustawą Pzp (art. 146 ust1 pkt.5 oraz art. 7 ust. 3) jeśli zostały zachowane wszystkie gwarantowane ustawą środki ochrony prawnej Działy VI Pzp oraz art. 7 ust. 1 Pzp.
Zastosowanie więc znowelizowanego art. 94.1.a) będzie stosowane już po ostatecznym wyborze oferty i wyczerpaniu wszystkich środków ochrony prawnej, a przekroczenie terminu związania z ofertą spowodowane będzie tylko problemami natury technicznej. smile

4

Norciu ale mamy jeszcze 181.2a... smile

5

Ale jest ograniczenie wszystkich "przedłużeń" - art. 85.2 smile

6

Wiem, wiem
Wadium - czemu służy wszyscy wiedzą - zabezpieczeniu dla zamawiającego, że wykonawca w okresie związania ofertą podpisze umowe na warunkach wynikających ze złożonej oferty. Termin związania mija, wadium nie ma bo i po co ma być skoro wykonawca chce podpisać umowe na zasadach z 94.1a ? wink Wadium ma zastosowanie w okresie związania ofertą a nie po jego upływie smile IMHO protest jest ważny

7

Zgadzam się z Marko smile.

8

Marko napisał/a:

Norciu ale mamy jeszcze 181.2a... smile

wzywamy na 7 dni przed albo do wniesienia nowego wadium, co oznacza, że może byc sytuacja, gdy oferta nie będzie juz zabezpieczona wadium, bo upłynął termin. Wykonwca ten wniesie protest, a ja muszę go wezwać do wniesienia wadium by zabezpieczyć postępowanie. OK.
Wykonawca nie wniósł wadium, jak wówczas potraktować protest? Nie ma instytucji odrzucenia dla protestu wniesionego do postępowania dla którego ten wykonawca nie zabezpieczył oferty nowym wadium. W jakim terminie ma wnieść to wadium? Muszę wykonać obowiązki wynikające z art. 181 ust. 3 w tym wezwać do wzięcia udzialu w toczącym się postępowaniu w wyniku wniesionego protestu. Wzywam wszystkich tym samym do zabezpieczenia postępowania nowym wadium, gdyż inni też będą mogli uczestniczyc w proteście. OK
Nadal martwi mnie jednakże zapis tego artykułu, dający co prawda możliwość wniesienia nowego wadium, jednak nie ulega wątpliwości, że może nastapic sytuacja gdzie nie bedzie oferta zabezpieczona tym wadium w okresie 2-3 dni, bo waznośc upłynęła, a protest dopiero wpłynął.

sad zmartwiona nora

9

Nora, ale się zapędziłaś!

Przeczytaj jeszcze raz:

Marko napisał/a:

Wadium - czemu służy wszyscy wiedzą - zabezpieczeniu dla zamawiającego, że wykonawca w okresie związania ofertą podpisze umowe na warunkach wynikających ze złożonej oferty. Termin związania mija, wadium nie ma bo i po co ma być skoro wykonawca chce podpisać umowe na zasadach z 94.1a ? wink Wadium ma zastosowanie w okresie związania ofertą a nie po jego upływie smile IMHO protest jest ważny

Protest jest ważny!
Zwróć uwage na art. 46.1.1: Zamawiający zwraca niezwłocznie wadium, jeżeli upłynął termin związania ofertą.
A Ty byś chciała żądać nowego?

10

Kornelia napisał/a:

Noro, pytanie jest - czy protest jest "wazny" skoro oferta wykonawcy nie jest zabepieczona wadium?

Kornelio, no właśnie takie zadaję pytanie wyjściowe w swoim poście..., ale chyba nie bardzo zostałam zrozumiana, choc odp. Marko i Piotra odnosza się do zapisów o zgodzie na zawarcie umowy. A, nie w tym jest problem. Tylko, czy wykonawca ma interes prawny w dochodzeniu swego uszczerbku, jeżeli jego oferta jest niezabezpieczona ciągłością ważnego wadium.

nora

11

Piotrek napisał/a:

Nora, ale się zapędziłaś!

Przeczytaj jeszcze raz:

Marko napisał/a:

Protest jest ważny!
Zwróć uwage na art. 46.1.1: Zamawiający zwraca niezwłocznie wadium, jeżeli upłynął termin związania ofertą.
A Ty byś chciała żądać nowego?

Piotrek, witaj, dawno do nas nie zaglądałeś, ale szczerze się cieszę, bo nawet apelowałam kiedys o Twój powrót.

Zwracam uwagę na ten zapis i nic nie wnosi w moje wątpliwości dotyczące wykazania interesu prawnego wykonawcy, którego oferta powinna być zabezpieczona wadium w przypadku wnoszenia przez niego środka ochrony prawnej, o czym przesądza przytoczony przez Marko art. 181 ust. 2a. Interpretuję go poprzez kwalifikację albo przedłużasz ważność wadium albo wnosisz nowe (dotychczasowe starciło moc w dniu...). Gwarantuje ten zapis ciągłość ważności wadium, ale co w sytuacji gdy ciągłośc zostanie przerwana przez instytucję 94 ust. 1a.

Chyba jestem zbyt zmęczona, albo ograniczona w rozumowaniu Pzp, ale nie pojmuję tego jednego wątku..., miłego weekendu smile może jak odpocznę, kto wie tongue

nora

12

nora4 napisał/a:

Piotrek, witaj, dawno do nas nie zaglądałeś, ale szczerze się cieszę, bo nawet apelowałam kiedys o Twój powrót.

Witaj!
Twój apel został wysłuchany. Poza tym zatęskniłem za forum...:)

nora4 napisał/a:

Zwracam uwagę na ten zapis i nic nie wnosi w moje wątpliwości dotyczące wykazania interesu prawnego wykonawcy, którego oferta powinna być zabezpieczona wadium w przypadku wnoszenia przez niego środka ochrony prawnej

Ale między wadium a interesem prawnym w uzyskaniu zamówienia nie ma zadnego związku. Przecież w przetargach, w ktorych nie wystepuje wadium, wykonawcy też maja interes prawny i też moga wnosic protesty.
Co wiecej, w nowelizacji zerwano ostatnią nić łączącą wadium z prawem do protestu. Skreslono mianowicie przepis mówiacy o tym, ze złożenie przez wykonawcę, którego oferta została odrzucona lub wykluczonego z postępowania, wniosku o zwrot wadium jest równoznaczne ze zrzeczeniem się prawa do wniesienia protestu (dawny art. 46 ust. 3).
Czyli: badając protest nie myslimy w ogóle o wadium.

13

OK. trochę odpoczęłam, więc mogę myśleć logiczniej. Zgadzam się z Tobą, szczególnie w zakresie wątpliwego związku interesu prawnego z zabezpieczeniem wadialnym. Wlaśnie zapis art. 46.3 uwalniający instytucję zwrotu wadium bez związku z wniesiem protestu narobił tyle zamieszania w mojej logice.

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie, dobrze, że znowu jesteś cool

nora

14

Witam wszystkich i proszę o pomoc w następującej sprawie: postępowanie prowadzone w trybie przetargu nieograniczonego z możliwością składania ofert częściowych, wybór najkorzystniejszej oferty w pozycjach, gdzie oferty zostały złożone no i wreszcie protest na wybór oferty w jednej z pozycji. Czy w związku z tym, że protest dotyczy wyboru oferty w jednej z pozycji, w pozostałych mogę podpisać umowę przed ostatecznym rozstrzygnięciem protestu, czy muszę czekać z zawarciem umów w nieoprotestowanych pozycjach do rozstrzygnięcia tego protestu?

15

Częsci wydzielone w ramach jednego postępowania przetargowego traktujesz autonomicznie. Protest wniesiony na wybór oferty w części A pozostaje bez związku z częściami B,C itd. Jeśli wiec w częsciach B,C nikt nie oprotestował wyboru najkorzystniejszej w terminie 7 dni od zawiadomienia o wyborze to w tych częściach zawierasz umowy.

16

Tak własnie myślałam, ale potrzebowałam potwierdzenia. Dziękuję i pozdrawiam.