1

Temat: niedopatrzenie Zamawiającego

witam

mam problem i nie wiem jak to rozstrzygną proszę o pomoc

jestem nowy w zamówieniach i ciągle jakies niespodzianki
rozstrzygnęliśmy postępowanie na dostawę, na etapie sporządzania umowy z wykonawcą okazało się ze w formularzu cenowym a tym samym w formularzu ofertowym jest błąd w obliczeniu ceny (cena netto razy VAT nie zgadza się z podana cena brutto). normalnie to przed rozstrzygnięciem zamawiający miał, obowiązek poprawić to jako omyłkę ale niestety tego nie zrobił (niedopatrzenie)
I co teraz można z tym zrobić, obawiam się ze trzeba będzie to postępowanie unieważnić, a możne ma ktoś jakiś pomysł jak to wybronić?

bardzo proszę o pomoc

2

Odp: niedopatrzenie Zamawiającego

do umowy wpisalabym cenę brutto ale może są inne zdania i pomysły
mleko rozlane

3

ale to nie zmieni faktu, że jest błąd w ofercie

4

do chwili zawarcia umowy postępowanie można naprawić, nie trzeba unieważniać. Wykonać czynności niewykonane wcześniej, poinformować wykonawców (spodziewam się, że punktacja też może się zmienić, więc nowe zawiadomienia) nie ma problemu, tylko w protokóle trzeba by też odnotować że wykonano czynności nowe. Lepiej późno niż wcale

5

czyli dobrze rozumiem, że teraz powinienem przesłać do wykonawcy zawiadomienie o poprawieniu omyłki, a następnie, jeszcze raz przesłać do wszystkich wykonawców powiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty  (jeszcze raz wszystko ogłosić)?
Punktacja  się nie zmieni bo nadal by to była najkorzystniejsza oferta

6 (edytowany przez Marcel 2011-07-20 10:53:19)

Jak najbardziej można skorzystać (podeprzeć) się z art.181.2, czyli powtórzenie czynności albo dokonanie czynności zaniechanej.

7

punktacja się nie zmieni wyślij pismo o poprawieniu oczywistej omyłki rachunkowej ( o ile taka kwalifikacja błędu) do wykonawcy wybranego nie ma obowiązku powiadamiania innych art.87 -