1

Temat: oferta niewlaściwie oznaczona

Wpływa koperta, na niej są tylko adresy Zamawiacza i Wykonawcy, brak jakiejkolwiek adnotacji że jest to oferta (w SIWZ rzecz jasna było to opisane). Kopertę oczywiście otwiera pani sekretarka, w środku oferta na przetarg, w którym TSO upływa 25.07. Ponadto dziś okazuje się, że w tym postepowaniu trzeba przesunąć TSO o kilka dni. Co radzicie?

2

Odp: oferta niewlaściwie oznaczona

zapakować i odesłać pouczając - przypominając jak ma być prawidłowo oznaczona

3

Dokładnie któż mógł wiedzieć że to oferta.

4

a dlaczego odsyłać, na podstawie czego?

5

bo może zawierać nieaktualne dokumenty w stosunku do przesuwanego terminu

6

Hmmm no nie wiem, ja bym nie odsyłała. Może sekretarka nie zapoznała się z treścią oferty. Zakleić przesunąć termin i może wykonawca dośle zmianę lub wycofa ofertę.

7

Tak właśnie! Zostawić i niech czeka na swój czas.
Nina mnie ubiegła.

8

nie ryzkowałabym zaklejania.. to Wykonwa ponosi konsekwencje niewłaściwego oznakowania koperty i przypadkowaego otwarcia, odeslać ...

9

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=6045

10

art. 86 ust. 1 - przed upływem terminu otwarcia ofert nie można się zapoznać z zawartością ofert; nawet jeżeli otwrcie oferty było przypadkowe to nigdy nie ma pewności, że  nikt nie zapoznał się z jej treścią

11

czyli jak tradycja pzp nakazuje - skrajnie rozbieżne opinie smile 
osobiście wolałbym odesłać; co do 86.1, to przeciez nie było winy czy zaniedbania zamawiającego, to W nie oznaczył koperty - Z chyba nie naruszył ustawy

12

Z ww. opini najbliżej mi do opini niny i hubala.

13

Czyli jakby przegłosowane.
Jeszcze tylko jedna uwaga. Zgadzam się z Antypką: można nie zaklejać, ale na pewno nie udawać, że nic się nie stało..