1 (edytowany przez magi 2011-07-20 13:01:40)

Temat: szacowanie wartości zamówienia

Witam. Zakładając że zmieścimy się w 14 tys euro przeprowadziliśmy zapytanie ofertowe (usługa) i dostaliśmy od 3 wykonawcó oferty na 48 tys, 55 tys i 58 tys netto. Czy jest to wystarczające zachowanie nalezytej staranności przy szacowaniu i mozemy bez przetargu zawrzeć umowę z tym najtańszym wykonawcą -czyli na 48 tys netto?

2

Odp: szacowanie wartości zamówienia

14000x3,839=53746,00 to chyba możecie

3

ja bałbym się o zarzut nieprawidłowego szacunku i na jakiej podstawie, chyba lepiej doszacować.

z poniższego wynika, że 48 + 55 + 58 = 161 / 3 = 53.666,66 tyś robiąc z tego zapytania szacunkową wartość to już na granicy

4

szacunek sporządza zamawiający ale nie na podstawie cen otrzymanych ofert

5

owszem, lecz na jakiejś podstawie musi być zrobiony np. analiza rynku, którą robi się na podstawie zapytań ofertowych, dlatego posiłkując się podanymi cenami jest to dla mnie cienka granica do zaniżania wartości szacunkowej,
w końcu te oferty w pewnym stopniu pokazują jakie są średnie ceny, owszem można art.4.8, ale szacunek musi być zrobiony z należytą starannością:)
bynajmniej ja wole być w tej kwestii ostrożny i wolę czasem zawyżyć szacunek

6

wszystko się zgadza  tzn. np. analiza rynku ale nie na podstawie ofert wyk. zaproszonych do ich złożenia

7

zamawiający musi podjąć kroki do ustalenia progu przed wysłaniem zaproszenia magi napisała zakładając ,że no to zakladam ,że tę analizę przeprowadzono

8

jeśli wcześniej analizę przeprowadzono poprawnie to wówczas się zgodzę i można podpisać umowę:)

9 (edytowany przez magi 2011-07-20 15:52:30)

Opinia prawna na portalu UZP -Dopuszczalność zwracania się do wykonawców o przedstawienie cen zamawianych usług jako podstawa sposobu szacowania wartości zamówienia-
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/D;688;dopuszczalnosc_zwracania_sie_do_wykonawcow_o_przedstawienie_cen_zamawianych_uslug_jako_podstawa_sposobu_szacowania_wartosci_zamowienia.html
Nasz początkowy szacunek był mało precyzyjny (brak odpowiedniej wiedzy) miescił sie w 40 tys, stad zapytania ofertowe do wykonawców posiadajacych wiedzę. Otrzymaliśmy oferty jw. Skoro otrzymaliśmy ofertę z cena wyraźnie poniżej 14 tys., rozmawialiśmy z wykonawcą telefonicznie, podtrzymuje cenę i zakres usługi, więc na pewno nie przekroczymy magicznej kwoty 14000 euro smile
I jescze jedno magi to facet!

10

nie zgadzam się z tym i dalej podtrzymuję a z tego co napisano w # 9 wynika ,że zwróciliście się do wykonawców aby dokonać analizy rynku aby potwierdzić ,że Wasz szacunek jest < progu 14000 euro i na tej podstawie oszacowano wartość zamówienia i na tej podstawie powiniście wysłać zaproszenia

11

Ludzie co wypisujecie, przestańce być bardziej papiescy niz papież. Jest oferta za 48 tys spełniajaca Wasze warunki zamówienia, podpisujcie umowe na tą kwotę i co tu dalej szacować.
Domyślam się  że wewnętrzne procedury Magiego są dochowane i wyczerpane a ustawa pzp dotyczy tylko z art 4/8. Koniec dreptania w miejscu  i do podpisywania umowy. smile

12

ależ o tym świadczy mój #2 ale potem jakieś rozwinięcie było

13

człowiek uczy się całe życie a czasami jak nie jest się pewnym w 100% to wolę być ostrożny:)
zawsze idzie się czegoś nowego dowiedzieć smile
dziękuję za dyskusję w tym temacie wink

14

efigy007 napisał/a:

człowiek uczy się całe życie a czasami jak nie jest się pewnym w 100% to wolę być ostrożny:)
zawsze idzie się czegoś nowego dowiedzieć smile
dziękuję za dyskusję w tym temacie wink

Człowiek głupi się rodzi i głupi umrze smile Zrób sobie notatkę z rozeznania rynku i jazda.

15

A teraz wam coś napiszę jak to wyglada przy zamówieniach unjnych. Ostatnio miałam takie coś przy jednym zamówieniu gdzie nie można było sobie usługi oszcować ot tak sobie ponieważ różnica między najtańszym a najdroższym szacunkiem tego samego (wysłałam zapytania z zaznaczeniem że szacuję) wynosiła 45 000 PLN. Pytam się naszej pani kontrolującej (jakby później miała kontrolować to żeby nie było kłopotu) jaką kwotę mam przyjąć do szacowania - a ta mi mówi że oczywiście najwyższą (ponoć dowiadywała się w ministerstwie na szkoleniu), pytam się jej co by było gdyby przekroczyło to 14 000 euro - a tu się dowiedziałam, że przetarg. na szczęście byłam przed magiczym progiem, ale przy takich zaleceniach żeby mieć dofinansowaną usługę musiałabym zrobić normalne postępowanie przetargowe. takie życie ....